U prvom krugu igre Patin petnaesti ćemo iz Velikog narodnog kuvara Spasenije Pate Marković spremati neku čorbu. Naši predlozi su sledeći, a treba da izaberemo jedan:
1.
Čorba od gljiva sa paradajzom
Pola
kilograma svežih gljiva oprati i preliti mlakom vodom, pa ostaviti da u vodi
postoje. U šerpu staviti 3 kašike ulja, dodati glavicu sitno sečena crna luka,
propržiti, zatim metnuti peršunovog lista i malo aleve paprike. Sad dodati
isečene gljive, dobro ih na ulju pirjaniti, a kada su mekane, naliti ih litrom
mlake vode. Kada čorba provri, staviti proceđeni paradajz (srazmera 2/3 vode i
1/3 paradajza). Kuvati još malo, a zatim udesiti po ukusu i služiti. Ista čorba
može se praviti i bez paradajza, samo se u tom slučaju začinjava s više
kiseline.
2.
Čorba od kelja
Jedan
kilogram kelja očistiti, oprati, iseći glavice na četiri dela i metnuti u lonac
da se bari. Obareni kelj propasirati kroz sito. U šerpu, na štednjak, metnuti
kašiku masla za zapršku i dodati kašiku brašna. Kad se zaprška proprži,
spustiti u nju pasirani kelj, promešati, naliti s 2 litra vode ili supe.
Posoliti čorbu, pobiberiti i pred ručak začiniti 1 žumancetom i dvema kašikama
kisele pavlake, a dodati i sok od pola limuna. Po želji, može u ovu čorbu da se
doda još i dva para na koture isečenih krenviršli. Obično se ova čorba pravi
bez ikakvog mesa.
3.
Čorba od celera s knedlama
Veću
glavicu celera oljuštiti, iseći na četvrtine i metnuti u šerpu u kojoj se
istopilo 50 g masla, da se celer prži. Kad je upola propržen, naliti ga sa 1,5
litar vode ili supe, a zatim dodati 1 veći oljušten krompir, da se i on sa
celerom bari u istom loncu. Kad su celer i krompir mekani, izvaditi ih, vodu u
kojoj su se barili ne prosipati, pasirati celer i krompir kroz presu za
krompir, staviti u lonac, naliti vodom u kojoj su se kuvali, pa ih i dalje
kuvati. Napraviti zapršku: 100 g masla staviti na štednjak u šerpu i dodati 40
grama bela brašna. Ova zaprška mora ostati bela. Zapržiti njome čorbu i
ostaviti je da polako na štednjaku vri. U ovu čorbu treba zakuvati grudve
(knedle) koje se prave na ovaj način: razbiti 2 jajeta, pa žumanca spustiti u
zdelu gde će se čorba sipati, a od 2 belanceta napraviti gust sneg u koji treba
dodati 40 grama brašna. Sneg i brašno dobro izmešati i kašičicom vaditi
grudvice, pa ih zakuvati u čorbu. Ovo raditi neposredno pred ručak. Sa ona dva
preostala žumanceta začiniti čorbu, pa u nju dodati malo kisele pavlake ili
mleka i soka od limuna.
Smem li da prokomentarišem: svaka čast na ideji, a i entuzijazmu! Prekucati svaki recept - vau! Bravo.
ReplyDeleteja se pridruzujem. Odlicna ideja !
ReplyDelete:) Devojke, hvala...
ReplyDelete