Thursday, September 23, 2010

Nova i stara pravila u kuvarigricama

Nakon predloga o izmeni dinamike igara i vaših reagovanja, "upravni odbor" :) u sastavu Maja, Marija & Tadeja je zasedao i doneo par odluka. Evo zapisnika sa tog sastanka ;)


1. Dinamika igara
U obzir su uzeta mišljenja onih koji su se komentarima javili na temu sa Tadejinim predlogom da se promeni dinamika (neće biti postavljanja anketa na ovu temu, na kojima je moguće glasati anonimno). Brojanjem glasova na ovaj način došli smo do sledećih brojki - sedmoro je dalo glas da FBI rukavice postanu dvomesečna igra, dok je četvoro bilo za mesečni tempo, a petoro je bilo uzdržano. Tako da, nadalje, blog koji odaberemo za istragu biće pod lupom dva meseca. U toku je istraga Nadinog bloga Just good food, i produžena istraga ovog bloga trajaće do kraja oktobra.

Ostale dve igre ostaju sa dinamikom na mesečnom nivou.


2. Filtriranje predloga

Ovo pravilo nije novo, mada ga se nismo do sada pridržavali. Nadalje hoćemo - a pravilo glasi:

Nakon skupljanja predloga za FBI rukavice, predlozi će biti filtrirani na maksimum pet blogova koji će ući u anketu. Kriterijum za filtraciju je starost, tačnije sadržajnost bloga, da se ne bi dešavalo da ljudi ne žele da učestvuju jer nemaju dovoljan izbor recepata. Ovo ne treba da obeshrabri mlade blogove, jer svaki blog je potencijalan da dodje pod istragu, pre ili kasnije. Pošto je teško odrediti šta je sadržajan blog, moramo se voditi nekim brojevima, i oni bi bili

- minimum 1 godina postojanja bloga i
- minimum 100 postova (bez obzira na broj recepata u postu)

Ako stigne više od pet predloga i svi zadovoljavaju ovaj uslov, neki predlog će morati da bude isključen iz ankete, da ne bismo rasplinjavali glasanje davanjem više od pet opcija. Ako, na primer, stigne ukupno pet predloga, a dva ne zadovoljavaju kriterijum, u anketu će ući samo tri.


3. Prijava radova

Veliki apel za sve učesnike - šaljite e-mail prijave! Svako ko učestvuje u FBI rukavicama i kuVarijacijama trebalo bi da, nakon što objavi post-ulaznicu, pošalje e-mail prijavu administratorima. Prijava treba da sadrži samo link na post. Prijave slati na fbi.rukavice-et-gmail-tacka-com, i kuvarijacije-et-gmail-tacka-com.

Zašto je ovo važno? Zato što jedino tako administratori mogu znati za sve ulaznice i sve učesnike, i na kraju objaviti post sa svim radovima i linkovima. Trenutno više od polovine svih igrača ne šalje prijave. Dok je bilo malo blogova, lako je bilo sve pratiti, a sada je to postalo gotovo nemoguće. Ja sam "pecala" radove onih koji nisu slali prijave, kroz Reader i ovako, dok čitam blogove. Ali i pored najbolje volje dogadjalo mi se da mi promakne dosta toga, pa dolazila u neprijatnu situaciju jer bih neke radove izostavila... Do sada sam uglavnom "sarađivala" i sa autorima blogova koji su pod istragom (hvala svima!), koji su zajedno sa mnom "pecali" ulaznice :) Da bi bilo što manje propusta, molim još jednom sve - samo jedan mejl za svaki post/ulaznicu.


4. Nagrade

Na pitanje o eventualnom uvodjenju nagrada, odgovor je - nema nagrada :) Kuvarigrice su apsolutno nekomercijna forma, nemaju ni sponzore, ni fondove :) Lepo bi bilo da imaju, ali, iskreno, nije loše i da ostane ovako, jer svaka komercijalizacija bi sigurno povuka još drugih promena. To bi već bilo nešto drugo, a ne kuvarigrice u ovom obliku. Tako je za sada, a ako bi se pojavio neki sponzor, razmotrili bismo sve ponovo.


5. Nove teme

Bilo je pitanja o tome da se proširi tema igre ajme, koliko nas je!, na nešto više osim samo namirnica. O ovome još pregovaramo, jer ima nekoliko načina da se dodaju nove teme (a da se ne dira ajme, koliko nas je!), i sigurno je da će ih biti, na neki od načina :) Javićemo na vreme!

7 comments:

JA U KUHINJI... said...

Nisam oduševljena prvom tačkom ali prilagodiću se...
Ostalo je manje više po starom i o.k.

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Pročitala i primila k' znanju. :)

cosmo2503 said...

Drago mi je da smo dobili nova pravila, mada sam već završila sa istragom Nadinog bloga. Mislim da bi bilo kakva komercijalizacija ovih igara bila na štetu samih igara, znamo kakvi su ljudi. Pozdrav Maji i Mariji i hvala vam drage što ovo održavate.

Sanela Mallory said...

Postoji li kakvo "pravilo" koje omogućava da netko zabrani da njegov blog bude predmet FBI? Ne umišljam ja sebi da će moj blog jednom biti predmet istrage; možda hoće, možda neće - ali ja ne želim da moj blog bude predmet tog igranja. Imam li ja kao pokretačica svojeg bloga ikakvo pravo glasa u svemu tome?
Ako mi ne preostaje ništa drugo, molim sve blogere i neblogere da ne predlažu moj blog da sudjeluje u ovome. Hvala.

