Monday, November 10, 2014

Patin petnaesti #3 - predlozi


Vreme je da uključimo rerne i okrenemo Patin kuvar na poglavlje Pite... Naši predlozi u trećem krugu igre Patin petnaesti su sledeći, a glasanjem treba da izaberemo jedan:


1.


RUMUNSKI KAČAMAK

Uzeti kilogram žuta kukuruzna brašna, prosejati ga kroz često sito pa metnuti u pleh, a zatim u pećnicu da porumeni. Na vatru staviti lonac vode, posoliti je, pa kad voda provri polako sipati brašno u lonac i oklagijom mešati da se ne bi stvarale grudvice. Zatim poklopiti lonac i ostaviti ga na kraj štednjaka. Uzeti jednu poveću šerpu, staviti u nju kašiku užičkog kajmaka, a u otopljen kajmak metnuti red kačamaka, pa preko njega tanko isečeno suvo meso ili suve kobasice. Preko suvog mesa opet metnuti kačamak, i tako postupati dok se šerpa ne napuni do vrha. Šerpu s kačamakom metnuti u pećnicu (rernu) da se zapeče. Najbolje je kačamak sipati odmah u sud u kome će se služiti, pa ga odmah iz pećnice (rerne), onako topao, izneti na sto.


2.


SALADUR

Zamesiti od bela, a još je ukusnije od crna brašna obično kiselo testo kao za hleb. Testo razvući na pola santimetra debljine u dobro namazanom plehu. Po testu premazati masu koja se pravi na ovaj način: u šerpu staviti 1 kašiku masti, metnuti šerpu na štednjak i u zagrejanu mast spustiti 5-6 glavica u tanke kriške sečena crna luka. Pržiti luk na masti (maslu ili ulju), ali paziti da ne požuti. Kad je luk sasvim mekan, ostaviti ga da se ohladi. Pošto se ohladio, izmešati ga s jednom tubom riblje paste ili sa 6-7 ringlica izgnječenih sa komadom masla. Kao što smo kazali, ovom masom premazati testo u plehu. Preko mase svuda ređati, u razmaku od 5 santimetara, jednu maslinku s komadićem masla. Testo peći u pećnici (rerni). Pošto je ispečeno, iseći ga tako da na svakom komadu bude po jedna maslinka. Može se služiti toplo ili hladno.


3. 
 

AČAK-PITA

Prosejati na dasku za mešenje ½ kilograma mekanog brašna i s malo soli i mlake vode zamesiti testo, ali ne suviše tvrdo. Razvući oklagijom od testa katmer-koru u veličini tepsije, ali tako da preko tepsije sa svih strana kora prelazi za deset santimetara. Zatim praviti nadev:

U šerpu na štednjaku metnuti kašiku masti, dodati glavicu sitno sečena crna luka, pa ga ispržiti da porumeni. Skinuti luk s vatre i dodati ½ kilograma kisela mleka, 4 cela jajeta, malo bibera, soli i malo sitno sečene mirođije. Sve dobro izmešati i nadev sipati na koru u tepsiji. Zatim pažljivo preko nadeva posuvratiti koru koja pada preko pleha i rukom udešavati da to testo bude ravnomerno posuvraćeno u vidu čestih nabora, tako da gotova pita ima izgled pite kojoj samo sredina nije pokrivena korom. Zbog toga se ova pita i zove ačak-pita, što znači: otvorena pita. Tako spremljenu pitu poprskati dobro mašću, pa je peći pod vršnikom ili u pećnici (rerni). Pečenu pitu poprskati vodom i pokriti salvetom. Zatim je iseći kao što se seče torta, kako bi svaki komad pite imao jedan deo nadeva.

4 comments:

Zorica Pavlovic said...

Vrlo interesantni recepti.

Brzo i Lako said...

Glasam za Rumunski kačamak

Nale Coolinarija said...

U vezi Acak pite, mozda ne bi bilo lose ubaciti neki link ili uzeti Patin recept za katmer kore, koje se spominju...

Mimi said...

Nale, videću da slikam i dodam recept za Katmer kore. Pokušaću to sutra uraditi...