Nadam se da niste zaboravili na igru Patin petnaesti u kojoj istražujemo Veliki narodni kuvar Spasenije Pate Marković. Kao što znate, ovaj kuvar je prebogat raznovrsnim receptima, ali neki od njih imaju zastarela i pomalo čudna uputstva koja je ponekad teško pratiti. Baš zbog toga je ova igra pravi izazov i velika zabava! :) Evo predloga za jedanaesti krug, a glasanje će, zbog mog kašnjenja, trajati do 18. septembra.
1. PIROTSKA
PROJA
2. FLEKICE
SA SLATKIM KUPUSOM
Veću
glavicu kupusa očistiti od spoljnih listova, iseći na četvrtine, očistiti od
korena, oprati i iseći na rezance kao za salatu. U šerpu staviti kašiku masti,
dodati isečeni kupus, pa ga na masti pržiti. Dok se kupus prži, zamesiti testo
za flekice. Pola kilograma brašna staviti na dasku za mešenje, dodati 3 cela
jajeta, soli i malo vode. Može se dodati i malo masti u testo. Testo izraditi
kao za rezance, podeliti na dve jufke, razviti oklagijom kore, pa kada se dobro
prosuše, iseći na četvrtaste trake. Svaku traku posuti brašnom, pa onda
naslagati jednu traku preko druge i seći s prsta široke kocke. Staviti u lonac
vodu, posoliti je, pa kad voda provri, spustiti isečene flekice i bariti ih u
vodi toliko da prebace dva do tri ključa. Kuvane flekice procediti kroz đevđir,
isprati ih mlakom vodom, dobro od vode ocediti i izručiti u kupus koji je već
rumen i dobro omekšao. Dodati bibera, soli, sve promešati, pa izručiti na zdelu
i služiti.
3. TRGANCI
SA SIROM
Umesiti
testo od ½ kilograma griz-brašna, 3 jajeta, malo masti, soli i vodi. Testo
ostaviti da malo postoji. Podeliti ga na 2-3 jufke, pa zatim sve tri jufke
razviti u tanke kore kao što se razvija testo za svake rezance. Razvijene kore
ostaviti da se suše. U lonac staviti vodu, metnuti na štednjak, posoliti je, a
kda provri kidati trgance od testa, stavljati ih u vodu i kuvati. Rešetkastom
kašikom izvaditi trgance i spuštati u šerpu u kojoj je upržena i na sitne
kockice isečena slanina. Promešati barene trgance sa slaninom, zatim dodati ¼ kilograma
kravljeg sira, izmešati sve zajedno, izručiti na zagrejanu okruglu zdelu i
toplo služiti kao dodatak uz kakvo meso.
No comments:
Post a Comment