Thursday, February 11, 2016

Patin petnaesti #16 - predlozi


Veliki narodni kuvar je nepresušni izvor inspiracije i teško da je moguće isprobati sve recepte tokom jednog prosečnog životnog veka. Ovaj put izbor je pao na zanimljive i neobične kohove. Dakle, u šesnaestom krugu igre Patin petnaesti spremaćemo jedan koh, a vi ćete svojim glasovima izabrati koji. Predlozi su:

1. ARAPSKI KOH


Dobro izmešati 4 žumanceta, 70 grama šećera i 70 grama masla, pa zatim dodati 70 grama na pari omekšane čokolade, 70 grama samlevenih badema, kafenu šoljicu mrvica od biskvita i čvrsto ulupan sneg od 4 belanceta. Namazati kalup maslom, posuti ga brašnom, sipati u njega masu pa ju kuvati u pari najviše pola sata, to jest dok ivice testa ne počnu da se odvajaju od kalupa. Zatim koh preliti.

Preliv za koh praviti na ovaj način: ulupati čvrst sneg od 4 belanceta i 200 grama šećera. U ulupan sneg dodati kašiku ruma i kašiku soka od maline. Sve to na štednjaku kuvati, neprestano mešajući, dok ne provri. Izručiti koh na stakleni tanjir, preliti ga spremljenim prelivom i topao služiti.

2. KOH OD GRIZA


Skuvati s malo masla i šipkom vanile litar mleka. Kad mleko provri, pažljivo i tankim mlazem sipati u njega jednu šolju za belu kafu griza, neprestano mešajući da griz ne bi zagoreo i da se ne bi zgrudvao. Mešati tako dok griz ne bude potpuno skuvan. Skinuti ga sa štednjaka i ostaviti da se hladi, a za to vreme u jednoj zdeli izmešati 3 žumanceta s 3 velike kašike kristal-šećera. Zatim napraviti sneg od 3 belanceta, ostrugati koru od celog limuna i sve to umešati u rashlađeni gusti griz. Namazati kalup dobro maslom, posuti ga tucanom zemičkom, usuti masu od griza i četvrt sata pred ručak peći u pećnici (rerni). Koh se ne sme vaditi iz pećnice pre nego što bude vreme da se iznese na sto, jer može lako da spadne. Pažljivo ga izručiti na staklenu zdelu, preliti ga prelivom od vanile i mleka ili soka od malina.

3. KOH OD KAFE


Penasto umutiti 1/8 kilograma masla s 10 žumanaca i 8 kašika sitna šećera. U jedan manji sud staviti 5 kašika oštra brašna, pa postepeno u brašno dodavati ¼ litra jake kuvane i oceđene crne kafe. Razmutiti dobro brašno skuvanom kafom, dodati još ¼ litra mleka, izmešati sve zajedno, staviti na štednjak, pa kuvati na pari ili na ploči štednjaka, dok se krem ne zgusne. Skinuti sa štednjaka, ohladiti masu pa tek sad izmešati s prethodno izmućenim žumancima i šećerom. Od preostalih 10 belanaca ulupati sneg i izmešati sve zajedno. Kalup namazati maslom, posuti tucanom zemičkom, sipati masu u njega i peći u pećnici na jačoj vatri. Ispečeni koh preliti prelivom, koji treba praviti na ovaj način: penasto umutiti u kazančetu sneg 5 žumanaca s 120 grama šećera. U umućena žumanca i šećer dodati ½ kašike oštra brašna, pažljivo sve izmešati i dodati, lagano mešajući, ½ litra skuvane crne kafe. Sad sve izmešati, pa žicom na vatri mutiti dok se masa dovoljno ne zgusne. Ovim prelivom preliti koh i služiti.

No comments: