2011/09
U novoj sezoni prva kuVarijacija koju ćemo praviti je Chocolate chip cookie dough brownies, a recept je predložila Snježa.
Predlozi u ovom krugu, i broj glasova koji su dobili bili su:
- Chocolate chip cookie dough brownies, 17 glasova
- Pravi sladoled, 7 glasova
- Juneće rolnice s datuljama u umaku od pive, 4 glasa
- Homemade mozzarella, 16 glasova
Ko želi da učestvuje u igri trebalo bi da:
- napravi kolač prema receptu
- zapiše svoja zapažanja, fotografiše rezultate i objavi na svom blogu u petak 30. septembra 2011. i
- pošalje prijavu sa linkom na svoj post na kuVarijacije et gmail tačka com. Post treba da sadrži i link na ovaj blog, tj. na post sa pravilima igre.
Ako imate pitanje, sugestiju, pohvalu ili kritiku vezanu za ovu igru pišite administratorima na gore navedenu adresu.
- - - - - - -
Chocolate chips cookie dough brownies
Brownie testo:
110 g iseckane gorke čokolade
225 g putera
400 g žutog šećera
4 veća jaja
2 kašičice vanila ekstrakta
110 g brašna
Cookie testo:
170 g putera
150 g žutog šećera
170 g šećera
3 kašike mleka
1,5 kašičica vanila ekstrakta
160 g brašna
300 g chocolate chips-a (ili seckane čokolade)
i još
100 g gorke čokolade + 1 kašika putera ili ulja za ukrašavanje, opciono
Brownie podloga:
Rernu zagrejati na 170°C. Pleh dimanzija 23x33 cm namastiti. Čokoladu istopiti, i ostaviti da se malo ohladi. Mikserom umutiti puter sa žutim šećerom, dodajući jaja i ekstrakt vanile. Dodati otopljenu čokoladu i na kraju lagano umešati brašno. Rasporediti smesu po plehu pa peći oko 30 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Gornji, cookie sloj:
Mikserom umutiti puter sa obe vrste šećera, dodati mleko i vanilu. Dodati brašno i kratko umutiti tek da se sve sjedini. Umešati chocolate chips ili komadiće čokolade.
Rasporediti smesu preko pečene brownie podloge. Ohladiti u frižideru dok gornja smesa ne postane prilično čvrsta, radi lakšeg sečenja. Koristiti oštar nož i po potrebi ga brisati nakon svakog reza ako je lepljiv.
Opciono, za dekoraciju istopiti 100 g čokolade sa kašikom putera ili ulja, sipati u kesu za zamrzivač, iseći vrh kese pa našarati kolač tankim linijama cureće čokolade.
Ja ću ovaj krug preskočiti :)
ReplyDeleteKoličina šećera u kolaču je ogromna, a i ja imam neku averziju prema tom živom brašnu u cookie dough delu :P
Sviđa mi se brownie deo, al' ovo odozgo jok :D
Ja sam isto ostala začuđena količinom šećera u receptu. Kad se preračuna ispadne oko 700 g šećera. Također mi se ne sviđa ovih 200 g brašna koje ostaje neobrađeno.
ReplyDeleteZanima me da li možemo napraviti prepravke u receptu ili bi onaj tko se odluči trebao napraviti baš sve kako piše u receptu?
Potpuno si sve u pravu, ja sam se blago sablaznula kad sam prevodila recept, jer inicijalno ga nisam detaljno proucavala, tek kad je izglasan. Nemam reci koliko je to uzasno preslatko i prejako, a onda shvatim da je to tako tipicno americki, pa sam prestala da se cudim. Ja ga raditi necu, ni sa izmenama, jer kad bih krenula da ga menjam vise ne bi recept licio na sebe :)))
ReplyDeleteOstali naravno kako ko hoce, generalno pravilo jeste da se sledi recept, koilko je moguce, ali naravno da nije pod moranje, ipak su ovo samo igrice, i ne bi trebalo da pravimo nesto sto necemo posle i pojesti. Tako da, kako god zelis, ti uradi, sve je ok.
Znači možemo smanjiti količinu šećera i izbaciti brašno iz gornjeg dijela i svejedno prijaviti recept u igricu?
ReplyDeletePa, ja mislim da jednostavno nekad mora postojati izuzetak. Nikad ovde niko nije odbijen ako se nije držao recepta, ili za FBI ako je nešto uradio mimo pravila. Pravila moraju da postoje, da ne bi nastao baš totalni haos. Ideja kuvarijacija je da svi radimo na isti način, da bismo imali isto predznanje i iskustvo za kasniju razmenu mišljenja, ali nije sveto pismo. Dugačak odgovor za kratku reč - DA.
ReplyDeletePozdrav!
Super! Hvala!
ReplyDeleteTek sam sada vidjela ovaj prijevod i mogu reći sramota me šta predložih! Ja sam inače površna kada nešto zamimljivo ugledam, baš da dobro znam engleski i ne znam pa je ispalo kako je ispalo. Biće ovo vjerojatno najsiromašniji krug kuvarijacija bar što se tiče broja učesnika:) Oprostite mi nisam znala:)
ReplyDeleteSnježo, nemoj se izvinjavati. Kako ti nisi pogledala detaljno recept tako verovatno i svi koji su glasali nisu pogledali detaljno kad su glasali. Ni ja nisam, samo videla sliku, rekla u sebi "mmm, fino", a glasala ipak za rolnice mesne. Sad šta je tu je, ko hoće neka pravi, ko hoće neka prekraja, sve je ok.
ReplyDeletePozdrav i nemoj brinuti!
Snježo, ne sekiraj se. Iako znam engleski, recept nisam išla čitati sve dok ga nisam isprintala. I najprije sam ostala u čudu radi šećera pa nisam ni čitala način izrade. Tek kasnije sam skužila da se svijetli dio ne peče, odnosno da brašno ostaje sirovo.
ReplyDeleteVjerojatno ću napraviti kolač, ali u izmijenjenom izdanju.