U osamnaestom krugu igre Patin petnaesti okrećemo se proleću i zelenišu koje je ispunilo bašte i pijace. Predlozi su tri recepta u kojima je glavni sastojak spanać, a vi ćete glasanjem izabrati jedan:
1. REZANCI
SA SPANAĆEM
Oprati,
očistiti i malo posoliti 100 grama najboljeg spanaća, pa ga samleti na mašini
za meso. U spanać dodati 2 cela jajeta, 1 žumance, malo sitna bibera i češanj
tucana bela luka. Sve zamesiti oštrim brašnom kao i svake druge rezance, dobro
testo izraditi i razviti koru. Iseći koru na trake pola santimetra široke i
obariti ih u slanoj vodi. Čim rezanci isplivaju na površinu vode, oni su
gotovi. Preliti ih mlakom vodom i metnuti da se ocede. U šerpi zagrejati mast,
spustiti rezance na vrelu mast, promešati ih, izručiti na zdelu, preliti s malo
kisele pavlake, a zatim služiti.
2. ČORBA
OD SIRA I SPANAĆA
U
loncu od četiri litra pristaviti vodu da vri, zatim spustiti u vodu sitno
iseckanu vezu praziluka da se dobro skuva. Metnuti i 1 ljutu papriku. Iseći
glavicu crna luka i metnuti je da se prži. Za to vreme očistiti 1 kilogram
mlada spanaća, oprati ga, iseći na rezance i posoliti. Na već mekan luk staviti
oceđen spanać da se dobro proprži. Napraviti zapršku od kašike brašna i aleve
paprike i izručiti je u čorbu. Sad dodati i pržen spanać u čorbu i ostaviti ga
da se skuva. Odvojiti ½ kilograma ovčjeg zrelog sira, propasirati ga i spustiti
u čorbu da se dobro prokuva. Najzad čorbu začiniti s 2 jajeta na koja treba
paziti da se ne progrušaju i zbog toga prilikom začinjavanja čorbu sasvim
polako sipati, a jaja neprestano mešati varjačom.
3. NEZAVIJENE
PALAČINKE OD SPANAĆA
Napraviti
testo za palačinke od ½ litra mleka, ¼ kilograma brašna, 3 jajeta, masti u
veličini oraha, malo soli, pa pržiti palačinke u tiganju na masti.
Nadev
za palačinke praviti na ovaj način: pola kilograma spanaća obariti, ocediti od
vode, pa samleti na mašini za meso. Napraviti tanku belu zapršku, metnuti
spanać na zapršku, doliti malo mleka da se zaprška prokuva i da bude gusta. U
masu dodati 3-4 umućena jajeta, ¼ kilograma kisele pavlake i dobro sa spanaćem
izmešati. Uzeti kalup u veličini rasprostrte, nezavijene palačinke, staviti
prvo jednu palačinku, namazati je dobro nadevom, zatim drugu i tako redom do
kraja. Kalup završiti palačinkom. Spremljen kalup preliti jednim umućenim
jajetom, u koje je usuto i malo kisele pavlake i malo masti, staviti u rernu da
se zapeče i toplo služiti.
No comments:
Post a Comment