Tuesday, March 10, 2015

Patin petnaesti #7 - predlozi


U sedmom krugu igre Patin petnaesti otvaramo poglavlje Kolači Velikog narodnog kuvara. Izbor je ogroman i ovom poglavlju ćemo se sigurno vraćati još mnogo puta. Ovaj put, predlozi su:

1.

VLADIČIN HLEB

Ovo je kolač, koji se drži poduže.

Za njega treba: 150 grama masla, 150 grama šećera, 5 jaja, 190 grama oštra brašna, nastrugane limunove kore, 50 grama žuta suva grožđa bez semena, 40 grama badema, 30 grama suvih smokava (a može se dodati još malo kakva suva voća, recimo urme).


Maslo i šećer jako ćete izlupati, pa onda postepeno dodavati žumanca. Voće ćete sitno iseći, pa njega i limunovu koru umešati u tu smešu. Na kraju ćete postepeno i lako umešati čvrst sneg od belanaca i brašno. Podmažite pleh (obično se uzima za ovaj kolač poluvaljkast, dug i rebrast) i pospite ga brašnom, izručite testo pa ga ispecite na umerenoj vatri. Kad je pečeno, izručite ga na daščicu posutu brašnom pa ga ostavite da se ohladi. Pravi ukus dobiće kolač tek pošto odleži dva-tri dana.

2.

’’SRNEĆA LEĐA’’

U kazanče za sneg staviti 140 grama masla i 140 grama šećera u prahu, dodati 4 žumanceta i sve žicom za sneg lupati na pari dok masa ne postane penasta. Zatim skinuti kazanče sa štednjaka, dodati 4 štangle omekšane čokolade, 100 grama samlevenih badema, sneg od 4 belanceta i 70 grama brašna, pa sve to varjačom umutiti. Uzeti rebrast dugačak kalup, namazati ga maslom, posuti brašnom i testo ravnomerno razmazati, a zatim ga peći na umerenoj vatri. Pečeno testo izručiti iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Hladno preliti glazurom od čokolade, koju treba praviti na ovaj način:

U šerpu staviti 2 štangle čokolade sa 5 kocaka šećera i ½ decilitra mleka, pa sve to na pari istopiti, mešajući žicom za sneg. Preliti ovim prelivom hladan kolač i ostaviti da se preliv osuši. Naknadno izmešati 1 belance s kašikom šećera, a zatim dodati kašičicu marmelade od kajsija. Ovim drugim prelivom kolač ukrasiti u vidu krsta u širini od 2-3 santimetra. Preko krsta zabosti obaren i sitno iseckan badem. Kolač seći na potrebne komade. Kolač nosi ime po tome što svojim oblikom podseća na srneća leđa.

3.

JEŽIĆI

Obariti na štednjaku 150 grama badema, oljuštiti ih, osušiti i samleti na mašini za orahe. U kazanče staviti bademe, 100 grama šećera izmešanog sa vanilom, belance i veliku kašiku ruma. Ovu masu dobro umešati i od nje praviti tanke male valjke u obliku urme. U zasebnom sudu skuvati 100 grama šećera s decilitrom vode i 2 štangle čokolade. Kuvati dok masa ne počne da se oteže, tada je skinuti sa štednjaka, ostaviti da se malo prohladi, a tada svaki valjak od bademovog testa umakati u ovaj preliv, pa zatim u čokoladu istruganu na krupnoj trenici. Za posipanje ježića čokoladom potrebna je cela tabla čokolade. Ovako spremljene ježiće treba ostaviti da se prosuše.

No comments: