Friday, January 2, 2009

kuVarijacije 2009/01, Piletina u mleku

Glasanje za januarske kuVarijacije je završeno. Pobedio je recept za Piletinu u mleku koji je predložila maslinka. Od ukupno 27 glasova pobednički recept je osvojio 12, naspram 10 i 5 koliko su dobila druga dva predloga, Tulumbe i Panda Bread.

U nastavku je recept koji bi trebalo slediti, u skladu sa mogućnostima. Npr. ako ne možete naći svežu majčinu dušicu, zamenite je 1 kašičicom sušene. Takođe, spanać i pire krompir nisu obavezan prilog, već samo predlog Jamie Oliver-a.

Od učesnika se očekuje da:
- pripremi jelo prema receptu
- zapiše svoja zapažanja, fotografiše jelo i objavi na svom blogu u petak 30. januara i
- pošalje prijavu i fotografiju administratorima na kuVarijacije et gmail tačka com
Post treba da sadrži i link na ovaj blog, tj. na ovaj post. Pogledajte i ostala pravila igre.

Ako imate pitanje, sugestiju, pohvalu ili kritiku vezanu za ovu igru pišite administratorima na gore navedenu adresu.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Piletina u mleku
(originalni recept)

jedno pile od oko 1,5 kg
morska so
sveže mleveni crni biber
115 g putera
maslinovo ulje
pola stapića cimeta
šaka sveže kadulje/žalfije
ribana korica 2 limuna
10 čena belog luka, sa kožicom
565 ml mleka

Zagrejati rernu na 190°C. Naći lonac koji je takav da pile taman stane u njega (da nema mnogo slobodnog prostora). Natrljati pile sa solju i biberom i pržiti ga na puteru i malo maslinovog ulja okrećući ga da porumeni sa svih strana. Kada je dobilo zlatnu boju, izvaditi ga iz lonca, baciti puter u kom se pržilo. Na dnu lonca će ostati moča koja će kasnije karamelisati i poboljšati ukus.

Vratiti pile u lonac zajedno sa ostalim sastojcima i peći u rerni sat i po vremena. Prelivati močom s vremena na vreme.

Služiti uz spanać i pire krompir.

3 comments:

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Jeste da sam ja glasala za tulumbe, ali svakako cu da ucestvujem ovoga puta i spremim ovo jelo. Piletina je oduvek bila jedan od mojih favorita u kuhinji :)

Monika said...

jedva čekam da isprobam ovo jelo...samo jedna mala primjedba: sage je kadulja a ne majčina dušica :)

Maja Babić said...

Hvala, ispravljeno! :)