Monday, November 14, 2016

Patin petnaesti #23 - predlozi


Krenula je sezona praziluka, brokolija, karfiola, kupusa i ostalog 'zimskog' povrća. U 23. krugu igre Patin petnaesti predlažemo tri recepta sa prazilukom, a vi glasajte za jedan. Glasanje traje do 19. novembra.

ĆUFTETA OD PASULJA I PRAZILUKA


Četvrt kilograma tetovskog pasulja oprati i staviti da se kuva. Za to vreme očistiti i oprati ½ kilograma crna luka, pa ga iseći na tanke režnjeve kao za đuveč i posoliti. U šerpu staviti 1/8 kilograma masti i spustiti očišćeni luk u mast da se prži. Kad je luk na masti dobro upržen, dodati pri kraju prženja malo aleve paprike. Skinuti luk sa štednjaka i sipati ga u sud koji će se i na sto izneti. U luk dodati još sitno sečena peršunova lišća, pa ga ostaviti. Sad uzeti jedan veliki struk praziluka, ili više manjih u težini ¼ kilograma, očistiti ga od zelenih listova, dobro oprati i iseći na sasvim tanke, 2 santimetra dugačke komade. Posoliti ga, metnuti u čistu šerpu sa 1/8 kilograma masti i na štednjaku pržiti. U poluupržen praziluk dodati 2 kašike brašna, pa ga i dalje pržiti. U prženu zapršku usuti alevu papriku i peršunovo lišće. Skuvani pasulj ocediti od vode na đevđiru, sipati ga u isprženi praziluk, pa zajedno mešati dok se pasulj ne pretvori u pire. U pire dodati 2 cela jajeta, dobro sve izmešati, ohladiti ga i praviti od mase ćufteta u veličini manjeg jajeta, pa ih ostaviti da stoje. U šerpu sa onim prženim crnim lukom dodati malo vode, prokuvati, pa poređati preko luka napravljena ćufteta od praziluka, staviti u pećnicu i peći svega 10 minuta, tek toliko da se ćufteta zarumene.

PITA BEZ MASTI OD PRAZILUKA


Prosejati kilogram brašna, dodati kašiku ulja, malo soli i testo zamesiti mlakom vodom. Testo raditi sve dok se ne počne da odvaja od daske i ruku. Sad ga podeliti na 4 jufke. Razvući jufke u veličini tanjira, premazati ih vrelim uljem, staviti na dasku za mešenje i sve 4 kore poklopiti velikom šerpom i ostaviti da stoje 20 minuta. Na sto raširiti stolnjak, pa kore razvući kao za svaku pitu. Odmah im otkinuti krajeve. Od krajeva napraviti novo testo koje treba premesiti, razviti oklagijom, pomazati uljem i ostaviti da postoji. Očistiti od zelenog lišća 3 veze praziluka i tanko iseći beli deo. U šerpu staviti kašiku ulja, spustiti praziluk pa ga pržiti dok ne odmekne. Obariti u slanoj vodi ¼ kilograma očišćena i oprana pirinča, ocediti ga od vode, pomešati s prazilukom i propržiti. Sad skinuti praziluk i pirinač sa štednjaka i dodati bibera i soli. Prosušene kore poprskati uljem, presaviti sa sve četiri strane, staviti jednu u namazan pleh, pa onda red praziluka, staviti drugu koru, poprskati je uljem, i tako pitu ređati dok se ne utroše nadev i kore. Složenu pitu odozgo poprskati uljem, staviti u pećnicu i peći.

SALATA OD PRAZILUKA


Uzeti tanke dugačke strukove praziluka, iseći ih na dugačke komade, oprati dobro i kuvati u malo osoljenoj vodi. Ostaviti sve da se ohladi. Posle toga staviti ih u sud za salatu, preliti čistim maslinovim uljem, limunovim sokom i manjom količinom crnog bibera. Oko praziluka poređati maslinke i nekoliko krugova limuna.

No comments:

Post a Comment