Thursday, March 10, 2016

Patin petnaesti #17, predlozi


Dok vi mućkate koh za 15. mart, kada je datum za objavu radova za tekući krug igre Patin petnaesti, hajde da odaberemo šta ćemo praviti u sledećem krugu.

U Patinom kuvaru postoji čitavo poglavlje posvećemo omletima, sufleima i rolatima, a predložena tri recepta su upravo odatle, iz podgrupe omleta. Učestvujte i vi u odabiru nove teme, glasajte za recept koji vam deluje najzanimljivije, a blogerke koje odluče da uzmu učešće u igri će isprobati odabran recept.

Hvala!


1. OMLET SA SPANAĆEM


Uzeti 1/4 litra mleka i pomešati ga s 10 žumanaca, 80 grama brašna, soli i 50 grama strugana sira. Kad je omlet dobro umućen, dodati sneg od 10 belanaca, sve dobro promešati i peći u vidu palačinaka, i to 10 komada, na ovaj način: u tiganju zagrejati dosta svinjske masti, zatim sipati kašiku testa i peći omlet sa obe strane. Gotove omlete nadevati spanaćem, a taj nadev pripremiti ovako: 1/2 kilograma spanaća očistiti od peteljaka, dobro ga oprati i kuvati u slanoj vodi 10-15 minuta. Skuvan spanać ocediti od vode i pasirati kroz sito. Staviti u šerpicu masti, dodati 1/2 glavice crna strugana luka i upržiti ga. Kad je luk gotov, spustiti u njega spanać da se prži, a na kraju dodati malo kisele pavlake.2. OMLET S PEČURKAMA


U plitak tiganj sipati 50 grama ulja i kad se ulje dobro ugreje, dodati mu 20 grama sitno sečena crna luka, zatim 100 grama tanko sečenih očišćenih svežih pečuraka. Sve to dobro osoliti i pržiti na štednjaku. Odvojeno umutiti 8 komada jaja, posoliti ih i sipati na vruć tiganj u pržene pečurke. Na jakoj vatri i otvorenim ringlama odmah sve promešati, pa ostaviti da postane čvršća masa. Tada je uviti u rolnu kao rolat i staviti na toplu zdelu.


3. OMLET U TRI BOJE


Za ovaj omlet treba uzeti 6 jaja, ako se omlet priprema za manji broj osoba. Najpre razbiti 2 jajeta u dubok tanjir, dobro ih viljuškom izmešati, posoliti, obiberiti i u ta izmućena jaja dodati 2 kašike guste kaše od sveža paradajza. Sve dobro promešati. U tiganj za palačinke staviti malo masla, pa na maslo spustiti masu od paradajza. Ispeći joj samo jednu stranu, pa je izručiti na plitak tanjir i metnuti u kalup. Sad peći drugi omlet: opet razbiti 2 jajeta, staviti ih u dubok tanjir, viljuškom dobro izmutiti, posoliti i, umesto paradajza, u razmućena jaja staviti malo obarena i pasirana spanaća. Ispeći i drugi omlet na maslu. Prvi omlet posuti struganim sirom, pa ovaj drugi omlet staviti preko prvog. Treći list omleta napraviti na ovaj način: staviti u dubok tanjir samo 2 žumanceta, posoliti ih, dodati malo mrvica i tvrdo ulupan sneg od 2 preostala belanceta. Ispeći i ovaj omlet na maslu kao i prva dva, staviti ga preko drugog (onog od spanaća), pa posuti odozgo struganim sirom. Ovaj omlet služiti kao predjelo ili kao jedno jelo za laku večeru.No comments: