Od 15. novembra do 15. decembra u sklopu igre Patin petnaesti spremaćemo bugarsku Čorbu od sočiva koja je osvojila 5 od ukupno 12 vaših glasova tj. 42 %.
Ostali predlozi u ovom krugu igre su bili:
- Čorba od svežeg slatkog kupusa sa slaninom (sakupila 4 glasa tj. 33 %)
- Seoska čorba od luka (sakupila 3 glasa tj. 25 %)
Učesnik u ovoj igri treba da:
- pripremi recept koji je osvojio najviše glasova
- post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15.12.2015.
- u postu linkuje homepage same igre
- pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com
Više o igri pročitajte ovde.
ČORBA OD SOČIVA
Nju obično vole stariji, jer je laka i hranljiva. Otrebljeno sočivo pere se u nekoliko voda i uveče pokiseli, a sutra kuva u istoj vodi u kojoj je pokiseljeno, i to u emajliranoj šerpi. Vodi dodati odmah 4-5 glavica crna luka, isečena na vrlo tanke režnjeve. U takvu čorbu stavlja se mrkva i celer. U tipično bugarsku čorbu ne stavlja se ništa osim takozvanog čubra i nekoliko češnjeva očišćena bela luka. Kad je sočivo potpuno kuvano, dodaje se, po želji, čaša bistrog rasola kao prirodna kiselina. Ako nemate rasola, dodajte kašiku vinskog sirćeta. Ova čorba se jede sasvim hladna.