Wednesday, June 10, 2015

Patin petnaesti #10 - predloziDa li vam je vruće? Kako podnosite vrućine? Vreme je za jednu osvežavajuću salatu. Kod Pate ima dosta recepata za zanimljive i fine salate, moj predlog su sledeće tri, a vi izaberite jednu:

1. ZELENA SALATA S KISELIM MLEKOM

Iz nekoliko glavica zelene salate izvaditi srce, pa lišće dobro oprati u nekoliko voda i iseći na tanke rezance. Opranu i isečenu salatu staviti na sredinu zdele, a oko rezanaca salate metnuti malo krupnije sečeno lišće salate. U lonče kisela mleka dodati 2 kocke šećera, a tako isto i sok od limuna. Kiselo mleko, šećer i limun dobro promešati pa preliti preko salate. Preko mleka može se naliti i nekoliko kapi dobra ulja. Salatu posoliti, obiberiti i služiti uz pečenje od goveđeg mesa.


2. SREMSKA SALATA OD BORANIJE

Očistiti boraniju, oprati je i obariti u slanoj vodi. Iseckati sitno glavicu crna luka, pa izmešati luk sa obarenom boranijom. Dodati peršuna, sirćeta, ulja i soli, ako je potrebno. Sve dobro izmešati, složiti na zdelu za salatu i služiti uz razna pečenja.


3. TARATOR SA ORASIMA

Uzeti 5-6 češnjeva bela luka, 100 grama očišćenih oraha i malo soli. Staviti to u stupu i drvenim maljem tucati sve dok se ne pretvori u kašu. Za vreme tucanja dolivati u stupu ulja, i to veću količinu, da bi se dobila jedna bela masa. Jedan kilogram kisela mleka dobro razmutiti i u njega dodati 1 krastavac isečen na kockice. Sad sjediniti luk i orahe sa krastavcem i kiselim mlekom, dobro izmešati i dodati malo hladne vode, dobro promešati da ne bude grudvica, usuti i malo sirćeta ako je potrebno. Umesto kiselog mleka može se staviti voda i više sirćeta.No comments: