U drugom krugu igre Patin petnaesti ćemo iz Velikog narodnog kuvara Spasenije Pate Marković spremati nešto iz poglavlja Variva. Naši predlozi su sledeći, a treba da izaberemo jedan:
1.
KNEDLE OD POVRĆA
Kupiti
na trgu razno povrće, zavisi od toga koje je godišnje doba. Otprilike
jednovremeno postoje na trgu mrkva, celer, kelj, keleraba, krompir, karfiol. Od
svakog povrća uzeti po 100 grama. Sve povrće oprati, očistiti, iseći na sitne kocke
i rezance, i staviti u šerpu na vrelu mast da se pirjani. Dolivati pomalo supe,
a kad je zelen već mekana, dodati 3 zemičke isečene i na masti ispržene.
Zasebno umutiti 2 cela jajeta sa mlekom i brašnom da testo bude kao za noklice.
Dodati testo u ono prženo zelje i zemičke i od svega praviti testo kao za
knedle. Osoliti i obiberiti po volji. Rukom posutom brašnom valjati knedle, a
zatim ih obariti u slanoj vodi. Obarne i oceđene knedle (grudve) preliti maslom
u kome je proprženo malo tucane zemičke. S knedlama služiti strugani sir.
2.
PUNJENE CVEKLE BEZ MESA
Mlade
cvekle, srednje veličine, skuvati u osoljenoj vodi. Mekane cvekle oljuštiti, pa
im kašičicom izdubiti sredinu i puniti ih ovim nadevom. U šerpu staviti 50
grama ulja, dodati sitno sečenu glavicu crna luka i dosta peršunovog lišća. U
ispržen luk dodati 1 šolju oprana pirinča. Pustiti da se pirinač proprži na
luku, a tada dodati 1 tvrdo obareno i iseckano jaje. Sve dobro promešati,
posoliti, obiberiti i puniti tim nadevom cvekle. Metnuti ih u sud i preliti
umakom od kima koji se pravi na ovaj način: u šerpicu staviti 1 kašičicu masti,
malo brašna, zapršku propržiti ne suviše rumeno, dodati kašičicu istucana i
prosejana kima, pa naliti zapršku vodom ili mlekom, prokuvati, preliti još
kiselom pavlakom, staviti ih u pećnicu (rernu) i malo propeći.
3.
ĆUFTE SA SOSOM OD CVEKLE
Pola
kilograma svinjska mesa oprati i samleti, dodati ½ glavice presnog crnog luka,
2 zemičke pokvašene u mleku, glavicu prženog luka, češanj belog luka, malo
lišća od peršuna i celera – sve samleveno na mašini za meso. Staviti u meso i
soli, bibera, jedno jaje, komad masla i 2 kašike hladne vode. Sve zajedno dobro
izmešati, praviti od mesa ćufte, uvaljati ih u mrvice i ispržiti na vreloj
masti. Praviti umak (sos) od cvekle ovako:
4 komada mladih cvekli oljuštiti, pa istrugati na trenici. U istruganu
cveklu dodati 3 kašike kisele pavlake, soli, malo šećera i soka od limuna ili
sirćeta. Sve to promešati. U šerpu
staviti kašiku masla, dodati ½ kašike brašna, zapršku upržiti i dodati šolju
supe kao i decilitar kisele pavlake. Sve prokuvati zajedno, dodati malo soka od
limuna i služiti sa ćuftama.
No comments:
Post a Comment