Maja Babić said...

Sanela, nemamo takvo pravilo. Ali ako si se ti ovako izjasnila, nema razloga da ne ispostujemo tu zelju.

Mene licno jako kopka zasto imas takvu zelju, jer sam svojevremeno nekoliko puta predlagala bas tvoj blog, jer sam smatrala da je sadrzajan i da bi bio zanimljiv i ostalima. Blog je javan, i svako moze, i mimo igre doci i "istrazivati" i praviti nesto prema receptima koje tu nadje.

Pozdrav,
Maja

Sanela Mallory said...

Potpuno se slažem da svatko bilo kada, bilo gdje može isprobavati bilo koji recept s bilo kojeg bloga, općenito s internetske stranice, časopisa…
Zato meni nije jasna ta neka panika i potreba za produžavanjem trajanja igre: svatko može, neovisno o FBI, bilo kada isprobati bilo što s bilo kojeg bloga, i može (ali ne mora) o tome napisati post.
Vidjela sam onaj post i komentare u kojima se raspravljalo o tome, ali nisam imala potrebu uključiti se u to. Ja bih se valjda opredijelila da budem suzdržana: meni je dosadašnji način igre bio sasvim u redu, ali ako ima takvih osoba kojima je baš bitno da u sklopu FBI stignu isprobavati «što više recepta» s blogova, dobro, neka im rok od 2 mjeseca.
Meni je rok od mjesec dana bio sasvim u redu. U dosadašnjim pravilima pisalo je da svatko «treba» isprobati jedan recept: a to što većina nas «ima potrebu» isprobati po nekoliko recepata – nigdje nije pisalo da ih treba isprobati «puno»; ali i ja sam bolovala od te bolesti, ponekad sam isprobala 1 recept s bloga, a nekad ih je bilo i preko 10 (no, to naravno, ovisi o slobodnom vremenu pojedinaca).
Nisam oduševljena ni ovim pravilom o tome da «pod inspekcijom» može biti blog koji postoji 1 godinu i na kojem je 100 postova. Prema toj logici, barem 4-5 blogova koju su do sada bili «pod inspekcijom», ne bi zadovoljili to novo pravilo jer do mjeseca inspekcije nisu imali 1 godinu staža ili nisu imali 100 postova. Ja nikad nisam imala problem s tim da na nekom blogu nisam našla baš niti jedan recept koji bih isprobala, to mi je potpuno neshvatljivo.
A ako i netko ne može naći neki recept za isprobavanje, ne mora taj mjesec sudjelovati – i u čemu je tu problem? Ti koji na nekom blogu ne nađu zanimljive recepte, taj mjesec mogu isprobavati recepte iz kojih god drugih izvora hoće, mogu čak i o tome pisati postove – tj. ne moraju sudjelovati u svakom krugu FBI. Zašto je tako bitno svaki mjesec sudjelovati u FBI igri???

Očito te igre ne shvaćam ozbiljno i ne pristupam im na taj neki studiozni način (kao da pišem disertaciju). Ja sam to shvaćala kao zabavu, ali ta neka potreba za «dokazivanjem», kvantiteta kad su u pitanju recepti, težnje ka komercijalizaciji… ne sviđa mi se kamo su te igre krenule (bez uvrede onima koji su igre pokrenuli i onima koji sudjeluju u njima).
Zato smatram da je bolje da moj blog ne sudjeluje u tome. Hvala.

Maja Babić said...

Sanela, hvala na odgovoru.

FBI kao igra je samo zabavniji nacin za isprobavanje tudjih recepata, sto blogeri uglavnom i inace rade, mimo igara i icega. Ko ce koliko toga napraviti zaista je stvar afiniteta i mogucnosti. Jasno je formulisano da ne postoji pravilo o moranju ucestvovanja, kao sto je slucaj kod vecine stranih igara (moras da ucestvujes u 10 od 12 krugova, inace ispadas!), upravo u nameri da igre budu igre, i zabava, a ne trka i obaveza. Licno sam bila za staru dinamiku od jednog bloga mesecno, ali cenim da ipak treba osluskivati sta vecini odgovara. Vecina onih koji su se izjasnili je u ovom slucaju bila za produzavanje perioda, i promenjeno je to pravilo. Videcemo kako ce to da zivi, i ne znaci da je to za vjek i vjekova, te da se kroz godinu dana recimo igra nece vratiti na mesecni tempo, ako uvidimo da smo se mnogo rasplinuli, ili iz nekog drugog razloga koji opet bude stav vecine.

Sto se tice komercijalizacije, i tu je jasno receno da ne postoji TEZNJA ka komercijalizaciji. Postavljeno je pitanje oko nagradjivanja, i trebalo je odgovoriti na njega, sa pravim razlogom. Da imamo neki fond (kao sto nemamo) mogle bi da se organizuju neke sitne nagrade, kao i da se plati host (za vidzete, jer da bi podaci u njima bili promenljivi, moraju negde hostovati) koji je trenutno licni trosak. Ne govori se ovde o komercijalizaciji koja bi ikome mogla da donese profit. Tako da, ne bi trebalo da zbog toga brines da bi igre krenule u drugom pravcu.

Ja te pozivam da se ponekad ukljucis, kad i ako ti je tema interesantna. Na kraju svih krajeva, ovo su i dalje samo - igre.

Pozdrav,
Maja