Saturday, October 10, 2015

Patin petnaesti #12 - predlozi


Jesen je stigla i pravi je trenutak da pristupimo ozbiljnijem mešenju. :) U dvanaestom krugu igre Patin petnaesti ćemo spremati neke fine, slatke kiflice. Ovde su tri predloga, a vi se odlučite za jedan:

1. POŽUNSKE KIFLICE

Na dasku za mešenje prosejati ½ kilograma brašna, dodati 200 grama masla, 60 grama sitna šećera, 3 žumanceta i 1 celo jaje, vrlo malo soli i vrlo malo mleka u koje je stavljeno 20 grama kvasca. Sve zamesiti na dasci, ali paziti da testo ne bude suviše tvrdo. Ako je potrebno, slobodno dodati još malo mleka. Umešeno testo pokriti salvetom i ostaviti 10 minuta da se odmara. Za to vreme staviti 100 grama sitna šećera u šerpu, dodati malo vode, skuvati sirup i dodati 250 grama samlevenih oraha. Skinuti šerpu sa vatre, promešati i dodati suvo grožđe i koru od limuna, pa sve to ostaviti da se hladi. Sad testo razvući oklagijom, iseći na kvadrate, staviti nadev od oraha, umotati testo u kiflicu, namazati je žumancetom, ostaviti malo da postoji i peći.


2. KIFLICE S KISELOM PAVLAKOM

Izdrobiti 20 grama kvasca u malo mleka i soli, pa ga ostaviti da kisne. Zasebno u jednu zdelu staviti 2 kašike prah-šećera i 5 žumanaca, pa to mutiti izvesno vreme. U razmućena žumanca dodati 4 kašike za supu kisele pavlake i ½ kilograma brašna, ¼ kilograma umućena masla i onaj uskisli kvasac. Sve dobro izmutiti, pa izručiti na dasku za mešenje, prethodno posutu brašnom, i ostaviti da stoji 10 minuta. Posle tog vremena rastanjiti testo oklagijom, ne suviše debelo, iseći ga na kvadratiće i nadevati.

Nadev za kiflice od kisele pavlake pripremiti na ovaj način: 140 grama šećera skuvati sa 140 grama oraha i šoljicom mleka. Kvadratiće od testa nadevati ovim ukuvanim orasima, savijati ih i davati im oblik kiflica. Zasebno umutiti sneg od 1 belanceta i na svaku kiflicu metnuti malo umućena snega, a preko njega posuti mlevene bademe ili orahe. Peći kiflice u maslom namazanom plehu, u toploj pećnici (rerni), i vruće ih posipati šećerom zamirisanim vanilom.


3. KIFLICE OD KUVANIH ŽUMANACA

U kazanče za sneg staviti ¼ kilograma masla, pa ga mutiti dok se ne pretvori u penu. U umućeno maslo dodati 6 tvrdo obarenih i propasiranih žumanaca, 1/8 kilograma sitna šećera i sok od jednog limuna. Sad polako dodavati brašno dok testo ne postane čvrsto. Od testa razvući koru, iseći je na male kvadrate i praviti kiflice. Uvijene kiflice stavljati na maslom namazan pleh i peći na umerenoj vatri. Kad kiflice porumene, vaditi ih iz pećnice i tople uvaljati i šećer zamirisan vanilom.




No comments:

Post a Comment