Thursday, November 24, 2016

Patin petnaesti #23 - tema


U 23. krugu igre Patin petnaesti spremaćemo Cufteta sa pasuljem i prazilukom, recept koji je osvojio 6 od ukupno 11 vaših glasova tj. 55 %.

Ostali predlozi u ovom krugu igre su bili:
- pPita bez masti od praziluka (sakupila 5 glasova tj. 45 %)
- Salata od praziluka (sakupila 0 glasova tj. 0 %)

Učesnik u ovoj igri treba da: 
  • pripremi recept koji je osvojio najviše glasova 
  • post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15. 12. 2016. 
  • u postu linkuje homepage same igre
  • pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com 
Više o igri pročitajte ovde.


Cufteta od pasulja i praziluka

Četvrt kilograma tetovskog pasulja oprati i staviti da se kuva. Za to vreme očistiti i oprati ½ kilograma crna luka, pa ga iseći na tanke režnjeve kao za đuveč i posoliti. U šerpu staviti 1/8 kilograma masti i spustiti očišćeni luk u mast da se prži. Kad je luk na masti dobro upržen, dodati pri kraju prženja malo aleve paprike. Skinuti luk sa štednjaka i sipati ga u sud koji će se i na sto izneti. U luk dodati još sitno sečena peršunova lišća, pa ga ostaviti. Sad uzeti jedan veliki struk praziluka, ili više manjih u težini ¼ kilograma, očistiti ga od zelenih listova, dobro oprati i iseći na sasvim tanke, 2 santimetra dugačke komade. Posoliti ga, metnuti u čistu šerpu sa 1/8 kilograma masti i na štednjaku pržiti. U poluupržen praziluk dodati 2 kašike brašna, pa ga i dalje pržiti. U prženu zapršku usuti alevu papriku i peršunovo lišće. Skuvani pasulj ocediti od vode na đevđiru, sipati ga u isprženi praziluk, pa zajedno mešati dok se pasulj ne pretvori u pire. U pire dodati 2 cela jajeta, dobro sve izmešati, ohladiti ga i praviti od mase ćufteta u veličini manjeg jajeta, pa ih ostaviti da stoje. U šerpu sa onim prženim crnim lukom dodati malo vode, prokuvati, pa poređati preko luka napravljena ćufteta od praziluka, staviti u pećnicu i peći svega 10 minuta, tek toliko da se ćufteta zarumene.

1 comment: