Počela je sezona jagoda! I u Velikom narodnom kuvaru ima dosta divnih i inspirativnih recepata sa ovom ukusnom voćkicom. :) Svi vi koji posedujete kuvar pogledajte ih sve, a za deveti krug igre Patin petnaesti predlažem sledeća tri:
1. KOLAČI S JAGODAMA
Četvrt
kilograma masla umutiti sa 8 žumanaca, dodati 200 grama šećera, koru od 1
limuna i 200 grama meka brašna. Od svega zamesiti testo i na plehu rastanjiti
za jedan santimetar debljine. Kada je testo dobro ispečeno, izvaditi ga, malo
prohladiti i posuti jagodama. Ulupati čvrst sneg od 12 belanaca. Zasebno
staviti na štednjak ¼ kilograma šećera s malo vode, da se gusto skuva kao za
šaumpitu. Gusto skuvan šećer polako dodavati u umućen sneg, pa mutiti žicom dok
se masa ne ohladi. U šaum dodati šaku jagoda, pa ga sipati preko pečene kore,
vratiti natrag u pećnicu da se malo sasuši, odmah vaditi, vruće seći na kocke,
a na svaku kocku još dodati po jednu svežu jagodu.
2. KREM OD JAGODA S PAVLAKOM
Za
krem pripremiti ½ litra mleka, ½ kilograma jagoda, 300 grama šećera, 6 jaja i 6
tabli želatina. Praviti ga na ovaj način: u kazanče za sneg metnuti ½ litra
mleka, 6 žumanaca, 300 grama šećera, kašiku oštra brašna, pa na jakoj vatri
lupati žicom dok se ne zgusne. Kad je krem gust, dodati 6 tabli u hladnoj vodi
omekšanog želatina, pa krem sa želatinom dobro izmešati i skinuti sa štednjaka.
Propasirati 150 grama jagoda i dodati u krem, promešati ga i ostaviti da se
ohladi. Za to vreme 150 grama preostalih jagoda dodati umućenoj čvrstoj peni od
6 belanaca, zajedno dobro promešati i dodati u ohlađeni krem. Krem, penu i
jagode sve dobro izmešati. Uzeti kalup za krem, pokvasiti ga vodom, ocediti ga,
sipati masu i staviti na led da stoji 3-4 sata. Kad zatreba, istresti krem na
staklenu zdelu, ukrasiti ga svežim jagodama i služiti.
3. JAGODE S PAVLAKOM I PIRINČOM
Kuvati
70 grama pirinča s ½ litra mleka, dodati ½ šipke vanile, vrlo malo soli i 150
grama šećera. Kad je pirinač dosta mekan, dodati 5 tabli želatina, potopljena u
mleku. Kad je cela masa ohlađena, izmešati je sa 2 decilitra umućene i
zaslađene slatke pavlake i 3 decilitra opranih i pasiranih jagoda, a dodati po
želji šećera u prahu. Pošto se sve dobro izmeša, sasuti masu u kalup koji treba
prethodno namazati uljem ili maslom, a najbolje je pokvasiti ga vodom. Držati
kalup na ledu sve dok se masa potpuno ne stegne. Pre iznošenja jagoda na sto,
treba ih izručiti na staklenu zdelu i ukrasiti celim svežim jagodama i
izmućenom i zaslađenom slatkom pavlakom.
No comments:
Post a Comment