Saturday, February 25, 2017

Patin petnaesti #26 - tema


U 26. krugu igre Patin petnaesti spremaćemo Krem-karamel. Ovaj predlog je sakupio 7 (54%) od ukupno 13 pristiglih glasova.

Ostali predlozi u ovom krugu igre su bili:

 - Kupa od piškota i banana (2 glasa, tj. 15%)
 - Krem od pečenih lešnika (4 glasa, tj. 31%)


Učesnik u ovoj igri treba da:
- pripremi jelo po receptu koji je osvojio najviše glasova- post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15.03.2017.- u postu linkuje homepage same igre- pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com

 Više o igri pročitajte ovde

Krem-karamel


Prokuvati na vatri 3/4 litra mleka, 150 grama kristal-šećera i šipku nerasečene, cele vanile. Zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Za to vreme u jedan sud odvojiti 6 žumanaca i 4cela jajeta. Sve dobro izmutiti s prohlađenom masom od mleka, šećera i vanile, dobro izmešati i kroz sito procediti. U kalup u kome će se kuvati masa treba prvo sipati već pripremljeni karamel koji se pravi na ovaj način: 50 grama Kristal-šećera staviti u tiganju na štednjak i mešati šećer dok se sasvim ne rastopi. Kad dobije lepu žutu boju, onda ga sipati na dno kalupa, a preko karamela izručiti mleko s jajima i celu masu kuvati u pari jedan sat. Kuvati u pari znači: u pećnicu staviti duboko đuveč veličine 3 litra u koji treba sipati litar vrele vode. U đuveč s vodom spustiti kalup s kremom i kuvati u zatvorenoj pećnici 1 sat. Kad je krem gotov, izvaditi ga sa kalupom zajedno, spustiti u hladnu vodu ili metnuti na led da se ohladi. Kad je krem hladan, izručiti ga na staklenu zdelu na kojoj će se krem izneti na sto.2 comments:

  1. Nice post. I really enjoy reading it. Very instructive, keep on writing.Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  2. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    ReplyDelete