Friday, October 10, 2014

Patin petnaesti #2 - predlozi


U drugom krugu igre Patin petnaesti ćemo iz Velikog narodnog kuvara Spasenije Pate Marković spremati nešto iz poglavlja Variva. Naši predlozi su sledeći, a treba da izaberemo jedan:

1.

 KNEDLE OD POVRĆA

Kupiti na trgu razno povrće, zavisi od toga koje je godišnje doba. Otprilike jednovremeno postoje na trgu mrkva, celer, kelj, keleraba, krompir, karfiol. Od svakog povrća uzeti po 100 grama. Sve povrće oprati, očistiti, iseći na sitne kocke i rezance, i staviti u šerpu na vrelu mast da se pirjani. Dolivati pomalo supe, a kad je zelen već mekana, dodati 3 zemičke isečene i na masti ispržene. Zasebno umutiti 2 cela jajeta sa mlekom i brašnom da testo bude kao za noklice. Dodati testo u ono prženo zelje i zemičke i od svega praviti testo kao za knedle. Osoliti i obiberiti po volji. Rukom posutom brašnom valjati knedle, a zatim ih obariti u slanoj vodi. Obarne i oceđene knedle (grudve) preliti maslom u kome je proprženo malo tucane zemičke. S knedlama služiti strugani sir.

2.

PUNJENE CVEKLE BEZ MESA

Mlade cvekle, srednje veličine, skuvati u osoljenoj vodi. Mekane cvekle oljuštiti, pa im kašičicom izdubiti sredinu i puniti ih ovim nadevom. U šerpu staviti 50 grama ulja, dodati sitno sečenu glavicu crna luka i dosta peršunovog lišća. U ispržen luk dodati 1 šolju oprana pirinča. Pustiti da se pirinač proprži na luku, a tada dodati 1 tvrdo obareno i iseckano jaje. Sve dobro promešati, posoliti, obiberiti i puniti tim nadevom cvekle. Metnuti ih u sud i preliti umakom od kima koji se pravi na ovaj način: u šerpicu staviti 1 kašičicu masti, malo brašna, zapršku propržiti ne suviše rumeno, dodati kašičicu istucana i prosejana kima, pa naliti zapršku vodom ili mlekom, prokuvati, preliti još kiselom pavlakom, staviti ih u pećnicu (rernu) i malo propeći.


3.

ĆUFTE SA SOSOM OD CVEKLE

Pola kilograma svinjska mesa oprati i samleti, dodati ½ glavice presnog crnog luka, 2 zemičke pokvašene u mleku, glavicu prženog luka, češanj belog luka, malo lišća od peršuna i celera – sve samleveno na mašini za meso. Staviti u meso i soli, bibera, jedno jaje, komad masla i 2 kašike hladne vode. Sve zajedno dobro izmešati, praviti od mesa ćufte, uvaljati ih u mrvice i ispržiti na vreloj masti. Praviti umak (sos) od cvekle ovako:  4 komada mladih cvekli oljuštiti, pa istrugati na trenici. U istruganu cveklu dodati 3 kašike kisele pavlake, soli, malo šećera i soka od limuna ili sirćeta.  Sve to promešati. U šerpu staviti kašiku masla, dodati ½ kašike brašna, zapršku upržiti i dodati šolju supe kao i decilitar kisele pavlake. Sve prokuvati zajedno, dodati malo soka od limuna i služiti sa ćuftama.

No comments: