Sunday, May 2, 2010

kuVarijacije 2010/05, tema

2010/05
"kuVarijacije" su mesečna igra namenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije.

Osnovna ideja igre je da svi učesnici pripremaju isto jelo na isti način. Učesnici treba da objave rad na svom blogu, prokomentarišu zapažanja i eventualne probleme, i tako svim ostalim učesnicima omoguće da obogate znanje.

Za maj smo odabrali da pravimo Zuni Ricotta Gnocchi.

Rezultati glasanja:
Chocolate tagliatelle with chocolate sauce, 5 glasova
Mongolian beef, 10 glasova
Zuni Ricotta Gnocchi, 13 glasova
Slatki šampinjoni, 5 glasova

Od učesnika se očekuje da:
- napravi jelo prema receptu
- zapiše svoja zapažanja, fotografiše rezultate i objavi na svom blogu u petak 28. maja 2010. i
- pošalje prijavu sa linkom na svoj post na kuVarijacije et gmail tačka com
Post treba da sadrži i link na ovaj blog, tj. na post sa pravilima igre.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Njoke od rikote

Za ovaj recept potrebno je napraviti domaći rikota sir.

Staviti 1,9 l punomasnog mleka i 230 ml slatke pavlake da provri. Dodati 3 kašike soka od limuna (oko 45 ml) i smanjiti temperaturu. Mešati konstantno dok ne počnu da se stvaraju grudvice. Tada sve procediti kroz gustu tkaninu i ostaviti da se ohladi i ocedi u frižideru (najbolje preko noći).

Video sa uputstvima.

Narednog dana izgnječiti rikotu, dodati 15 g rendanog parmezana, 1 kašiku istopljenog putera, 1/4 kašičicu soli, 2 mala ohlađena jajeta (blago umućena) i umutiti dobro sve sastojke. Ostaviti u frižideru pola sata i zatim oblikovati njoke i svaku uvaljati u brašno.

Prouvati dosta posoljene vode u loncu. Kuvati njoke oko 3 minuta nakon što su isplivale na površinu.

Pileće ćuftice

Potopiti 50 g hleba u hladnu vodu. Kad upije iscediti dobro hleb, izmrviti ga i dodati mu 300 g mlevenog pilećeg mesa od grudi, 1 jaje, 2 kašike parmezana, 2 kašike sitno seckanog francuskog peršuna, so i biber. Od ove smese oblikovati ćuftice veličine njoka. Ispeći na teflonu na vrlo malo ulja.

Kada su i njoke i ćuftice gotovi, istopiti 100 g putera sa nekoliko sitno seckanih listova sveže žalfije i preliti preko njoka. Služiti sa u, posuto parmezanom.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ako imate pitanje, sugestiju, pohvalu ili kritiku vezanu za ovu igru pišite administratorima na gore navedenu adresu.

No comments:

Post a Comment