Sunday, September 13, 2015

Patin petnaesti #11 - predlozi


Nadam se da niste zaboravili na igru Patin petnaesti u kojoj istražujemo Veliki narodni kuvar Spasenije Pate Marković. Kao što znate, ovaj kuvar je prebogat raznovrsnim receptima, ali neki od njih imaju zastarela i pomalo čudna uputstva koja je ponekad teško pratiti. Baš zbog toga je ova igra pravi izazov i velika zabava! :) Evo predloga za jedanaesti krug, a glasanje će, zbog mog kašnjenja, trajati do 18. septembra.

1. PIROTSKA PROJA

Litar hladne vode staviti u sud za mešenje. Vodu posoliti i dodati 4 cela jajeta, pa drvenom kašikom jaja u vodi razmutiti. Kilogram kukuruznog brašna prosejati, polako u hladnu vodu dodavati, a za to vreme neprestano mešati dok se ne zamesi retko testo i ne utroši ceo kilogram brašna. Podmazati dobro pleh hladnom mašću, sipatu proju u pleh pa je preliti vrelom mašću. Testo u plehu treba da je debljine jednog prsta. Metnuti proju u vrelu pećnicu i peći. Kad se proja malo zagreje, treba izvaditi pleh iz pećnice, pa proju izbosti na nekoliko mesta viljuškom. Vratiti pleh s projom u pećnicu i peći dok ne porumeni. Služiti je toplu sa sirom ili bez sira.


2. FLEKICE SA SLATKIM KUPUSOM

Veću glavicu kupusa očistiti od spoljnih listova, iseći na četvrtine, očistiti od korena, oprati i iseći na rezance kao za salatu. U šerpu staviti kašiku masti, dodati isečeni kupus, pa ga na masti pržiti. Dok se kupus prži, zamesiti testo za flekice. Pola kilograma brašna staviti na dasku za mešenje, dodati 3 cela jajeta, soli i malo vode. Može se dodati i malo masti u testo. Testo izraditi kao za rezance, podeliti na dve jufke, razviti oklagijom kore, pa kada se dobro prosuše, iseći na četvrtaste trake. Svaku traku posuti brašnom, pa onda naslagati jednu traku preko druge i seći s prsta široke kocke. Staviti u lonac vodu, posoliti je, pa kad voda provri, spustiti isečene flekice i bariti ih u vodi toliko da prebace dva do tri ključa. Kuvane flekice procediti kroz đevđir, isprati ih mlakom vodom, dobro od vode ocediti i izručiti u kupus koji je već rumen i dobro omekšao. Dodati bibera, soli, sve promešati, pa izručiti na zdelu i služiti.


3. TRGANCI SA SIROM

Umesiti testo od ½ kilograma griz-brašna, 3 jajeta, malo masti, soli i vodi. Testo ostaviti da malo postoji. Podeliti ga na 2-3 jufke, pa zatim sve tri jufke razviti u tanke kore kao što se razvija testo za svake rezance. Razvijene kore ostaviti da se suše. U lonac staviti vodu, metnuti na štednjak, posoliti je, a kda provri kidati trgance od testa, stavljati ih u vodu i kuvati. Rešetkastom kašikom izvaditi trgance i spuštati u šerpu u kojoj je upržena i na sitne kockice isečena slanina. Promešati barene trgance sa slaninom, zatim dodati ¼ kilograma kravljeg sira, izmešati sve zajedno, izručiti na zagrejanu okruglu zdelu i toplo služiti kao dodatak uz kakvo meso.




No comments:

Post a Comment