Napolju je hladno. Prija nam topli, sveže pečeni doručak, uz šolju vruće kafe ili čaja. Ja sam inače ljubitelj slanog doručka, ali sada bih rado uzela parče kuglova ili jednu mirisnu buhtlu. Nadam se da se i vi slažete. Evo predloga za 24. krug igre
Patin petnaesti. Glasanje traje do 20. decembra.
ČEŠKE
BUHTLE
Umutiti
dobro 200 grama masla s 5 žumanaca. Za to vreme razdrobiti 20 grama kvasca u
1/8 litra mlakog mleka, pa dodati vrlo malo soli i šećera i ostaviti kvasac da
uskisne. Kad kvasac bude narastao, dodati ga u maslo. Sve smesiti sa 370 grama
brašna, a istrugati i koru od 1 celog limuna i dodati sneg od dva belanceta.
Testo dobro izraditi u vandli, lupajući ga dok ne počne da se odvaja od ruku.
Ostaviti ga pola sata na toplom mestu da uskisne pokriveno belim čistim
čaršavom. Dasku za mešenje posuti brašnom, uskislo testo izručiti na nju,
rastanjiti ga oklagijom i iseći ga na četvrtaste komade. Nadevati ga orasima,
makom ili pekmezom od višanja. Od testa praviti buhtle savijajući ih u vidu
malih knjižica. Rastopiti u šerpi maslo i njime peruškom namazati svaku buhtlu.
Stavljati ih u pleh i ostaviti da još malo kisnu. Zatim ih peći u umereno
toploj pećnici (rerni) i vruće posuti vanilin šećerom.
KUGLOV
SA ORASIMA
Za
kuglov je potrebno spremiti 5 jaja, 100 grama masla, kašiku šećera, 25 grama
kvasca, 700 grama brašna, mleka prema potrebi, 300 grama šećera, 250 grama
oraha, još 50 grama masla i pekmeza od kajsija ili šipaka. Prvo žumanca penasto
umutiti sa kašikom šećera i 100 grama masla. U umućenu masu dodati kvasac
izdrobljen u mleku, zatim dodati mleko i brašno, pa testo zamesiti kao za
krofne. U testo staviti malo soli. Dobro izrađeno testo ostaviti da uskisne.
Uskislo testo izručiti na dasku za mešenje, razvući oklagijom koru i kalupom za
krofne vaditi koturiće. Kalup za kuglov namazati maslomI posuti šećerom u prahu
ili mlevenim orasima. U kalup staviti jedan red testa. Poslagano testo posuti
topljenim maslom, šećerom i orasima. (Polovinu oraha samleti, a drugu polovinu
sitno iseckati, pa sve zajedno izmešati.) Sad staviti drugi red testa, pa opet
posuti šećerom i orasima. Ko želi može u drugi red staviti pekmez od kajsija. Sve
ponavljati dok se kalup do pola ne napuni, pa ostaviti testo da naraste. Kad je
testo naraslo, staviti kalup u pećnicu i peći testo. Služiti kuglov sa prelivom
od mleka. I bez preliva je veoma ukusan.
KUGLOV
S ČOKOLADOM
Umutiti
200 grama masla i dodati jedno celo jaje i 4 žumanceta. U malo mleka staviti 30
grama kvasca, dodati 3 kašike šećera, pa to dobro promešati i ostaviti da
kvasac uskisne.Kad kvasac nadođe, izručiti ga u umućeno maslo i jaja, vrlo malo posoliti i dodati 600
grama brašna. Sve dobro varjačom izmesiti.
Dodati još malo mleka, ako je potrebno, da testo ne bi bilo suviše
čvrsto. Zatim testo podeliti na dva dela.
Jedan deo ostaviti da kisne, a u drugi deo usuti 100 grama strugane
čokoladekalup i 3 kašike sitna šećera. Kalup za kuglov dobro namazati maslom i
posuti brašnom. U kalup sipati prvo red žutog testa, zatim red testa sa čokoladom,
i tako postupiti redom dok se mase ne utroše. Kalup ostaviti za jednu četvrtinu
prazan. Ostaviti testo u kalupu da kisne, a zatim ga peći u pećnici jedan sat.
Vruć kuglov izručiti na tanjir i posuti šećerom zamirisanim vanilom.