Monday, December 15, 2014

Patin petnaesti #4 - tema


U prva tri kruga igre Patin petnaesti smo pravili slaniše. Kraj godine je idealno vreme za nešto slatko. Da 2014-tu zasladimo na kraju. Dakle, u četvrtom krugu ćemo praviti tortu, i to, Tortu od pomorandže koja je osvojila 44% od 25 pristiglih glasova. Ovu tortu ćemo spremati u periodu od 15. decembra 2014. do 15. januara 2015.

Ostali predlozi u ovom krugu igre su bili:
 - Šubertova torta, 36% tj. 9 glasova
 - Markiza torta, 20% tj. 5 glasova

Učesnik u ovoj igri treba da:

  - pripremi recept koji je osvojio najviše glasova
  - post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15.01.2015.
  - u postu linkuje homepage same igre
  - pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com

Više o igri pročitajte ovde.



TORTA OD POMORANDŽE

Umutiti dobro 9 žumanaca sa 160 grama šećera u prahu. Tome dodati sneg od 9 belanaca i ribanu koru od 1 pomorandže, 210 grama obarenih, oljuštenih i samlevenih badema i sok od 1 pomorandže. Sve to smešati. Uzeti kalup, namazati ga maslom, pa posuti brašnom. U kalup sipati masu i peći u umereno toploj pećnici otprilike 1 sat.

Nadev za tortu pripremiti na ovaj način: 140 grama masla i 140 grama šećera u prahu dobro mutiti. Tome dodati 4 štangle čokolade, prethodno na kraju štednjaka ili u pećnici, bez vode, omekšane u šerpici. Najzad dodati dva cela jajeta i dobro sve izmešati. Ispečenu tortu izvaditi iz kalupa, ohladiti je, iseći oštrim nožem na 2-3 dela, pa je nadevati ovim nadevom i unutra i spolja, i ukrasiti oljuštenim bademima.

No comments: