Tuesday, February 10, 2015

Patin petnaesti #6 - predlozi


Drugari, vreme je za šesti krug igre Patin petnaesti! Ovaj put sam se odlučila za namaze i paštete. Predlozi su:

1.

LIPTAUER

Pripremiti ½ kilograma mlada domaća bela sira, ¼ kilograma kajmaka, 150 grama masla, 4 žumanceta od obarenih jaja, 2 kašike seckana crna luka, kašičicu mlevena kima, 2 kašike slačice (senfa), 2 kašike dobrog ulja, aleve paprike, bibera i soli po ukusu.

Praviti ovako: sir, kajmak, maslo, žumanca i luk pasirati kroz sito. Zatim sve staviti u jednu zdelu, dodati kima, slačice, paprike i soli i sve zajedno promešati. Od sira napraviti na staklenom tanjiru lepu kupu. Ostaviti je na hladno mesto, ukrasiti iseckanim belancetom i mladim rotkvicama.

2.

PASTETA OD BELA KOKOŠJA MESA

Zaklati što veću i deblju kokoš. Očistiti je od perja i droba, oprati je i skuvati u dosta vode. Kuvanu kokoš izvaditi iz supe, pa uzeti od nje samo belo meso, koje treba očistiti od kožice, i samleti ga na mašini za meso (seckalici). Uzeti po jednu kutiju sardina i ringlica, pa sardine očistiti od kostiju. Belo meso, sardine i ringlice samleti na mašini za meso. U ovu masu staviti na vrh noža bela bibera, sitno sečena peršunova lista, slačice (senfa) i 3 barena i propasirana žumanceta. Sve promešati, posoliti, nacediti malo soka od limuna i varjačom dobro umešati. Masu izručiti na sredinu staklenog tanjira, u obliku piramide, preliti je majonezom, a ukrasiti kiselim krastavcima i peršunovim lišćem.

3.

PASTETA OD SVINJSKE JETRE

Uzeti ½ kilograma svinjske jetre, oprati je u hladnoj vodi i obrisati čistom salvetom. Iseći jetru na dva dela, pa je staviti u šerpu s dvema glavicama crna luka, isečenim na četvrtine. Tome dodati 3 kašike masti. Ovako spremljenu jetru staviti u pećnicu (rernu) da se peče. Peći samo dok luk i jetra ne porumene. Ispečenu jetru iseći na sitne komade i samleti je na seckalici zajedno sa onim lukom s kojim se pekla. To mlevenje ponoviti dva puta. U samlevenu jetru dodati sitna bibera, 1 žumance, 1 kašiku masla, soli po ukusu, pa sve to dobro izmešati. Uzeti šerpu od litra, masu staviti u šerpu, dobro je zbiti i izravnati da nebi bilo šupljina u njoj. Posle toga šerpu staviti za kratko vreme u pećnicu da se peče, i to svega 10 minuta. Izvaditi pastetu iz rerne, obrnuti kalup u kome se pekla, ostaviti je da se ohladi, pa je služiti kao predjelo. Ova se pasteta može mazati i po hlebu kao maslo.

No comments: