Friday, October 21, 2016

Patin petnaesti #22 - tema


U novom krugu igre Patin petnaesti spremaćemo Bosanski sevdidžan, recept koji je osvojio 10 od ukupno 15 vaših glasova tj. 67 %.

Ostali predlozi u ovom krugu igre su bili:
- Domaća alva (sakupila 1 glas tj. 7 %)
- Sudžuk od oraha (sakupio 4 glasa tj. 27 %)

Učesnik u ovoj igri treba da: 
  • pripremi recept koji je osvojio najviše glasova 
  • post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15. 11. 2016. 
  • u postu linkuje homepage same igre
  • pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com 
Više o igri pročitajte ovde.


Bosanski sevdidžan

Staviti u kazanče za sneg 4 žumanceta, a belanca odvojiti u drugi sud. U žumanca dodati vodenu čašu šećera u prahu i dobro ih mutiti žicom. Zatim dodati istu čašu rastopljena masla, a nastrugati u masu i koru od 1 limuna. Sve dobro žicom mutiti još četvrt sata. Sipati u masu i čašu iste veličine griza i četvrt čaše oštra brašna. U zasebnom sudu umutiti čašu slatke pavlake i dodati je masi. Ulupati čvrst sneg od 4 belanceta i umešati ga u celu masu. Namazati pleh maslom, posuti ga brašnom, sipati u njega masu, ravnomerno je razmazati, a zatim peći u umereno toploj pećnici (rerni). Dok se sevdidžan peče, staviti ¼ kilograma kristal šećera sa 3 decilitra vode i šipkom vanile da u šerpi na štednjaku provri. Ispečen sevdidžan ne vaditi iz pleha, nego ga popariti ključalim šećerom i ostaviti da se u plehu potpuno ohladi. Hladan sevdidžan seći na male kocke, koje treba složiti na zdelu i služiti.

Wednesday, October 12, 2016

Patin petnaesti #22 - predlozi


Hajde da se u 22. krugu igre Patin petnaesti malo zasladimo. Predlozi su neki od slatkiša neobičnog imena (ok, nekima su možda veoma poznati i odomaćeni) i/ili načina izrade... Glasanje traje do 17. oktobra.

1. Bosanski sevdidžan

Staviti u kazanče za sneg 4 žumanceta, a belanca odvojiti u drugi sud. U žumanca dodati vodenu čašu šećera u prahu i dobro ih mutiti žicom. Zatim dodati istu čašu rastopljena masla, a nastrugati u masu i koru od 1 limuna. Sve dobro žicom mutiti još četvrt sata. Sipati u masu i čašu iste veličine griza i četvrt čaše oštra brašna. U zasebnom sudu umutiti čašu slatke pavlake i dodati je masi. Ulupati čvrst sneg od 4 belanceta i umešati ga u celu masu. Namazati pleh maslom, posuti ga brašnom, sipati u njega masu, ravnomerno je razmazati, a zatim peći u umereno toploj pećnici (rerni). Dok se sevdidžan peče, staviti ¼ kilograma kristal šećera sa 3 decilitra vode i šipkom vanile da u šerpi na štednjaku provri. Ispečen sevdidžan ne vaditi iz pleha, nego ga popariti ključalim šećerom i ostaviti da se u plehu potpuno ohladi. Hladan sevdidžan seći na male kocke, koje treba složiti na zdelu i služiti.



2. Domaća alva

U jednu šerpu staviti ¼ kilograma masla ili 200 grama masti da se dobro rastopi. U vrelo maslo ili mast dodati 4 velike kašike brašna, pa brašno neprestano mešati dok ne postane zlatnožute boje. Za to vreme staviti u jedan čist lonac ½ kilograma šećera kristala s malo vode da na štednjaku prokuva. Odmah staviti i komad vanile i sve zajedno sa šećerom kuvati. U uprženu zapršku, neprestano mešajući, dodavati ukuvan sirup da alva ima gustinu da se kašikom iz nje može masa vaditi. Skinuti alvu s vatre, zamakati kašiku u rastopljeno maslo, vaditi alvu i ređati je na okruglu staklenu zdelu. Posuti je sitnim šećerom izmešanim sa vanilom i služiti hladnu.



3. Sudžuk od oraha

Trista grama oštrog belog brašna razmutiti u litar hladne vode. Pri tom paziti da u masi ne bude nijedna grudvica od brašna. Sad je staviti na štednjak i dodati 150 grama sitna šećera. Masu stalno mešati, pazeći da ne zagori, pa je kuvati sve dok se ne počne teško mešati. Tada dodati 150 grama očišćenih oraha, promešati dobro, skinuti sa štednjaka, izručiti u jednu veću tepsiju i ostaviti da se hladi. Hladan sudžuk iseći na četvrtaste komade i služiti.