Wednesday, January 11, 2017

Patin petnaesti #25 - predlozi


Još par dana je ostalo do datuma kada treba da objavimo utiske za Češke buhtle. Nije kasno, priključite se i vi, napravite buhtle po ovom receptu! Ne morate biti bloger(ka), potrebno je samo da imate mogućnost da negde javno postavite sliku i utiske, tačno 15. 01. 2017, i pošaljete link (prijavu) na patin15ti@gmail.com.

Ni ja još nisam spremila buhtle, večito nešto ostavljam za zadnji čas, ali nadam se da ću stići. Jer recept zvuči divno, i rekla bih malo drugačije od drugih, sa dosta putera unutar testa i belancima koja se prvo umute u sneg pa onda pridružuju masi.

Uporedo, spremamo se za novi kurug igre, i ovaj put biramo jedan od tri recepta iz poglavlja "Ulošci za supe". Zima je, svima prija tanjir tople supe, pa hajde da u njih zakuvamo nešto drugo osim običnih rezanaca ili klasičnih griz knedli.

Učestvujte u odabiru nove teme, glasajte za recept koji vam deluje najzanimljivije, a svi oni koji odluče da uzmu učešće u igri će isprobati baš taj, odabran recept.1. KNEDLE OD DŽIGERICE


Četvrt kilograma pileće, jagnjeće ili teleće džigerice oprati i sitno samleti. Zagrejati u šerpi jednu kašiku masti, dodati glavicu sitno sečena crna luka. Luk ispržiti rumeno, pa šerpu skinuti s vatre. U šerpu s lukom dodadti mlevenu džigericu, 2 žumanceta, sitnog bibera, soli, sitno sečenog peršunovog lišća i tvrdo ulupan sneg od 2 belanceta. Sve dobro izmešati i najzad dodati 2 kašike prosejanih mrvica. Od mase uzimati malom kašičicom knedle sve iste veličine. Kašiku uvek zamakati u vrelu supu koja vri i kuvati dok ne odmeknu.2. KOCKE OD GRIZA ZA SUPU


Od 2 sveža belanceta ulupati čvrst sneg. Dodati 4 kašike griza, soli, 2 žumanceta, pa sve dobro promešati.
U šerpu sipati više masti, u zagrejanu mast izručiti masu, pa kad se reš ispekla, pažljivo je izvaditi iz šerpe, iseći na pravilne kockice, staviti u zdelu, pa preko reš pečenih kockica usuti proceđenu goveđu ili živinsku supu.


3. PRŽEN "GRAŠAK"


Razbiti 2 cela jajeta u kazanče za sneg. Dodati malo soli, 1 veliku kašiku mleka, pa sve to mešati i dodavati malo-pomalo brašna, dok se ne dobije masa tako gusta koja, kad se propusti kroz đevđir, ne curi već kaplje. Masa mora biti gušća no što je masa od koje se prave palačinke. U tiganj staviti više masti i dobro je zagrejati. Na mast, kroz đevđir, sipati malo-pomalo testa i dok se bude cedilo kroz đevđir testo će dobijati oblik zrna graška. Ne sme se nikako sva masa sipati u tiganj odjednom, no samo toliko koliko je potrebno da svako zrno ima dovoljno mesta i zasebno se prži sve dok ne porumeni. Kad je testo prženo, vaditi ga rešetkastom lopaticom iz masti, a postupak ponavljati dok sav "grašak" ne bude ispečen. Ovaj uložak spušta se u konsome tek onda kad se konsome iznosi na sto.


3 comments:

Jelena said...

Kocke od griza :)

Forest Blogs said...

Through www.amazon.com/mytv - how you can connect your mobile phone to Amazon Prime. Through amazon.com/mytv, you can watch your favorite TV shows, series movies. You can watch prime videos anywhere on your device. Users need to create an Amazon account if they don’t have an Amazon account and enter the Amazon my TV activation code to watch Amazon prime videos on your device.

amazon.com/mytv | www.amazon.com/mytv

Anonymous said...

GSAUTOCLICKER
MURGEEAUTOCLICKER
Top productive apps
BestApps for 2022