Wednesday, September 15, 2010

Kuvarigrice - prijedlog o izmjenama u pravilima igara

Dobar dan,

Tadeja i u Kuvarigricama, ali ne bojte se neću početi iskakati iz konzerve :)

Htjela sam vam nešto predložiti, a odnosi se na pravila naših omiljenih igrica.

Ovo jest jedan od onih "ne laje pas radi sela ...... " postova i prijedloga, ali se nadam da će privući vašu pozornost i da ću pronaći istomišljenike.
Moje poslovično kašnjenje i konstantna gužva već ulaze u legendu, ali sad prijete da me potpuno onemoguće u sudjelovanju u Kuvarigricama, a to bi mi teško palo, jer ih volim.
Predložila sam stoga u vidu komentara na posljednjem objavljenom postu Kuvarigrica određene promjene, na što mi je Maja ponudila koautorstvo u Kuvarigricama i mogućnost da prijedlog iznesem sama, a ne da ga ona prepričava.

Smatram da su tri mjesečne igre previše, jer uz njih svi želimo i volimo predstaviti i neke svoje recepte, s ciljem da i te prezentacije budu što uspješnije.
Koliko god zgusnutost s jedne strane igricama daje žar, toliko i iscrpljuje i troši i barem u mom slučaju rezultira potpunim povlačenjem i odustajanjem.

Priznajem da sam ja u pojedinim slučajevima zagrizla preveliki kolač, ali kad već istražujem blog, a sad je već riječ o najmanje dvogodišnjacima, bogatim i kvalitetnim blogovima, onda to doista želim učiniti s pažnjom i prema autoru bloga i prema jelima koja istražujem i želim da sam tom istragom i ja i osoba čiji blog istražujem zadovoljna i da kad takav post pošaljem u svijet on dostojno predstavi oba autora i istraživana jela.

"Ajme koliko nas je" je isto tako odlična igrica, već smo izvrtili dosta namirnica, ideja puno, vremena malo, a svi bismo ipak i pokoji recept koji nije neophodno vezan na igre.

Znam da uvijek postoji opcija preskočiti i ne sudjelovati, jednom, dvaput ili smanjiti zalogaj.

Ipak, predlažem određene izmjene u pravilima, preciznije trajanju igrica, čime smatram da bi se odteretile i mi, dobile dovoljno vremena za istragu kako je želimo provesti, dovoljno vremena za više recepata po zadanoj namirnici i ne manje bitno, jer i broj učesnika i prijavljenih radova raste, odteretili i administratori igrica.

Dakle

1. Kuvarijacije - ostaje mjesečna igra, riječ je o jednom jelu, tko se odlučio spremati ga, unutar mjesec dana ima dovoljno vremena.



"Ajme koliko nas je....." i  "FBI rukavice" naizmjenične dvomjesečne igre


2. Ajme koliko nas je - dvomjesečna igra, što bi u ovom času konkretno značilo da kukuruz kao trenutno zadana namirnica ostaje do kraja listopada, odnosno oktobra, nakon čega domaćica objavljuje post i izabire iduću domaćicu na iduća dva mjeseca, koliko bismo opet imali za objaviti jela sa novom namirnicom., etc.

3. FBI rukavice - dvomjesečna igra, konkretno Nada i Just good food blog ostaju pod istragom, da uhvatimo dvomjesečni naizmjenični ritam igara do kraja studenog odnosno septembra, nakon čega idu novi prijedlozi, izbor novog bloga koji će biti pod istragom slijedeća dva mjeseca.

Molim vas, pogotovo one blogerice koje aktivno sudjeluju u igricama ili se na to spremaju ili bi željele, ali ih upravo nedostatak vremena u tome spriječava, kao i one kojima se prijedlog iz bilo kojeg razloga ne sviđa, da izraze svoj stav o njemu u vidu komentara, pa bismo narednih dana, a prije prijedloga i glasanja za novo jelo i novi blog, stavile prijedlog i na glasovanje.

24 comments:

Maja Babić said...

Evo ja prva :) A ko ce drugi? :)

Ja mislim da je ok da igre ostanu na mesecnom nivou. Ima tu vise razloga, jedan lako moze biti i taj sto sam tako navikla ;) a drugi bi recimo bio sto bi se smanjila dinamicnost igara. Ako bi jedan blog bio 2 meseca pod FBI, znaci da bismo istrazivali samo 6 blogova godisnje, a to mi nesto zvuci malo. Na ovaj nacin bi se stvorilo malo i "zakrcenje" za blogove koji "cekaju" na istragu, a posto je blogova sve vise, i ovi stariji su sve bogatiji, a smanjuje im se sansa da stignu na red u ovom veku :))) Preterujem, naravno, ali to je ukratko moje misljenje.

Naravno, ako vecina bude ZA, nacicu ja razlog da se i ja slozim, recimo, necu morati svakog meseca da skupljam radove, nego jednom u dva meseca, jeeeeee!!! :)

Za "ajme" ne skupljam ja radove, pa mi je po tom pitanju svejedno :) ali i tu imam isto misljenje. Previse jos toga ima sto treba da bude tema, i previse blogera koji bi mogli da budu domacini, da bi stalo u duplo nizu dinamiku igre.

To ti je mojih 5 para, da vidimo sta ostali kazu.

U svakom slucaju ja sam zahvalna sto si ovo predlozila, jer bez tvog predloga ja ne bih imala svest da bi neka druga dinamika mozda bila bolja, jednostavno, svako to gleda svojim ocima, i hvala sto si, osim sto si pogledala svojim ocima, sela i ispisala konkretan predlog. Ipak sve ove igre cine LJUDI, i treba da odgovara svima, ili bar vecini, tako da, pravila se uvek mogu promeniti, ako se pokaze da treba.

Pozdrav i sve naj,
Maja

JA U KUHINJI... said...

Ja sam iskreno isto da sve ostane kako je... Što se tiče ajme koliko nas je i kuvarijacija to je ipak po jedno jelo i ako neko hoće može se uklaviriti u mesec... E sad što se tice FBI rukavica tu i sama imam problem jer mi vreme brzo proleti ali ipak bi ostavila ovu dinamiku... Ali naravno kako odluči većina ja sam ZA :)

Iiiii said...

I ja sam za to da sve ostane kako je, pa ako neko ne stigne, nema veze...nismo u skoli. Sve je samo igra i zadovoljstvo, a naizmjenicnim igranjem bi se samo razvodnilo.
Dakle ja sam za to da sve ostane kako je do sada i bilo, svaki mjesec 3 igre!

Aleksandra said...

Dajem i ja svoj glas da ostane sve kao i dosada. Jeste malo naporno sve obuhvatiti ali ne mora se sve ni odraditi. Ipak je sve ovo kreativan hobi, barem za mene. Pozdrav :)

Unknown said...

A meni se nešto sviđa Tadejin prijedlog. Možda sam ja malo manje organizirana i vrlo mi je teško pratiti sve igrice iako mi se u principu sviđaju. Nisam ih ni do san sve pratila, vrlo često nisam ni učestvovala pogotovo u kuvarijacijama radi svojih izbirljivaca.
Mislim i da je Selma nedavno predložila neke male izmjene igrica u vidu istraživanja pojedinih kuhinja, odnosno promjena tema ili sl.
Ovo je samo moje mišljenje, poštovaću odluku većine i učestvovati u igricama (što stignem) jer mi to ovo druženje s dragim food blogericama čini zanimljivijim i uzbudljivijim!

Nina said...

iako smo već svi naviknuti da igrice budu ovako kako jesu meni je isto gužva i prošle godine sam preskočila mnoge mjesece jer nisam stigla, meni mi pasao Tadejin prijedlog

Marija said...

Sto se mene tice, odgovara mi i jedno i drugo. Kad se vec predlazu izmene, ja bih dodala jos jedan pedlog za FBI rukavice. Naime, mislim da bi bilo fino da se predlazu blogovi koji imaju vise postova. Tj, da to ne budu blogovi stari par meseci.

Uglavnom, da se vratim na Tadejinu pricu... ako se svi slazu ja cu ovde u ponedeljak staviti novi post sa anketama pa neka onda odluci vecina.

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Da kažem i ja par reči. E ovako...prvo da naglasim da sam skoro počela da radim i da sad imam jako malo vremena za internet uopšte, toliko da čak počinjem da se plašim i za svoje postove na blogu, u tom smislu da ću definitivno morati da razredim postove i dinamiku objavljivanja koje sam imala do sada.
Što se samih naših omiljenih igrica tiče, učestvujem od početka i jedna sam od onih koje misle da i dalje mogu da ostanu na mesečnom nivou. Ja ionako nikada i nisam pravila nešto puno recepata za igrice, tako da meni odgovara i staro. E sad, ono što bih ja dodala kao možda jedan od uslova za FBI rukavice je to da blog koji istražujemo "živi" barem godinu dana. Desilo mi se nekoliko puta da nisam učestvovala iz prostog razloga što nisam mogla da nađem pogodan recept koji bih isprobala. Da ne budem pogrešno shvaćena, ne u smislu da oni nisu valjali i da mi se ne sviđaju, već u smislu da nisam mogla da nađem namirnice, ili već imam nešto slično kod sebe itd. Zato smatram da blog sa stažom od godinu dana ipak ima šta da ponudi više i raznovrsnije sezonski, nego neki noviji blog. Isto tako mislim da bi bilo fer da se glasanje malo promeni. Dešavalo se par puta da npr. jedan blog bude par puta na drugom mestu po glasovima, a nikada ne dođe na red za istrage na kraju. Mislim da bi trebali i na tome nešto da uradimo. I valjda je to sve. Izvinjavam se ako sam vas ugnjavila. :)

Branka - byB said...

Vezano za igrice i prijedlog za promjene, iako sam relativno nova u sudjelovanju u njima, ali namjeravam to raditi i dalje ostavljam svoje mišljenje. Kuvarijacije i Ajme koliko nas je ostavila bih na mjesečnom nivou. U Kuvarijacijama je jedno jelo i može se pripremiti jedan dan u mjesecu, a Ajme koliko nas isto tako ne zahtjeva, osim ako to netko ne želi, više od jednog jela pa se također stigne u mjesec dana. FBI ipak traži malo više vremena ako se želi detaljnije istražiti blog koji je na rasporedu i pripremiti nešto od tih jela, i ova igrica bi mogla biti dvomjesečna.
I složila bih se da se kriteriji u FBI prošire na način da u odabir idu blogovi min.godinu dana stari ili sa nekim minimalnim brojem recepata. Nikako ne zato što bi oni drugi blogovi bili lošiji, to nikako ne mislim, već iz razloga veće mogućnosti odabira recepata za isprobavanje (kao što je i Gaga navela)

Snjezana said...

ja se slazem sa svime sto vecina odluci. ako sve ostane kako je meni je ok. jer, kao sto je vec netko gore reako, nismo u skoli i sami biramo sto cemo i koliko cemo. ako se promijeni na 2 mjeseca, meni opet ok, vise vremena za sve.:)
eto, ja sam za sve sto vama bolje odgovara.:)

Snježana Cetina said...

Ja se u potpunosti slažem sa mamajac. Iako posljednje vrijeme nisam učestvovala u sve tri igrice zbog obaveza sa školom, nastojala sam bar u jednoj učestvovati, a nadam se uskoro biti ponovo u punom pogonu :)
Vezano za FBI dodajem kao i ostali napomenu da se nastoji odabrati blog koji ima bar godinu dana kako bi imali više recepata na izbor, a Ajme.. zaista ima još namirnica koje nisu korištene.
Dajte promjene na glasanje pa nek većina odluči ;)

Tadeja said...

Bez ikakve zamjerke, ali ja moram primjetiti da mi tu logika malo šteka. Niste mjesecima sudjelovale u igricama, većina od onih koje ste da dinamika ostane ista, i to upravo iz razlika jer niste pronašle vremena, ali ne biste da se išta mijenja, pa onda opet nećete imati vremena i nećete uopće sudjelovati, ali oni koji sudjeluju neka se i dalje gužvaju.
????? OK.! ;)))))
Marija, slažem se da u ponedjeljak postaviš anketu, jedino što nažalost nije moguće postići da u anketi sudjeluju oni koji doista sudjeluju i u igricama, a ne i anonimni, ali što je tu. Kako odlučimo, tako će biti, prilagođavati ćemo se ili ne.

Petra Kranjica said...

Ja se slažem sa Brankom da Ajme i Kuvarijacije ostanu na mjesećnoj razini a Fbi bude dvomjesećna.Ja sam se inaće ograničavala na dva Fbi recepta kako bih stigla napraviti i nešto što sam sam odabrala. A ovako i onako sam x puta zakasnila.Meni odgovara i ovako ali glasujmo pa ću se prilagoditi većini.

Laka kuharica said...

Ajde da i ja nešto kažem:
Slažem se s Melrose i Gagom (blog najmanje godinu dana star).
Mislim da u odnosu na drug kuharske blog zajednice imamo premalo igara - uvijek je bolji veći izbor. A nagrade?
Svima nam se ne može udovoljiti, a ja, iskreno, najviše volim Ajme.... jer pruža najšire mogućnosti i za slatka i za slana jela. U FBI rijetko učestvujem, naročito ne ako je blog isključivo "slatki", a kod Kuvarijacija me malo smetaju vremenski prezahtjevni
recepti. Pa onda lijepo ne učestvujem i opet s vraćam na Melrose. Na koncu, i život je igra (kadkada fatalno opasna), a kamoli ovo naše.

cosmo2503 said...

Koristim priliku da iznesem i svoje mišljenje, pa da onda pročitam i šta ste vi napisale (pročitala sam samo Majin komentar, za sada).
Moja najveća primjedba je što se teme u Ajme koliko nas je ograniče na namirnicu. Zašto ne bi bile vezane za neku kuhinju, knjigu, sliku, film? Ritam ove igrice mi je OK, kakav jeste, ali su mi teme, tako-tako...
Tajming za FBI rukavice za mene je definitivno prekratak, mjesec dana mi najčešće nije dovoljno, ali kao i kod Tadeje to je više moj problem jer se ja zaista želim posvetiti istrazi, isprobati skoro sva jela koja mi se čine zgodnima, a želim kuhati i nešto "po svome", a ne samo sa bloga koji istražujemo.
Kuvarijacije, svi se slažemo da ostane mjesečna igra, vjerovatno ćemo već kod izbora teme znati želimo li ili ne želimo učestvovati i prema tome odrediti dan u toku mjeseca da spremimo jelo i da na zadani dan imamo neki kraći komentar.

Tanja said...

Ja cu ostaviti komentar iako nikada nisam ucestvovala na igricama, a razlog je taj sto je moj blog jos uvek beba :)) ... ali planiram, pa valjda imam pravo glasa :)

Mislim da bi Kuvarijacije i Ajme koliko nas je mogle ostati na mesecnom nivou, s tim sto se ova druga zaista moze malo prosiriti, bar na dve namirnice. Trenutno imam problem sa kukuruzom, jer kasnim, a vidim da su devojke napravile mnogo toga sto mi je palo na pamet, a ja bih kao da budem originalna :)) Dotukla me Brankic "by B" sa palentom iz rerne, a ja se spremala za pohovanu palentu koja je jako slicna :))) Cizkejkove ne volim, tako da sam Kuvarijacje zaobisla.

Nadin blog sam poprilicno istrazila, ali sam napravila samo princes krofne, ne zato sto mi se blog ne dopada, vec trenutno nemam dovoljno vremena. Opet, slazem se Majom da je 6 blogova godisnje malo, pa bi mozda mogle da naprvimo neki kompromis.

Recimo, da Nadin blog istrazujemo do 15.10 a da uporedo krene novi blog od 1.10.
Verovatno cete pomisliti da preklapanje jos vise otezava pricu onima koje nemaju vremena, ali tih 15 dana bi moglo da bude kao neko dopunsko vreme, popravni za one koji nisu stigli za ceo mesec da temeljno istraze blog.
Mislim da vam je dobar predlog i sa "zivotom" bloga na mrezi, mada tu mozete i da skratite na recimo 6 meseci. Lupila sam ...

Za kraj, glasanje vam se mozda cini prakticnim, ali je bolje da se uradi fizikalija i prebroje misljenja po postovima. Davace realniju sliku jer ce se izjasnjavati blogeri koji vec ucestvuju ili planiraju da ucustvuju. Napravite neku objavu, da bi se sto vise ljudi ukljucilo.

pozdrav

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Ovaj moj komentar sad ide nekako samo tadeji :)
Ja jesam spomenula da sad neću imati vremena, ali sam to generalno iznela kako za igrice, tako i za svoj blog. UI svim igricama do sad od početka učestvujem aktivno, i jedino što preskačem su Kuvarijacije, zato što mi stvarno neki recept ne legne na prvu loptu što bi se reklo. Konkretno sad neću učestvovati u ovom krugu iz dva razloga. Ovaj sir kod mene u Boru ne mogu da nađem, a za neki približni bi trebala da dam iskreno baš debele novce, a pitanje je da li bi mi uspeo kolač, shodno da ja Cheesecake do sada nikada nisam pravila. Ne uklapa mi se u finansije da dajem novac za nešto što nisam sigurna da bi mi uspelo i da bi nam se svidelo. Eto...jedini razlog ne učestvovanaj ovog meseca. Ali zato ostale dve igrice ne preskačem. :)

Вера said...

Sto se tiče igrice Ajme koliko nas je..-svidja mi se Selmin predlog da se u obzir uzme i nesto drugo,sem namirnice.
U ovoj igrici učestvujem vrlo dugo,još od vremena kada nisam imala blog...:)
Kada ne stignem,preskočim mesec,kada imam recept sa namirnicom koja je tema,posaljem link na stari post i to je to.
Sto se tiče Kuvarijacija,uvek glasam za recept,nekada ne "pobedi" bas taj,a ako mi i ne odgovara,zbog sastojaka preskočim.
Sve u svemu...nemam nista protiv da ove dve igrice budu na mesečnom nivou.
Sto se tiče FBIRukavica,tu podržavam Tadeju,da se proširi rok na dva meseca.
Pogotovo kada je u pitanju blog koji ima puno postova.
NPr,kada smo istraživali Masaterin blog htela sam jos sto sta da isprobam...pa nisam stigla,onda sl mesec predjem na drugi blog,itd.
Možemo glasati...pa sta bude...Pa niko nas ni na sta nesili...:)

Andrea said...

Dosta sam razmišljala o svemu izrečenom i željela sam sve argumente dobro odvagnuti prije nego iznesem svoje mišljenje. Najiskrenije meni se sviđa ovaj koncept kakav je sad. Nekako mi igre imaju najviše smisla kad su na mjesečnoj bazi ali (uvijek postoji ali) mogli ste primijetiti da ja već nekoliko mjeseci ne sudjelujem u igrama. Naime moj posao je takav da sam u toplim mjesecima (od travnja pa do listopada) uglavnom na terenima i ne stignem puno kuhati. Iz ovog razloga bi mi pasalo kad bi se igre produžile ma da ni to ne bi garantiralo da ću stići sudjelovati u njima.
Upravo zbog tih obaveza sam propustila sudjelovati u FBI rukavicama za neke od mojih omiljenih blogova kao što je Sweet Sensation i T&T, a izgleda da neću sudjelovati ni ovaj mjesec.
Dakle iz čisto sebičnih razloga mi se sviđa Tadejin prijedlog. Ipak slažem se i s Majom da je nekako malo istraživati samo 6 blogova godišnje. Pa neki jako, jako kvalitetni blogovi još nisu došli na red, a ovak je upitno hoće li ikad. Nekako bi mi bilo draže da ipak ostanemo na mjesečnoj bazi, a recepte s omiljenih blogova ionako možemo isprobavati kad god želimo. Pa bar nam u našim domovima niko ne diktira što da kuhamo (nadam se). :)
Sviđa mi se Selimin prijedlog da se Ajme koliko nas malo proširi jer je igri malo ponestalo dinamike i zanimljivosti.
Kuvarijacije mogu ostati kakve jesu, a ja ću, kao i svi, sudjelovati kad stignem i kad me recept zaintrigira.

Maja Babić said...

Hvala svima na komentarima i predlozima. Odlucile smo da ne pravimo ankete, nego da, kao sto je Taci predlozila, ovde pristigle komentare koristimo za odlucivanje. Po svemu sudeci, FBI postaje dvomesecna igra. Druge dve igre ce ostati na mesecnom nivou, kao i do sada.

O svemu tome, i jos ponecemu :) ce pisati u novom postu, koji stize vrlo uskoro.

Jos jednom, veliko hvala svima.

J e l e n a said...

Da li to znači da Nadin blog ostaje još jedan mesec tj. i u oktobru?

Maja Babić said...

Jelena, da :)
Objavicemo uskoro novi post sa izmenama u pravilima, pa ce svi znati.

JA U KUHINJI... said...

mozda je kasno ali ja bi predlozila da i dalje svakog meseca istrazujemo blog ali da mesec dana unapred odredimo koji ce biti sledeci tako da imamo po mesec dana da istrazujemo blog a mesec dana da nesto i pripremimo...
poz...

Tadeja said...

Prvo odgovor Gagi :)
Nije moj komentar bio upućen isključivo tebi, općenito sam se obratila svima koji su kukali da ne stignu, a onda podržavali i dalje jednak ritam.
Idemo se malo poslužiti samo golom matematikom. Prebrojite koliko ste u toku godine dana, većina vas, doista istražile blogova i koliko jela ste s navedenih blogova skuhale.
Ne znam kakav je drugima način života, ali ja dolazim kući s posla rijetko prije 18h sati, četiri dana u tjednu Timna popodne ima i glazbenu, da nešto skuham, na što ću potrošiti vrijeme i fotografirajuči to isto, pa još onda sastavljajući i post o tome, ne stignem.
Da sa svakog odabranog bloga izaberete samo od svake vrste jedan recept: predejelo, juhu, glavno jelo, desert, najmanje 3-5 jela je uključeno. Gdje su još druge igrice i naši recepti. Objektivno, niti jedna od nas ne uspije više od 6 blogova godišnje solidno istražiti, čak ni kad je ritam mjesečni. Negdje prije ili poslije, na nekom blogu pukne i ne možemo dalje. Nema nas baš toliko da ne bismo došle na red, a osim toga nije valjda da smo ograničene rokom upotrebe. Jednako kao što kažete da možemo i van istrage isprobavati jela sa drugih blogova, to možete činiti i kad istraga bloga traje dva mjeseca, ali kad je već određeni blog pod istragom, ostavite mu dovoljno vremena i da nije baš sve pod pritiskom k'o u express loncu. Sve ostalo u životu moramo na špagice i na vrijeme, 2 mjeseca prođu dok se ne okreneš.