Wednesday, December 10, 2014

Patin petnaesti #4 - predlozi


Decembar je praznični mesec! Vreme je da se počastimo nečim posebnim... Vreme je da pravimo tortu! :) Naši predlozi u četvrtom krugu igre Patin petnaesti u kojoj istražujemo Veliki narodni kuvar Spasenije Pate Marković su:

1.

Šubertova torta

Za ovu tortu treba praviti dva testa. Prvo testo napraviti na ovaj način: u porculanskom sudu dugo mutiti 100 grama masla, dodati  4 žumanceta, 70 grama šećera, pa opet zajedno dobro umutiti. Zatim staviti 80 grama neoljuštena i samlevena badema i 60 grama istrugane čokolade, a naposletku čvrsto ulupan sneg i testo ispeći u pećnici.

Za drugo testo treba uzeti 1 celo jaje, 4 žumanceta, 100 grama šećera, pa sve to dugo mutiti u sudu, zatim dodati 80 grama samlevenih oraha i 20 grama mrvica od biskvita i na kraju čvrsto ulupan sneg od 4 belanceta. Drugo testo peći u istom kalupu kao i prvo.


Nadev za tortu praviti na ovaj način: 100 grama šećera mutiti sa 4 žumanceta i 1/8 litra slatke pavlake i vanilom. Na pari, na štednjaku, masu kuvati, i kad je gotova, ostaviti je da se ohladi, a u ohlađenu masu dodati 140 grama masla zasebno umućenog sa šećerom. Obe pećene torte raseći na polovine, i to prvo uzeti jedan list torte koja je pravljena s maslom. Sad list premazati pekmezom od kajsija, namazati nadevom, pa onda staviti polovinu torte od oraha. Opet premazati tankim slojem pekmeza, pa metnuti drugu polovinu torte od masla, opet premazati pekmezom, nadenuti i završiti četvrtom korom, od oraha. Ovako nadevenu tortu sa strane premazati nadevom, a odozgo premazati glazurom od čokolade.

2.

Markiza torta


Uzeti okrugli kalup za tortu, pa dno kalupa kao i strane obložiti piškotama, koje prethodno treba poprskati rumom. Sad praviti krem: 200 grama masla izmešati sa 200 grama šećera u prahu. U izmućeno maslo dodati jedno po jedno 7 žumanaca. U dobro izmešanu masu sipati 200 grama rastopljene čokolade i kašičicu ruma. Ulupati čvrst sneg od 7 belanaca pomešati sa 4 lista belog želatina, rastopljenog u malo mlaka mleka i najzad sve sa masom promešati. Celu šupljinu kalupa napuniti ovim kremom, a površinu pokriti piškotama, koje takođe treba poprskati rumom. Ovako napunjen kalup staviti na hladno mesto da se stegne. Pre služenja čvrsto ulupati ¼ litra slatke pavlake i preliti preko torte. Za ovu tortu potrebno je imati kalup za rasklapanje, kako bi se lakše torta služila. Potrebno je kupiti 35 komada piškota.

3.

Torta od pomorandže

Umutiti dobro 9 žumanaca sa 160 grama šećera u prahu. Tome dodati sneg od 9 belanaca i ribanu koru od 1 pomorandže, 210 grama obarenih, oljuštenih i samlevenih badema i sok od 1 pomorandže. Sve to smešati. Uzeti kalup, namazati ga maslom, pa posuti brašnom. U kalup sipati masu i peći u umereno toploj pećnici otprilike 1 sat.

Nadev za tortu pripremiti na ovaj način: 140 grama masla i 140 grama šećera u prahu dobro mutiti. Tome dodati 4 štangle čokolade, prethodno na kraju štednjaka ili u pećnici, bez vode, omekšane u šerpici. Najzad dodati dva cela jajeta i dobro sve izmešati. Ispečenu tortu izvaditi iz kalupa, ohladiti je, iseći oštrim nožem na 2-3 dela, pa je nadevati ovim nadevom i unutra i spolja, i ukrasiti oljuštenim bademima.

No comments: