U osmom krugu igre
Patin petnaesti pravićemo neki puding. I to ne bilo kakav - već SLANI. Nešto što baš i nije uobiočajeno u svakodnevnoj kuhinji, zar ne? Predlozi su:
1. PUDING OD SIRA
Uzećete ¼ kilograma
slatka sira (u nas na pijaci ’švapskog’ sira) pa ćete ga dobro izgnječiti i
umešati sa 3 žumanceta. Istopiti zatim masla veličine krupnog oraha – paziti da
se maslo ne pregreje i ne zagori – pa u njega usuti kašiku brašna i samo
promešati nad vatrom, zatim izmaći i usuti u sir. Izlupati dobro tri belanceta,
pa i njih izmešati sa sirom; posoliti koliko vam treba. Sud – kalup – namažite dobro
maslom, pa u njega izručite svu tu mešavinu. To sad treba kuvati u pari – u ključaloj
vodi držati taj sud – pola sata. Za to vreme ispržite mrvice na maslu, pa kad
izručite puding na tanjir, prelićete ga tim mrvicama i poslužiti.
2. PUDING OD KUKURUZNOG BRAŠNA
Za ovaj puding potrebno je pripremiti 1 litar
mleka, ¼ kilograma kukuruznog brašna, 4 jajeta, 100 grama masla i ½ kilograma
prevrela sira ili užička kajmaka. Staviti mleko na štednjak, pa kad ono uzavri,
postepeno dodavati brašno, neprestano mešajući da se ne bi zgrudvalo. Skinuti
lonac s kačamakom s vatre i ostaviti da se ohladi. U ohlađen kačamak dodati 4
žumanceta, 100 grama masla, istrugani prevreo sir i tvrdo ulupan sneg od 4
belanceta. Sve dobro zajedno izmešati. Kalup namazati maslom, sipati kašu,
preliti je rastopljenim kajmakom i peći u pećnici jedan sat na umerenoj vatri.
3. PUDING OD TELEĆA MESA S PEČURKAMA
Pola
kilograma dobra teleća mesa samleti na mašini za meso (seckalici). U šerpu
staviti kašiku masti, pa je zagrejati na štednjaku. Dodati 2 glavice ribana
crna luka, pa ga propržiti na vreloj masti. Skinuti ga s vatre, dodati mu ono
samleveno meso, osoliti, obiberiti i metnuti dosta peršunova lišća. U drugoj
šerpi zagrejati kašiku masti, pa dodati 200 grama svežih pečuraka, i kad su
upržene, skinuti ih s vatre. Zasebno u šerpi umutiti kašiku masti s 4 žumanceta,
pa u žumanca dodati seckano teleće meso, pečurke i najzad sneg od 4 belanceta.
Namazati kalup maslom, posuti ga mrvicama, masu izručiti u kalup i kuvati u
pari 1 sat. Ovaj puding služiti sa obarenim krompirima i salatom koje ima prema
sezoni.