Monday, September 15, 2014

Patin petnaesti #1 - tema



U prvom krugu igre Patin petnaesti, od 15. septembra do 15. oktobra ćemo spremati Čorbu od celera s knedlama koja je osvojila 43% od ukupno 23 pristigla glasa.

Ostali predlozi u ovom krugu igrice su:

 - Čorba od gljiva s paradajzom, 35%
 - Čorba od kelja, 22%


Učesnik u ovoj igri treba da:

  - pripremi recept koji je osvojio najviše glasova
  - post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15.10.2014.
  - u postu linkuje homepage same igre
  - pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com

Više o igri pročitajte ovde.


 

Čorba od celera s knedlama

Veću glavicu celera oljuštiti, iseći na četvrtine i metnuti u šerpu u kojoj se istopilo 50 g masla, da se celer prži. Kad je upola propržen, naliti ga sa 1,5 litar vode ili supe, a zatim dodati 1 veći oljušten krompir, da se i on sa celerom bari u istom loncu. Kad su celer i krompir mekani, izvaditi ih, vodu u kojoj su se barili ne prosipati, pasirati celer i krompir kroz presu za krompir, staviti u lonac, naliti vodom u kojoj su se kuvali, pa ih i dalje kuvati. Napraviti zapršku: 100 g masla staviti na štednjak u šerpu i dodati 40 grama bela brašna. Ova zaprška mora ostati bela. Zapržiti njome čorbu i ostaviti je da polako na štednjaku vri. U ovu čorbu treba zakuvati grudve (knedle) koje se prave na ovaj način: razbiti 2 jajeta, pa žumanca spustiti u zdelu gde će se čorba sipati, a od 2 belanceta napraviti gust sneg u koji treba dodati 40 grama brašna. Sneg i brašno dobro izmešati i kašičicom vaditi grudvice, pa ih zakuvati u čorbu. Ovo raditi neposredno pred ručak. Sa ona dva preostala žumanceta začiniti čorbu, pa u nju dodati malo kisele pavlake ili mleka i soka od limuna.

Verzija za štampu

Srećno!!! :)


6 comments:

Tanja Leković said...

E, baš mi je drago! Navijala sam za ovaj recept, a i glasala :-)
Mala sugestija: da napraviš Print opciju, kako bismo mogli da odštampamo recept.

Mimi said...

Važi. Sad ću probati...

Maja Babić said...

I ja sam za ovo glasala :)

Nego, vidim da se začini ne pominju nigde, valjda se podrazumeva da treba bar so/biber staviti.

Knedle meni ovde zvuče interesantno. Kad zamislim sneg od 2 belanca, ne deluje mi da će 40 g brašna to da "okupi", ali videćemo :)

Mimi said...

Možda je to sneg samo malo viljuškom ulupan. Videćemo... Baš se nadam da će biti bar nekoliko učesnika pa da čujemo utiske.
Joj Majo, u pravu si, valja će ljudi dodati so...

P.S. Ja glasala za kelj. :) Ne volim ga pa sam mislila da ću ga u čorbi zavoleti. :)

Unknown said...

Svaka čast, odlična ideja :)Inače imam tu knjigu od moje bake, nisam ni gledala tko ju je napisao, tek sam sada primjetila. Baš mi je zanimljivo kako piše u nekim receptima za kolače, da se biskviti peku pola dana (misleći na sušenje kora)bez navođenja temperature i vremena, malo sam se i nasmijala :)

Tanja said...

Prvo sve da vas pozdravim, dugo se nismo 'videle'. :)

Mislim da bi ove knedle treblo da se prave od ostrog brasna i da se smesa napravi nekih pola sata ranije, da brasno ima vremena da nabubri i da se dobije kompaktna smesa. Po potrebi, kasnije da se doda jos malkice brasna. Tako radim sa griz knedlama, pa budu uvek dobre i mekane.