Sunday, May 10, 2015

Patin petnaesti #9 - predlozi


Počela je sezona jagoda! I u Velikom narodnom kuvaru ima dosta divnih i inspirativnih recepata sa ovom ukusnom voćkicom. :) Svi vi koji posedujete kuvar pogledajte ih sve, a za deveti krug igre Patin petnaesti predlažem sledeća tri:

1. KOLAČI S JAGODAMA


Četvrt kilograma masla umutiti sa 8 žumanaca, dodati 200 grama šećera, koru od 1 limuna i 200 grama meka brašna. Od svega zamesiti testo i na plehu rastanjiti za jedan santimetar debljine. Kada je testo dobro ispečeno, izvaditi ga, malo prohladiti i posuti jagodama. Ulupati čvrst sneg od 12 belanaca. Zasebno staviti na štednjak ¼ kilograma šećera s malo vode, da se gusto skuva kao za šaumpitu. Gusto skuvan šećer polako dodavati u umućen sneg, pa mutiti žicom dok se masa ne ohladi. U šaum dodati šaku jagoda, pa ga sipati preko pečene kore, vratiti natrag u pećnicu da se malo sasuši, odmah vaditi, vruće seći na kocke, a na svaku kocku još dodati po jednu svežu jagodu.

2. KREM OD JAGODA S PAVLAKOM


Za krem pripremiti ½ litra mleka, ½ kilograma jagoda, 300 grama šećera, 6 jaja i 6 tabli želatina. Praviti ga na ovaj način: u kazanče za sneg metnuti ½ litra mleka, 6 žumanaca, 300 grama šećera, kašiku oštra brašna, pa na jakoj vatri lupati žicom dok se ne zgusne. Kad je krem gust, dodati 6 tabli u hladnoj vodi omekšanog želatina, pa krem sa želatinom dobro izmešati i skinuti sa štednjaka. Propasirati 150 grama jagoda i dodati u krem, promešati ga i ostaviti da se ohladi. Za to vreme 150 grama preostalih jagoda dodati umućenoj čvrstoj peni od 6 belanaca, zajedno dobro promešati i dodati u ohlađeni krem. Krem, penu i jagode sve dobro izmešati. Uzeti kalup za krem, pokvasiti ga vodom, ocediti ga, sipati masu i staviti na led da stoji 3-4 sata. Kad zatreba, istresti krem na staklenu zdelu, ukrasiti ga svežim jagodama i služiti.

3. JAGODE S PAVLAKOM I PIRINČOM


Kuvati 70 grama pirinča s ½ litra mleka, dodati ½ šipke vanile, vrlo malo soli i 150 grama šećera. Kad je pirinač dosta mekan, dodati 5 tabli želatina, potopljena u mleku. Kad je cela masa ohlađena, izmešati je sa 2 decilitra umućene i zaslađene slatke pavlake i 3 decilitra opranih i pasiranih jagoda, a dodati po želji šećera u prahu. Pošto se sve dobro izmeša, sasuti masu u kalup koji treba prethodno namazati uljem ili maslom, a najbolje je pokvasiti ga vodom. Držati kalup na ledu sve dok se masa potpuno ne stegne. Pre iznošenja jagoda na sto, treba ih izručiti na staklenu zdelu i ukrasiti celim svežim jagodama i izmućenom i zaslađenom slatkom pavlakom.

No comments: