Vreme je da uključimo rerne i okrenemo Patin kuvar na poglavlje Pite... Naši predlozi u trećem krugu igre Patin petnaesti su sledeći, a glasanjem treba da izaberemo jedan:
1.
RUMUNSKI KAČAMAK
Uzeti
kilogram žuta kukuruzna brašna, prosejati ga kroz često sito pa metnuti u pleh,
a zatim u pećnicu da porumeni. Na vatru staviti lonac vode, posoliti je, pa kad
voda provri polako sipati brašno u lonac i oklagijom mešati da se ne bi
stvarale grudvice. Zatim poklopiti lonac i ostaviti ga na kraj štednjaka. Uzeti
jednu poveću šerpu, staviti u nju kašiku užičkog kajmaka, a u otopljen kajmak
metnuti red kačamaka, pa preko njega tanko isečeno suvo meso ili suve kobasice.
Preko suvog mesa opet metnuti kačamak, i tako postupati dok se šerpa ne napuni
do vrha. Šerpu s kačamakom metnuti u pećnicu (rernu) da se zapeče. Najbolje je
kačamak sipati odmah u sud u kome će se služiti, pa ga odmah iz pećnice
(rerne), onako topao, izneti na sto.
2.
SALADUR
Zamesiti
od bela, a još je ukusnije od crna brašna obično kiselo testo kao za hleb.
Testo razvući na pola santimetra debljine u dobro namazanom plehu. Po testu
premazati masu koja se pravi na ovaj način: u šerpu staviti 1 kašiku masti,
metnuti šerpu na štednjak i u zagrejanu mast spustiti 5-6 glavica u tanke
kriške sečena crna luka. Pržiti luk na masti (maslu ili ulju), ali paziti da ne
požuti. Kad je luk sasvim mekan, ostaviti ga da se ohladi. Pošto se ohladio,
izmešati ga s jednom tubom riblje paste ili sa 6-7 ringlica izgnječenih sa
komadom masla. Kao što smo kazali, ovom masom premazati testo u plehu. Preko
mase svuda ređati, u razmaku od 5 santimetara, jednu maslinku s komadićem
masla. Testo peći u pećnici (rerni). Pošto je ispečeno, iseći ga tako da na
svakom komadu bude po jedna maslinka. Može se služiti toplo ili hladno.
3.
AČAK-PITA
Prosejati
na dasku za mešenje ½ kilograma mekanog brašna i s malo soli i mlake vode
zamesiti testo, ali ne suviše tvrdo. Razvući oklagijom od testa katmer-koru u
veličini tepsije, ali tako da preko tepsije sa svih strana kora prelazi za
deset santimetara. Zatim praviti nadev:
U
šerpu na štednjaku metnuti kašiku masti, dodati glavicu sitno sečena crna luka,
pa ga ispržiti da porumeni. Skinuti luk s vatre i dodati ½ kilograma kisela
mleka, 4 cela jajeta, malo bibera, soli i malo sitno sečene mirođije. Sve dobro
izmešati i nadev sipati na koru u tepsiji. Zatim pažljivo preko nadeva
posuvratiti koru koja pada preko pleha i rukom udešavati da to testo bude
ravnomerno posuvraćeno u vidu čestih nabora, tako da gotova pita ima izgled
pite kojoj samo sredina nije pokrivena korom. Zbog toga se ova pita i zove
ačak-pita, što znači: otvorena pita. Tako spremljenu pitu poprskati dobro
mašću, pa je peći pod vršnikom ili u pećnici (rerni). Pečenu pitu poprskati
vodom i pokriti salvetom. Zatim je iseći kao što se seče torta, kako bi svaki
komad pite imao jedan deo nadeva.
4 comments:
Vrlo interesantni recepti.
Glasam za Rumunski kačamak
U vezi Acak pite, mozda ne bi bilo lose ubaciti neki link ili uzeti Patin recept za katmer kore, koje se spominju...
Nale, videću da slikam i dodam recept za Katmer kore. Pokušaću to sutra uraditi...
Post a Comment