Monday, February 13, 2017

Patin petnaesti #26 - predlozi


U Patinom kuvaru nećete pronaći samo starinske, tradicionalne recepte. Mnogi od recepata u svim poglavljima se savršeno uklapaju u savremenu kuhinju. Kremove iz poglavlja Slatkiši možete ponosno poslužiti najizbirljivijim gostima na svečanoj večeri. Glasajte za jedan od ponuđenih recepata do 18.02.2017. Da biste učestvovali u igri ne morate biti bloger(ka), potrebno je samo da imate mogućnost da negde javno postavite sliku i utiske, tačno 15. 03. 2017, i pošaljete link (prijavu) na patin15ti@gmail.com.

Kupa od piškota i banana

Uzeti 1/4 kilograma piškota i 5 komada banana. Napraviti krem od vanile, i to na ovaj način: u sud staviti 5 žumanaca, 5 velikih kašika šećera, 1/2 litra mleka i šipku vanile. Sve dobro izmešati, staviti na paru I žicom lupati dok se krem ne zgusne, a zatim ga skinuti sa vatre i prohladiti. Uzeti zdelu koja će se izneti na sto pa ređati: cele piškote, koje treba još ranije poprskati mlekom i rumom, a preko njih staviti oljuštene i na kocke isečene banana. Svaki red zalivati kremom. Ređati istim redom piškote i banana, i to u vidu kupe. Ostatkom krema preliti piramidu I ukrasiti je umućenom slatkom pavlakom.


Krem-karamel

Prokuvati na vatri 3/4 litra mleka, 150 grama kristal-šećera i šipku nerasečene, cele vanile. Zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Za to vreme u jedan sud odvojiti 6 žumanaca i 4cela jajeta. Sve dobro izmutiti s prohlađenom masom od mleka, šećera i vanile, dobro izmešati i kroz sito procediti. U kalup u kome će se kuvati masa treba prvo sipati već pripremljeni karamel koji se pravi na ovaj način: 50 grama Kristal-šećera staviti u tiganju na štednjak i mešati šećer dok se sasvim ne rastopi. Kad dobije lepu žutu boju, onda ga sipati na dno kalupa, a preko karamela izručiti mleko s jajima i celu masu kuvati u pari jedan sat. Kuvati u pari znači: u pećnicu staviti duboko đuveč veličine 3 litra u koji treba sipati litar vrele vode. U đuveč s vodom spustiti kalup s kremom i kuvati u zatvorenoj pećnici 1 sat. Kad je krem gotov, izvaditi ga sa kalupom zajedno, spustiti u hladnu vodu ili metnuti na led da se ohladi. Kad je krem hladan, izručiti ga na staklenu zdelu na kojoj će se krem izneti na sto.Krem od pečenih lešnika

U kazanče za sneg staviti 3 cela jajeta i 7 žumanaca, dodati 10 kašika šećera,pa jaja dobro sa šećerom umutiti. Na štednjak, u šerpu, usuti litar mleka, staviti šipku vanile, pa kad mleko provri, postepeno ga dodavati u umućena jaja a zatim kazanče staviti na štednjak pa kuvati masu dok se ne zgusne. Sud s kremom skinuti sa štednjaka i dodati 10 tabli u hladnoj vodi nakvašena želatina. Želatin u kremu dobro izmešati a zatim dodati 150 grama u pećnici ispečenih, od ljusaka očišćenih i samlevenih lešnika i ravnomerno ih pomešati s kremom.Krem malo prohladiti, pa dodati 1/4 litra umućene i zaslađene slatke pavlake. Namazati kalup najboljim uljem, okrenuti ga da od ulja otkaplje, zatim sipati krem, pa ostaviti na ledu najmanje tri sata dok se krem ne stegne. Zatim ga izručiti na staklenu zdelu i služiti.


3 comments:

Anonymous said...

Volela bih Krem od pečenih lešnika jer sam to najmanje puta probala od navedenog

StevenHWicker said...

Great blog. All posts have something to learn. Your work is very good and i appreciate you and hopping for some more informative posts. Đakovačka katedrala

Anton Dcruze said...

Hi,
It is really a great post by you. I found this so interesting. Keep it up and keep sharing such posts.
Assignment or assessment is an important part of every student’s college degree. But sometimes it is difficult for scholars also to complete their assessment on time due to many reasons and they end up taking help of assignment experts.
Many different subjects where students mostly seek online assignment help are BSBSUS201 assessment answers Help, Management Assignment Help, bsbdiv501 assessment answers, etc.