Monday, September 12, 2016

Patin petnaesti #21 - predlozi


Nakon letnje pauze nastavljamo sa istraživanjem Velikog narodnog kuvara. Nadamo se da će igrica živnuti i da će vas se što više pridružiti... U 21. krugu igre isprobavamo jedan od recepata sa paprikama. Predlozi su sledeći, a glasanje traje do 17og septembra:

1. Paprike nadevene sirom

Uzeti 20 komada babura, izvaditi im seme, oprati ih, pa staviti na đevđir da se od vode ocede. Za to vreme u jedan sud staviti ½ kilograma mlada prevrela ovčja sira, pa ga isitniti viljuškom ili propasirati na sito. Dodati zatim 6 celih jaja i sve zajedno dobro izmešati. Ovim nadevom napuniti očišćene babure. U šerpu staviti 3 velike kašike masti, metnuti šerpu na štednjak i, kad se mast dobro zagreje, spuštati nadevene paprike da se prže. Paprike treba okretati sa svih strana da podjednako porumene. Kada su pržene, staviti ih na tanjir i služiti tople kao predjelo. 


2. Pohovane pečene paprike

Mesnate babure ili dugačke paprike ispeći na žaru, oljuštiti ih i staviti u đevđir da otkaplju. U šerpu staviti 2 kašike masti, pa mast staviti na štednjak da se dobro zagreje. Zatim umutiti 5 celih jaja (za 15 komada paprika), pa svaku papriku celu, držeći je za dršku, umakati u razmućena jaja a zatim u mrvice od zemičke i peći na vreloj masti. Pri pečenju paziti da se paprike ne zalepe jedna za drugu. Paprike služiti još tople.


3. Šnicle od zelenih paprika

Petnaest komada paprika babura ispeći na žaru ili na vrelom štednjaku, oljuštiti ih, pa ih sitno iseckati ili samleti na seckalici. U šerpu staviti kašiku masti, pa šerpu metnuti na štednjak da se mast zagreje. Zatim spustiti u zagrejanu mast isečene babure, posoliti ih po ukusu, a kad se paprike isprže na masti, skinuti ih sa štednjaka i ostaviti da se ohlade. U te pržene babure staviti 1 celo jaje, 1 kašiku brašna, 1 kašiku tucane zemičke, sve zajedno izmešati i praviti od paprika šnicle. Panirati ih (uvaljati ih u brašno, zatim u razmućeno jaje, pa u sitno tucanu zemičku) i pržiti na vreloj masti da im porumeni i jedna i druga strana. Posle toga napraviti umak od paradajza, samo umesto brašna staviti u njega tucanu, prosejanu i na masti proprženu prezlu. Odvojiti polovinu i ostaviti na stranu, a polovinu sipati u pasiran paradajz. Prokuvati paradajz kao za običan umak i preliti njime šnicle od babure. Kad se šnicle nose na sto, na svaku šniclu staviti pomalo od onih odvojenih, a uprženih prezli.

No comments: