Wednesday, September 10, 2014

Patin petnaesti #1 - predlozi



U prvom krugu igre Patin petnaesti ćemo iz Velikog narodnog kuvara Spasenije Pate Marković spremati neku čorbu. Naši predlozi su sledeći, a treba da izaberemo jedan:

1.


Čorba od gljiva sa paradajzom

Pola kilograma svežih gljiva oprati i preliti mlakom vodom, pa ostaviti da u vodi postoje. U šerpu staviti 3 kašike ulja, dodati glavicu sitno sečena crna luka, propržiti, zatim metnuti peršunovog lista i malo aleve paprike. Sad dodati isečene gljive, dobro ih na ulju pirjaniti, a kada su mekane, naliti ih litrom mlake vode. Kada čorba provri, staviti proceđeni paradajz (srazmera 2/3 vode i 1/3 paradajza). Kuvati još malo, a zatim udesiti po ukusu i služiti. Ista čorba može se praviti i bez paradajza, samo se u tom slučaju začinjava s više kiseline.

2.

Čorba od kelja

Jedan kilogram kelja očistiti, oprati, iseći glavice na četiri dela i metnuti u lonac da se bari. Obareni kelj propasirati kroz sito. U šerpu, na štednjak, metnuti kašiku masla za zapršku i dodati kašiku brašna. Kad se zaprška proprži, spustiti u nju pasirani kelj, promešati, naliti s 2 litra vode ili supe. Posoliti čorbu, pobiberiti i pred ručak začiniti 1 žumancetom i dvema kašikama kisele pavlake, a dodati i sok od pola limuna. Po želji, može u ovu čorbu da se doda još i dva para na koture isečenih krenviršli. Obično se ova čorba pravi bez ikakvog mesa.

3.

Čorba od celera s knedlama

Veću glavicu celera oljuštiti, iseći na četvrtine i metnuti u šerpu u kojoj se istopilo 50 g masla, da se celer prži. Kad je upola propržen, naliti ga sa 1,5 litar vode ili supe, a zatim dodati 1 veći oljušten krompir, da se i on sa celerom bari u istom loncu. Kad su celer i krompir mekani, izvaditi ih, vodu u kojoj su se barili ne prosipati, pasirati celer i krompir kroz presu za krompir, staviti u lonac, naliti vodom u kojoj su se kuvali, pa ih i dalje kuvati. Napraviti zapršku: 100 g masla staviti na štednjak u šerpu i dodati 40 grama bela brašna. Ova zaprška mora ostati bela. Zapržiti njome čorbu i ostaviti je da polako na štednjaku vri. U ovu čorbu treba zakuvati grudve (knedle) koje se prave na ovaj način: razbiti 2 jajeta, pa žumanca spustiti u zdelu gde će se čorba sipati, a od 2 belanceta napraviti gust sneg u koji treba dodati 40 grama brašna. Sneg i brašno dobro izmešati i kašičicom vaditi grudvice, pa ih zakuvati u čorbu. Ovo raditi neposredno pred ručak. Sa ona dva preostala žumanceta začiniti čorbu, pa u nju dodati malo kisele pavlake ili mleka i soka od limuna.



3 comments:

Tanja Leković said...

Smem li da prokomentarišem: svaka čast na ideji, a i entuzijazmu! Prekucati svaki recept - vau! Bravo.

Sanja 9 said...

ja se pridruzujem. Odlicna ideja !

Mimi said...

:) Devojke, hvala...