Hladno januarsko vreme nas je donekle (nadam se ne u potpunosti) zatvorilo u kuće i motivisalo da malo više uključujemo rerne. U petnaestom krugu igre Patin petnaesti u kojoj isprobavamo recepte iz Velikog narodnog kuvara Spasenije Pate Marković ćemo mesiti neku domaću pitu. Čini mi se da će ovde biti malo više improvizacije, ali videćemo. :) Evo predloga, a glasanjem se odlučujemo za jedan od njih:
1. GIBANICA GUŽVARA
Prosejati
na dasci za mešenje kilogram brašna i od njega zamesiti testo kao za svaku
pitu. Podeliti testo u jufke, pa ih ostaviti da se četvrt sata odmaraju. Zatim
razvući koru na stolu, preko stolnjaka, otkinuti joj krajeve i malo je prosušiti.
Razvučenu koru iseći na četvrtaste komade u veličini pleha u kome će se
gibanica peći. Pažljivo koru prenositi na vreo štednjak i peći je i s jedne i s
druge strane. Pečene kore stavljati na čist salvet, jednu preko druge. Kad su
sve kore pečene, spremiti nadev.
Nadev
za gibanicu-gužvaru spremiti na ovaj način: u veći sud staviti izdrobljeni sir,
kajmak, 6 celih jaja, pa doliti toliko mleka koliko je potrebno da se dobije
mlečna masa. U šerpu staviti mast da se istopi na štednjaku. Sud u kome će se
peći gužvara dobro premazati mašću. Uzeti koru, umočiti je u ovu mlečnu masu,
pa njome pokriti dno suda u kome će se gibanica peći. I druge kore zamakati u
mlečnu masu, gužvati ih i ređati jednu do druge u plehu. Pošto je tako ispunjen
ceo red ovim gužvanim korama, preliti ih dobro sa 2-3 kašike mlečne mase i
mašću. Preko ovog reda zgužvanih kora staviti opet 2-3 kore jednu preko druge,
pokvašene ali ne zgužvane. Ovako ponavljati dok se sud ne napuni do vrha.
Gibanicu odozgo zaliti preostalom mlečnom masom, poprskati je vrelom mašću, pa
je peći u toploj pećnici na jedan sat pred ručak.
2. GIBANICA OD KUPUSA RIBANCA
Na
dasku za mešenje staviti kilogram brašna, dodati 5 komada jaja, malo masti,
soli i malo bibera. Zamesiti testo, pa ako je potrebno dodati i malo vode. Od
umešenog testa napraviti 20 loptica a zatim ih oklagijom razvući u tanke kore.
Štednjak obrisati krpom, pa razvučene kore ispeći kao za svaku gibanicu. Pečene
kore staviti u salvet. Zasebno, u šerpu, staviti veliku kašiku masti, i
spustiti kilogram ribanca da se na masti proprži. U upržen ribanac dodati malo
bibera i soli, ako je potrebno i 2 jajeta. Mast staviti u tiganj i rastopiti. Sada
gibanicu ređati ovim redom: tepsiju namazati mašću, staviti jednu pečenu koru,
poprskati je mašću i mlekom, posuti kupusom ribancem, pa tako sve ponavljati
dok se ne utroše kupus i kore. Svaki red prskati mašću i mlekom, a ređanje
završiti korom. Sređenu pitu nabosti viljuškom, politi vrelom mašću i peći u
toploj pećnici pola sata.
3. PITA OD POVRĆA I MESA
Očistiti
i sitno iseći 2-3 glavice crna luka. U šerpu staviti kašiku masti, spustiti u
mast luk pa ga pržiti. U upržen luk dodati 2-3 korena ostrugane i na sitne
kocke isečene mrkve (šargarepe). Staviti i 2 glavice očišćene i na kocke isečene
kelerabe, šaku zelena graška. Sitno isečeno lišće peršuna, obaren i na cvetiće
iskidan karfiol i najzad 2-3 krompira isečena na kocke. Povrće posoliti i dobro
propržiti, a kada je mekano, skinuti ga sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
Za to vreme samleti ¼ kilograma svinjske krtine. Staviti meso u šerpu, posoliti
ga, pa naliti šoljom za belu kafu mleka i na štednjaku više meso kuvati no
pržiti. Zasebno umutiti 3 žumanceta, komad masla, 4 kašike kisele pavlake i
dodati ulupan sneg od 3 belanceta. Na kraju staviti 3 kašike, ne prepune,
brašna pa sve dobro izmešati. Zdelu koja može da se iznese na sto namazati
dobro maslom, posuti tucanom zemičkom, sipati u zdelu polovinu testa, a preko njega
izmešano povrće. Preko mase staviti drugu polovinu testa i posuti sve s dosta
strugana parmezana. Zapeći testo u pećnici i vruće izneti na sto.
No comments:
Post a Comment