Friday, April 10, 2015

Patin petnaesti #8 - predlozi


U osmom krugu igre Patin petnaesti pravićemo neki puding. I to ne bilo kakav - već SLANI. Nešto što baš i nije uobiočajeno u svakodnevnoj kuhinji, zar ne? Predlozi su:

1. PUDING OD SIRA


Uzećete ¼ kilograma slatka sira (u nas na pijaci ’švapskog’ sira) pa ćete ga dobro izgnječiti i umešati sa 3 žumanceta. Istopiti zatim masla veličine krupnog oraha – paziti da se maslo ne pregreje i ne zagori – pa u njega usuti kašiku brašna i samo promešati nad vatrom, zatim izmaći i usuti u sir. Izlupati dobro tri belanceta, pa i njih izmešati sa sirom; posoliti koliko vam treba. Sud – kalup – namažite dobro maslom, pa u njega izručite svu tu mešavinu. To sad treba kuvati u pari – u ključaloj vodi držati taj sud – pola sata. Za to vreme ispržite mrvice na maslu, pa kad izručite puding na tanjir, prelićete ga tim mrvicama i poslužiti.

2. PUDING OD KUKURUZNOG BRAŠNA


Za ovaj puding potrebno je pripremiti 1 litar mleka, ¼ kilograma kukuruznog brašna, 4 jajeta, 100 grama masla i ½ kilograma prevrela sira ili užička kajmaka. Staviti mleko na štednjak, pa kad ono uzavri, postepeno dodavati brašno, neprestano mešajući da se ne bi zgrudvalo. Skinuti lonac s kačamakom s vatre i ostaviti da se ohladi. U ohlađen kačamak dodati 4 žumanceta, 100 grama masla, istrugani prevreo sir i tvrdo ulupan sneg od 4 belanceta. Sve dobro zajedno izmešati. Kalup namazati maslom, sipati kašu, preliti je rastopljenim kajmakom i peći u pećnici jedan sat na umerenoj vatri.

3. PUDING OD TELEĆA MESA S PEČURKAMA


Pola kilograma dobra teleća mesa samleti na mašini za meso (seckalici). U šerpu staviti kašiku masti, pa je zagrejati na štednjaku. Dodati 2 glavice ribana crna luka, pa ga propržiti na vreloj masti. Skinuti ga s vatre, dodati mu ono samleveno meso, osoliti, obiberiti i metnuti dosta peršunova lišća. U drugoj šerpi zagrejati kašiku masti, pa dodati 200 grama svežih pečuraka, i kad su upržene, skinuti ih s vatre. Zasebno u šerpi umutiti kašiku masti s 4 žumanceta, pa u žumanca dodati seckano teleće meso, pečurke i najzad sneg od 4 belanceta. Namazati kalup maslom, posuti ga mrvicama, masu izručiti u kalup i kuvati u pari 1 sat. Ovaj puding služiti sa obarenim krompirima i salatom koje ima prema sezoni. 

No comments: