Krenula je sezona praziluka, brokolija, karfiola, kupusa i ostalog 'zimskog' povrća. U 23. krugu igre Patin petnaesti predlažemo tri recepta sa prazilukom, a vi glasajte za jedan. Glasanje traje do 19. novembra.
ĆUFTETA
OD PASULJA I PRAZILUKA
Četvrt
kilograma tetovskog pasulja oprati i staviti da se kuva. Za to vreme očistiti i
oprati ½ kilograma crna luka, pa ga iseći na tanke režnjeve kao za đuveč i
posoliti. U šerpu staviti 1/8 kilograma masti i spustiti očišćeni luk u mast da
se prži. Kad je luk na masti dobro upržen, dodati pri kraju prženja malo aleve
paprike. Skinuti luk sa štednjaka i sipati ga u sud koji će se i na sto izneti.
U luk dodati još sitno sečena peršunova lišća, pa ga ostaviti. Sad uzeti jedan
veliki struk praziluka, ili više manjih u težini ¼ kilograma, očistiti ga od
zelenih listova, dobro oprati i iseći na sasvim tanke, 2 santimetra dugačke
komade. Posoliti ga, metnuti u čistu šerpu sa 1/8 kilograma masti i na
štednjaku pržiti. U poluupržen praziluk dodati 2 kašike brašna, pa ga i dalje
pržiti. U prženu zapršku usuti alevu papriku i peršunovo lišće. Skuvani pasulj
ocediti od vode na đevđiru, sipati ga u isprženi praziluk, pa zajedno mešati
dok se pasulj ne pretvori u pire. U pire dodati 2 cela jajeta, dobro sve
izmešati, ohladiti ga i praviti od mase ćufteta u veličini manjeg jajeta, pa ih
ostaviti da stoje. U šerpu sa onim prženim crnim lukom dodati malo vode,
prokuvati, pa poređati preko luka napravljena ćufteta od praziluka, staviti u
pećnicu i peći svega 10 minuta, tek toliko da se ćufteta zarumene.
PITA
BEZ MASTI OD PRAZILUKA
Prosejati
kilogram brašna, dodati kašiku ulja, malo soli i testo zamesiti mlakom vodom.
Testo raditi sve dok se ne počne da odvaja od daske i ruku. Sad ga podeliti na
4 jufke. Razvući jufke u veličini tanjira, premazati ih vrelim uljem, staviti
na dasku za mešenje i sve 4 kore poklopiti velikom šerpom i ostaviti da stoje
20 minuta. Na sto raširiti stolnjak, pa kore razvući kao za svaku pitu. Odmah
im otkinuti krajeve. Od krajeva napraviti novo testo koje treba premesiti,
razviti oklagijom, pomazati uljem i ostaviti da postoji. Očistiti od zelenog
lišća 3 veze praziluka i tanko iseći beli deo. U šerpu staviti kašiku ulja,
spustiti praziluk pa ga pržiti dok ne odmekne. Obariti u slanoj vodi ¼ kilograma
očišćena i oprana pirinča, ocediti ga od vode, pomešati s prazilukom i
propržiti. Sad skinuti praziluk i pirinač sa štednjaka i dodati bibera i soli.
Prosušene kore poprskati uljem, presaviti sa sve četiri strane, staviti jednu u
namazan pleh, pa onda red praziluka, staviti drugu koru, poprskati je uljem, i
tako pitu ređati dok se ne utroše nadev i kore. Složenu pitu odozgo poprskati
uljem, staviti u pećnicu i peći.
SALATA
OD PRAZILUKA
Uzeti
tanke dugačke strukove praziluka, iseći ih na dugačke komade, oprati dobro i
kuvati u malo osoljenoj vodi. Ostaviti sve da se ohladi. Posle toga staviti ih
u sud za salatu, preliti čistim maslinovim uljem, limunovim sokom i manjom
količinom crnog bibera. Oko praziluka poređati maslinke i nekoliko krugova
limuna.
No comments:
Post a Comment