Wednesday, November 11, 2015

Patin petnaesti #13 - predlozi


Pri kraju Velikog narodnog kuvara, Spasenija Pata Marković je nekoliko poglavlja posvetila čuvenim nacionalnim kuhinjama. Jedno od poglavlja se odnosi na bugarsku kuhinju koja je prilično bliska našoj. Ovaj put, u trinaestom krugu igre Patin petnaesti, ćemo spremati jednu od čorbica iz ovog poglavlja. Evo predloga, uz podsećanje da glasanje traje do 15. novembra:

1. ČORBA OD SOČIVA

Nju obično vole stariji, jer je laka i hranljiva. Otrebljeno sočivo pere se u nekoliko voda i uveče pokiseli, a sutra kuva u istoj vodi u kojoj je pokiseljeno, i to u emajliranoj šerpi. Vodi dodati odmah 4-5 glavica crna luka, isečena na vrlo tanke režnjeve. U takvu čorbu stavlja se mrkva i celer. U tipično bugarsku čorbu ne stavlja se ništa osim takozvanog čubra i nekoliko češnjeva očišćena bela luka. Kad je sočivo potpuno kuvano, dodaje se, po želji, čaša bistrog rasola kao prirodna kiselina. Ako nemate rasola, dodajte kašiku vinskog sirćeta. Ova čorba se jede sasvim hladna.


2. ČORBA OD SVEŽEG SLATKOG KUPUSA SA SLANINOM

Uzeti malu, presnu glavicu slatkog kupusa, kašiku brašna, 2 kašike masti, glavicu crna luka, crnog bibera, kima, 150 grama slanine, 1 jaje i ½ čaše kiselog mleka. U vodu staviti da se kuva vrlo sitno iseckan kupus. Osoliti ga koliko je potrebno. Napraviti zasebno zapršku od sitno iseckana crna luka, masla, brašna i na kockice iseckane slanine, pa sve to izručiti u čorbu koja vri. Čim kupus i slanina odmeknu, čorba se skida, začini crnim biberom, kimom, jajetom i kiselim mlekom.


3. SEOSKA ČORBA OD LUKA

Očistiti 5-6 glavica crnog luka, iseći ga na režnjeve i kuvati u šerpi dok se ne raskuva. Tada procediti kroz cediljku, tako da se dobije oko dve čaše guste ukusne čorbe. Staviti u čorbu 1 glavicu istruganog celera i ostaviti ga da odmekne. Sad dodati 2 kašike maslinovog ulja i još malo vode. Paziti na gustinu čorbe. Čorbu treba začiniti žumancetom i limunovim sokom.
Ova čorba jede se zimi topla, vrlo je ukusna i hranljiva, leti se služi hladna.


No comments: