Tuesday, January 1, 2013

kuVarijacije 2013/01, tema

2013/01

U januaru 2013. imamo nerešen ishod glasanja za kuVarijacije - dva predloga osvojila su isti broj glasova, tako da ovaj put imamo dve teme - slani korneti i Chocolate Dulce de Leche Cake (prevod niže u postu). Izbor je na vama :)

Spisak predloga iz ovog kruga, i rezultati glasanja:

1. Mini pite od limuna, 9%
2. Slani korneti, 30%
3. Panettone sa glazurom od badema, 17%
4. Homemade Marshmallows, 9%
5. Panforte, 4%
6. Chocolate Dulce de Leche Cake, 30%

Ko želi da učestvuje u igri trebalo bi da:
- napravi kornete ili tortu prema receptu,
- zapiše svoja zapažanja, fotografiše rezultate i objavi na svom blogu u četvrtak 31. januara 2013. i
- pošalje prijavu sa linkom na svoj post na kuVarijacije et gmail tačka com. Post treba da sadrži i link na ovaj blog, tj. na homepage same igre.


----------------------
Čokoladna Dulce de Leche torta

Sastojci:
za kore
113 g putera sobne temperature
200 g žutog šećera
3 jaja
1 kašičica vanila ekstrakta
150 g brašna
8 g praška za pecivo
40 g gorkog kakaa
180 ml mlaćenice (buttermilk - u nedostatku mislim da može da posluži mleko u koje je dodato malo sirćeta ili soka od limuna, druga varijanta bi bio malo razređen jogurt)

za Dulce de leche krem
340 g dulce de leche
12 kašika putera sobne temperature
3 šolje prosejanog prah šećera
1 kašičica mleka (ako je potrebno)

za čokoladni Ganache
150 g čokolade
150 g putera

Postupak:
Kore
Uključiti rernu na 175°C. Okrugli kalup za tortu prečnika 20 cm postaviti pek papirom.
Umutiti penasto puter sa šećerom. Dodavati jedno po jedno jaje i vanila ekstrakt, muteći dalje. U drugoj posudi prosejati brašno sa praškom za pecivo i kakaom. U puter-smesu dodavati brašno i mlaćenicu, naizmenično, i dobro promešati. Sipati testo u pleh i peći oko 50-55 minuta (proveriti čačkalicom). Ostaviti da se potpuno ohladi.

Čokoladni Ganache
Čokoladu i puter istopiti na tihoj vatri. Kad se čokolada otopi, smesu izmaći sa vatre i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, ali da ipak ostane relativno tečna. Ako se do upotrebe stegne previše, ganache smlačiti na pari.

Dulce de Leche krem
Mikserom umutiti puter i dulce de leche. Muteći dalje na najmanjoj brzini, dodajte prah šećer, malo po malo. Kad je dodat sav šećer, mutiti još minut na većoj brzini miksera dok krem ne postane gladak i sjajan. Ukoliko deluje previše čvrst, dodati par kapi hladnog mleka, ne više od jedne kašičice.

Sklapanje torte:
Ohlađeno testo preseći na tri kore. Staviti prvu koru na tacnu i premazati sa jednom trećinom Dulce de leche krema. Preko staviti drugu koru, i premazati drugom trećinom krema. Poklopiti trećom korom, a ostatkom krema premazati ivice torte. Ostaviti pola sata u frižideru. Zatim preliti čokoladnim ganache-om, puštajući ga da malo curi i sa strane. Ostaviti u frižideru nekoliko sati pre sečenja. Torta je veoma jaka, seći na tanke parčice. Najbolja je kad se služi na sobnoj temperaturi.

No comments: