Tuesday, March 2, 2010

kuVarijacije 2010/03, tema

2010/03

"kuVarijacije" su mesečna igra namenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije.

Osnovna ideja igre je da svi učesnici pripremaju isto jelo na isti način. Učesnici treba da objave rad na svom blogu, prokomentarišu zapažanja i eventualne probleme, i tako svim ostalim učesnicima omoguće da obogate znanje.

U martu treba da pravimo Mediterranean Chicken Casserole koji je za dlaku pobedio Dalmatinsku njokadu.

Rezultati glasanja:
Mediterranean Chicken Casserole, 11 glasova
Dalmatinska njokada, 10 glasova
Pečene sarme, 5 glasova
Hleb od sedam dana, 4 glasa
Prekmurska gibanica, 7 glasova
Bavarske kifle, 3 glasa

- - - - - - - - -
Recept:

Piletina sa bobom

2 kašičice maslinovog ulja
8 bataka
1 veliki crni luk, isečen na tanke listiće
2 čena belog luka, propasirana na presu
200 g šampinjona, isečenih na listiće
3 štapića celera, isečenih na komade debljine oko 2 cm
800 g paradajza iz konzerve, tanko sečenih
1 pileća kocka za supu
150 g boba
1 kašičica sevežih listova majčine dušice (timijana)
sveže mleveni crni biber
200 g spiralne testenine po izboru, za posluživanje (opciono)

Zagrejati ulje u tiganju koji ne lepi na srednjoj temperaturi. Dodati piletinu i propržiti sa svih strana dok ne dobije smeđu boju (oko 5 minuta). Prebaciti u pekač zapremine 2l.

Dodati luk i celer u tiganj i propržiti dok ne omekša, uz stalno mešanje, oko 5 minuta. Dodati beli luk i pečurke i kuvati 2 minuta, uz mešanje, dok pečurke ne omekšaju. Dodati paradajz i kocku za supu i pustiti da provri. Skloniti sa vatre. Presuti i to u pekač.

Prekriti pekač aluminijumskom folijom ili poklopcem. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35 minuta ili dok piletina nije meka. Dodati bob i polovinu količine majčine dušice i peći još 10 minuta ili dok bob ne omekša. Izvaditi iz rerne i začiniti biberom po ukusu.

U međuvremenu, skuvati testeninu al dente. Ocediti dobro.

Služiti jelo sa testeninom, posuto ostatkom majčine dušice.

- - - - - - - - -

Od učesnika se očekuje da:
- napravi jelo prema receptu
- zapiše svoja zapažanja, fotografiše rezultate i objavi na svom blogu u sredu 31. marta 2010. i - pošalje prijavu sa linkom na svoj post na kuVarijacije et gmail tačka com
Post treba da sadrži i link na ovaj blog, tj. na post sa pravilima igre.

Ako imate pitanje, sugestiju, pohvalu ili kritiku vezanu za ovu igru pišite administratorima na gore navedenu adresu.

3 comments:

cosmo2503 said...

U ime svih hvala na prevodu recepta. Raduje me izbor, mada bi rado pripremala i njokadu (samo neka je slano!).

Tadeja said...

Ovo ja imam u jednoj varijanti negdje na početku pisanja bloga :), ali što kaže Selma, bitno je da je slano! Ja zadovoljna!

Gaga said...

Hmmm, mladi bob sam potrošila skoro što sam imala ostavljeno u zamrzivaču. Onaj stari mislim da ne bi bio podesan za ovo, on mora da se oljušti i obično se raskuva totalno. Nebitna stavka po meni, ali mislim da ću da preskočim ovaj krug.