Da li vam je vruće? Kako podnosite vrućine? Vreme je za jednu osvežavajuću salatu. Kod
Pate ima dosta recepata za zanimljive i fine salate, moj predlog su sledeće tri, a vi izaberite jednu:
1. ZELENA SALATA S KISELIM MLEKOM
Iz nekoliko glavica zelene
salate izvaditi srce, pa lišće dobro oprati u nekoliko voda i iseći na tanke
rezance. Opranu i isečenu salatu staviti na sredinu zdele, a oko rezanaca
salate metnuti malo krupnije sečeno lišće salate. U lonče kisela mleka dodati 2
kocke šećera, a tako isto i sok od limuna. Kiselo mleko, šećer i limun dobro
promešati pa preliti preko salate. Preko mleka može se naliti i nekoliko kapi
dobra ulja. Salatu posoliti, obiberiti i služiti uz pečenje od goveđeg mesa.
2. SREMSKA SALATA OD BORANIJE
Očistiti
boraniju, oprati je i obariti u slanoj vodi. Iseckati sitno glavicu crna luka,
pa izmešati luk sa obarenom boranijom. Dodati peršuna, sirćeta, ulja i soli,
ako je potrebno. Sve dobro izmešati, složiti na zdelu za salatu i služiti uz
razna pečenja.
3. TARATOR SA ORASIMA
Uzeti
5-6 češnjeva bela luka, 100 grama očišćenih oraha i malo soli. Staviti to u
stupu i drvenim maljem tucati sve dok se ne pretvori u kašu. Za vreme tucanja
dolivati u stupu ulja, i to veću količinu, da bi se dobila jedna bela masa.
Jedan kilogram kisela mleka dobro razmutiti i u njega dodati 1 krastavac isečen
na kockice. Sad sjediniti luk i orahe sa krastavcem i kiselim mlekom, dobro
izmešati i dodati malo hladne vode, dobro promešati da ne bude grudvica, usuti
i malo sirćeta ako je potrebno. Umesto kiselog mleka može se staviti voda i
više sirćeta.