Friday, May 15, 2015

Patin petnaesti #9 - tema


Od 15. maja do 15. juna u sklopu igre Patin petnaesti spremaćemo Kolače s jagodama koji su sakupili 12 od ukupno 22 vaša glasa tj. 55 %.

Ostali predlozi u ovom krugu igre su bili:
 - Krem od jagoda s pavlakom (sakupio 3 glasa tj. 14 %)
 - Jagode s pavlakom i pirinčom (sakupio 7 glasa tj. 32 %)

Učesnik u ovoj igri treba da:
  - pripremi recept koji je osvojio najviše glasova  - post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15.06.2015.  - u postu linkuje homepage same igre  - pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com

Više o igri pročitajte ovde.


KOLAČI S JAGODAMA

Četvrt kilograma masla umutiti sa 8 žumanaca, dodati 200 grama šećera, koru od 1 limuna i 200 grama meka brašna. Od svega zamesiti testo i na plehu rastanjiti za jedan santimetar debljine. Kada je testo dobro ispečeno, izvaditi ga, malo prohladiti i posuti jagodama. Ulupati čvrst sneg od 12 belanaca. Zasebno staviti na štednjak ¼ kilograma šećera s malo vode, da se gusto skuva kao za šaumpitu. Gusto skuvan šećer polako dodavati u umućen sneg, pa mutiti žicom dok se masa ne ohladi. U šaum dodati šaku jagoda, pa ga sipati preko pečene kore, vratiti natrag u pećnicu da se malo sasuši, odmah vaditi, vruće seći na kocke, a na svaku kocku još dodati po jednu svežu jagodu.

No comments: