Jesen je stigla i pravi je trenutak da pristupimo ozbiljnijem mešenju. :) U dvanaestom krugu igre Patin petnaesti ćemo spremati neke fine, slatke kiflice. Ovde su tri predloga, a vi se odlučite za jedan:
1. POŽUNSKE KIFLICE
Na
dasku za mešenje prosejati ½ kilograma brašna, dodati 200 grama masla, 60 grama
sitna šećera, 3 žumanceta i 1 celo jaje, vrlo malo soli i vrlo malo mleka u
koje je stavljeno 20 grama kvasca. Sve zamesiti na dasci, ali paziti da testo
ne bude suviše tvrdo. Ako je potrebno, slobodno dodati još malo mleka. Umešeno
testo pokriti salvetom i ostaviti 10 minuta da se odmara. Za to vreme staviti
100 grama sitna šećera u šerpu, dodati malo vode, skuvati sirup i dodati 250
grama samlevenih oraha. Skinuti šerpu sa vatre, promešati i dodati suvo grožđe
i koru od limuna, pa sve to ostaviti da se hladi. Sad testo razvući oklagijom,
iseći na kvadrate, staviti nadev od oraha, umotati testo u kiflicu, namazati je
žumancetom, ostaviti malo da postoji i peći.
2. KIFLICE S KISELOM PAVLAKOM
Izdrobiti
20 grama kvasca u malo mleka i soli, pa ga ostaviti da kisne. Zasebno u jednu
zdelu staviti 2 kašike prah-šećera i 5 žumanaca, pa to mutiti izvesno vreme. U
razmućena žumanca dodati 4 kašike za supu kisele pavlake i ½ kilograma brašna,
¼ kilograma umućena masla i onaj uskisli kvasac. Sve dobro izmutiti, pa
izručiti na dasku za mešenje, prethodno posutu brašnom, i ostaviti da stoji 10
minuta. Posle tog vremena rastanjiti testo oklagijom, ne suviše debelo, iseći
ga na kvadratiće i nadevati.
Nadev
za kiflice od kisele pavlake pripremiti na ovaj način: 140 grama šećera skuvati
sa 140 grama oraha i šoljicom mleka. Kvadratiće od testa nadevati ovim ukuvanim
orasima, savijati ih i davati im oblik kiflica. Zasebno umutiti sneg od 1
belanceta i na svaku kiflicu metnuti malo umućena snega, a preko njega posuti
mlevene bademe ili orahe. Peći kiflice u maslom namazanom plehu, u toploj
pećnici (rerni), i vruće ih posipati šećerom zamirisanim vanilom.
3. KIFLICE OD KUVANIH ŽUMANACA
U
kazanče za sneg staviti ¼ kilograma masla, pa ga mutiti dok se ne pretvori u
penu. U umućeno maslo dodati 6 tvrdo obarenih i propasiranih žumanaca, 1/8
kilograma sitna šećera i sok od jednog limuna. Sad polako dodavati brašno dok
testo ne postane čvrsto. Od testa razvući koru, iseći je na male kvadrate i
praviti kiflice. Uvijene kiflice stavljati na maslom namazan pleh i peći na
umerenoj vatri. Kad kiflice porumene, vaditi ih iz pećnice i tople uvaljati i
šećer zamirisan vanilom.
No comments:
Post a Comment