Sunday, January 10, 2016

Patin petnaesti #15 - predlozi


Hladno januarsko vreme nas je donekle (nadam se ne u potpunosti) zatvorilo u kuće i motivisalo da malo više uključujemo rerne. U petnaestom krugu igre Patin petnaesti u kojoj isprobavamo recepte iz Velikog narodnog kuvara Spasenije Pate Marković ćemo mesiti neku domaću pitu. Čini mi se da će ovde biti malo više improvizacije, ali videćemo. :) Evo predloga, a glasanjem se odlučujemo za jedan od njih:

1. GIBANICA GUŽVARA

Prosejati na dasci za mešenje kilogram brašna i od njega zamesiti testo kao za svaku pitu. Podeliti testo u jufke, pa ih ostaviti da se četvrt sata odmaraju. Zatim razvući koru na stolu, preko stolnjaka, otkinuti joj krajeve i malo je prosušiti. Razvučenu koru iseći na četvrtaste komade u veličini pleha u kome će se gibanica peći. Pažljivo koru prenositi na vreo štednjak i peći je i s jedne i s druge strane. Pečene kore stavljati na čist salvet, jednu preko druge. Kad su sve kore pečene, spremiti nadev.

Nadev za gibanicu-gužvaru spremiti na ovaj način: u veći sud staviti izdrobljeni sir, kajmak, 6 celih jaja, pa doliti toliko mleka koliko je potrebno da se dobije mlečna masa. U šerpu staviti mast da se istopi na štednjaku. Sud u kome će se peći gužvara dobro premazati mašću. Uzeti koru, umočiti je u ovu mlečnu masu, pa njome pokriti dno suda u kome će se gibanica peći. I druge kore zamakati u mlečnu masu, gužvati ih i ređati jednu do druge u plehu. Pošto je tako ispunjen ceo red ovim gužvanim korama, preliti ih dobro sa 2-3 kašike mlečne mase i mašću. Preko ovog reda zgužvanih kora staviti opet 2-3 kore jednu preko druge, pokvašene ali ne zgužvane. Ovako ponavljati dok se sud ne napuni do vrha. Gibanicu odozgo zaliti preostalom mlečnom masom, poprskati je vrelom mašću, pa je peći u toploj pećnici na jedan sat pred ručak.


2. GIBANICA OD KUPUSA RIBANCA

Na dasku za mešenje staviti kilogram brašna, dodati 5 komada jaja, malo masti, soli i malo bibera. Zamesiti testo, pa ako je potrebno dodati i malo vode. Od umešenog testa napraviti 20 loptica a zatim ih oklagijom razvući u tanke kore. Štednjak obrisati krpom, pa razvučene kore ispeći kao za svaku gibanicu. Pečene kore staviti u salvet. Zasebno, u šerpu, staviti veliku kašiku masti, i spustiti kilogram ribanca da se na masti proprži. U upržen ribanac dodati malo bibera i soli, ako je potrebno i 2 jajeta. Mast staviti u tiganj i rastopiti. Sada gibanicu ređati ovim redom: tepsiju namazati mašću, staviti jednu pečenu koru, poprskati je mašću i mlekom, posuti kupusom ribancem, pa tako sve ponavljati dok se ne utroše kupus i kore. Svaki red prskati mašću i mlekom, a ređanje završiti korom. Sređenu pitu nabosti viljuškom, politi vrelom mašću i peći u toploj pećnici pola sata.


3. PITA OD POVRĆA I MESA

Očistiti i sitno iseći 2-3 glavice crna luka. U šerpu staviti kašiku masti, spustiti u mast luk pa ga pržiti. U upržen luk dodati 2-3 korena ostrugane i na sitne kocke isečene mrkve (šargarepe). Staviti i 2 glavice očišćene i na kocke isečene kelerabe, šaku zelena graška. Sitno isečeno lišće peršuna, obaren i na cvetiće iskidan karfiol i najzad 2-3 krompira isečena na kocke. Povrće posoliti i dobro propržiti, a kada je mekano, skinuti ga sa štednjaka i ostaviti da se ohladi. Za to vreme samleti ¼ kilograma svinjske krtine. Staviti meso u šerpu, posoliti ga, pa naliti šoljom za belu kafu mleka i na štednjaku više meso kuvati no pržiti. Zasebno umutiti 3 žumanceta, komad masla, 4 kašike kisele pavlake i dodati ulupan sneg od 3 belanceta. Na kraju staviti 3 kašike, ne prepune, brašna pa sve dobro izmešati. Zdelu koja može da se iznese na sto namazati dobro maslom, posuti tucanom zemičkom, sipati u zdelu polovinu testa, a preko njega izmešano povrće. Preko mase staviti drugu polovinu testa i posuti sve s dosta strugana parmezana. Zapeći testo u pećnici i vruće izneti na sto. 



No comments:

Post a Comment