Sunday, May 15, 2016

Patin petnaesti #19 - predlozi


U devetnaestom krugu igre Patin petnaesti ćemo se baviti trešnjama čija sezona upravo kreće. U velikom narodnom kuvaru ima dosta recepata sa ovim voćem, a moji predlozi su sledeća tri:

1. KNEDLE SA TREŠNJAMA

Sipati u šerpu ¼ litra mleka, metnuti malo soli i kao orah veliki komad masla. Staviti šerpu na štednjak, pa kad mleko provri, dodati 180 grama oštra brašna i mešati neprestano dok testo ne postane gusto. Zatim šerpu skinuti sa štednjaka i ostaviti da se testo ohladi. U ohlađenu masu staviti 2 cela jajeta, dobro promešati pa izručiti na dasku za mešenje posutu brašnom. Ovo testo treba da bude malo mekše no što se mesi testo za rezance. Ako je potrebno, dodati još i malo brašna. Od umešenog testa oklagijom napraviti koru što je moguće tanju. Iseći je na četvrtaste komade, pa u svaki takav komad zaviti 3-4 trešnje i dobro ih omotati testom da dobiju oblik knedle. Staviti na štednjak šerpu s vodom i ostaviti je da provri. U ključalu vodu stavljati knedle i kuvati ih sve dok ne isplivaju na površinu. Tada knedle vaditi rešetkastom kašikom, slagati ih na zdelu na kojoj će se izneti na sto, pa ih preliti tucanom zemičkom isprženom na maslu i posuti sitnim šećerom.


2. TREŠNJE U ŠLAFROKU

Pola kilograma krupnih trešanja oprati, pa zajedno sa peteljkama ostaviti da od vode otkaplju. Sad napraviti testo kao za palačinke, samo gušće, i to od 2 žumanceta, ¼ litra mleka, malo šećera, brašna, malo soli i čvrste pene od 2 belanceta. Sve to dobro umešati i ostaviti testo da malo postoji. Dobro osušene trešnje povezati čistim koncem po šest u vezicu, pa svaku vezicu zamakati u testo i pržiti na vreloj masti. Tople posuti vanilskim šećerom i služiti.


3. TORTA S TREŠNJAMA

Za tortu spremiti: 250 grama brašna, 125 grama masla, 125 grama šećera, 2 jajeta i 2 kašike mleka. Brašno izručiti na dasku za mešenje, dodati u brašno maslo, šećer, 2 žumanceta i 1 belance, vrlo malo soli i 2 kašike mleka. Testo brzo raditi rukama, zamesiti loptu, uviti u čist salvet i ostaviti 2 sata na hladnom mestu. Od odstajalog testa oklagijom razviti okruglu koru debljine jedne dvodinarke, staviti koru u tepsiju i testo presaviti po ivicama. Sad praviti nadev. U lonac staviti 60 grama brašna, 3 cela jajeta, 125 grama šećera u prahu, malo soli, vanile, grudvice od brašna dobro razmutiti, onda dodati 3 decilitra hladnog mleka. Sve dobro izmešati pa sad preko testa prvo metnuti kilogram očišćenih slatkih trešanja, a preko trešanja preliti ovu masu. Sad zasladiti šećerom u prahu, metnuti tepsiju u toplu pećnicu i peći otprilike 1 sat. Služiti mlako ili hladno.

No comments:

Post a Comment