Tuesday, December 2, 2008

kuVarijacije 2008/12, Terin od krompira i maslina

Glasanje za decembarske kuVarijacije je završeno. Pobedio je recept za Terin od krompira i maslina koji je predložila Monsoon. Od ukupno 46 glasova pobednički recept je osvojio 21, naspram 13 i 12 koliko su dobila druga dva predloga, Argentinske empande i Monkey Bread.

U nastavku je recept koji bi trebalo slediti, u skladu sa mogućnostima. Npr. ako inćuni nisu sastojak koji možete lako nabaviti ili priuštiti, izostavite ga ili ga nečim zamenite. Obratite pažnju i da je recept pisan za količinu od 2 kg krompira, što je verovatno previše za prosečnu porodicu.

Od učesnika se očekuje da
- pripremi jelo prema receptu
- zapiše svoja zapažanja, fotografiše jelo i objavi na svom blogu u ponedeljak 29. decembra i
- pošalje prijavu administratorima na kuVarijacije et gmail tačka com

Post treba da sadrži i link na ovaj blog, tj. na ovaj post. Pogledajte i ostala pravila igre.

Ako imate pitanje, sugestiju, pohvalu ili kritiku vezanu za ovu igru pišite administratorima na gore navedenu adresu.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Terin od krompira i maslina

(originalni recept)

2 kg oguljenog krompira
120 g tapenade od crnih maslina
120 g tapenade od zelenih maslina
so
biber

Krompir staviti u veliki lonac sa puno slane vode. Kad provri, smanjiti vatru i ostaviti da se krčka dok ne krompir ne bude mekan, ali nikako raskuvan.

U medjuvremenu obloziti kalup za pečenje hleba (ili bilo koji duguljasti četvrtasti kalup) plastičnom ili alu folijom tako da sa strane ostane dovoljno da može da se preklopi.

Kuvani krompir ohladiti, iseći na kriške debljine 1 cm i svaku prepoloviti.

Slagati red krompira, red tapenade, posoliti, pobiberiti i tako dok se kalup ne napuni. Poklopiti folijom, pritisnuti odozgo nečim teškim i ostaviti u frizideru preko noći.


Tapenada od zelenih maslina i badema
(originalni recept)

170 g zelenih maslina bez koščica
1 šolja badema, blanširanih i oljušćenih
2 kašike seckanog peršuna
2 fileta inćuna
2 kašičice soka od limuna
1-2 čena belog luka
60 ml maslinovog ulja
so
biber

Zagrejati rernu na 175°C. Bademe blago ispeći do zlatno-braon boje (5-8 minuta). Masline, bademe i sve ostale sastojke osim ulja samleti u blenderu. Dodavati ulje u tankom mlazu i blendirati dok masa ne postane glatka.


Tapenada od crnih maslina
(originalni recept)

175 g crnih maslina bez koščica (vrsta Kalamata)
4 fileta inćuna, oceđena na salveti pa grubo iseckana
1 kašika oceđenog kapra (onog iz rasola)
1 čen sitno seckanog belog luka
60 ml maslinovog ulja

Masline, inćune, kapar i beli luk samleti u blenderu. U tankom mlazu dodavati ulje dok se ne formira glatka masa.

16 comments:

  1. ja nažalost već prvi krug preskačem jer nikako ne volimo masline :) sretno svima i jedva čekam da vidim kako će se prvi krug rszvijati...a ja se bacam na FBI rukavice ;)

    ReplyDelete
  2. iznenadila sam se da je ovaj recept bio toliko popularan!:)
    @SweetSensation masline u tapenadi su jako fine i njihov okus je podosta promijenjen dodatkom ostalih sastojaka.:)) Pokusaj napraviti tapenadu pa ako ti se i dalje ne svida okus pokloni ju nekome za Bozic.:)))

    ReplyDelete
  3. hehe...ne bi išlo...mi smo ti pravi zagorci tj. zadrti kontinentalci po tom pitanju...ni masline ni ribu baš ne konzumiramo, a inćune pak pogotovo...tako da ju nemam kome ni pokloniti :) ma nema veze, uključit ću se ja u sljedećoj rundi ;)

    ReplyDelete
  4. mislim da cu i ja da preskocim ovo, i kod nas je sa maslinama isti slucaj, u stvari, jede ih samo moj muz :( a nemam volju da pravim samo za njega...
    jedino ako me ne mrzi pa ne smanjim kolicine da napravim samo za jednu osobu... videcu vec

    ReplyDelete
  5. Jedva cekam da ovo isprobam jer masline i tapenadu stvarno volimo.
    Za mene i moj ukus odlican odabir recepta :)

    ReplyDelete
  6. evo i mene kao i sweetSensation...nama ne prolaze ribice masline i incuni...zelim vam puno uspjeha u ovom prvom krugu i prikljucujem se u sljedecem...

    ReplyDelete
  7. Meni se recept svidja,pravicu ali sa smanjenim sastojcima.Interesuje me moze li sardina da zameni incune?

    ReplyDelete
  8. Meni je ovaj recept odličan, ali svakako u puno manjoj količini. Nas je ipak samo dvoje! :)
    Vera nikako sardine, ali slane srdele bi mislim jednako dobro funkcionirale! :)

    ReplyDelete
  9. Zanimljiv recept, nije baš po mom ukusu, ali to me neće spriječiti:)

    ReplyDelete
  10. uh i ja cu morati preskočiti, masline mi definitivno nisu na listi omiljenih namirnica :( ali zato valina tema naranača - pun pogodak!

    ReplyDelete
  11. sve sam se mislila da necu moci ovo da pravim :) i tek jutros shvatim da je ovo posno i da ce mi biti idealno za slavu :) :) :) jos samo da mi odobre slobodan dan :P

    ReplyDelete
  12. jedna mala ispravka kod tapenade s crnim maslinama:)
    drained capers=ocijedene kapare ne suhe
    dakle radi se o kaparama iz rasola koje ste ocijedili od istog.:)
    kod ove tapenade moze se dodati i malo timijana.

    ReplyDelete
  13. Monsoon hvala na ispravci!

    (Izvinjavam se ako je neko imao problem zbog greške u prevodu.)

    ReplyDelete
  14. e, sad ja da pitam, nadam se da ce mi neko odgovoriti...
    ja sam napravila terin, licno sam zadovoljna, imam cak i predloge sta uraditi sa ostatkom (ako ga bude)... ono sto me zanima je: da li ja moram tacno 29.12. da okacim svoju varijantu ili to mogu uraditi DO 29.12.
    molim vas da mi odgovorite :)
    hvala!!!

    ReplyDelete
  15. Tash, 29. treba da se objavi post o terinu.

    ReplyDelete