Friday, September 23, 2011

kuVarijacije 2011/10, predlozi

2011/10

KuVarijacije čekaju vaše predloge za recept/jelo koje biste voleli da se nadje na testu kod blogera u oktobru 2011. Predlog možete ostaviti putem komentara. Nakon nekoliko dana skupljanja predloga zajednički čemo izglasati temu. Više podataka o igri i pravilima pogledajte ovde.

35 comments:

Anonymous said...

Ja bih(valjda sto kod nas sada sa toplijim danima ) pocinje opet ribolov volela nesto sa ribom:)

Marija said...

Ja ću biti (opet) dosadna i predložiti Monkey bread :)

J e l e n a said...

Džoli Bavarske perece
http://dzolistic.blogspot.com/2011/05/o-perece-kako-vas-volim.html

Вера said...

Nadine-just good food Zagorske štruklje:
http://coolrecepti.blogspot.com/2011/08/zagorski-strukli.html.
Svidjaju mi se i Dzolijeve bavarske!

Наташа said...

I ja bi bavarske perece od Džoli :)

Maja Babić said...

Vera me podsetila na strukle.
Ove sam nasla na T&T blogu, pravila sam i bila impresionirala danima. Ali verzijom kuvane-pa-pecene (pravila i samo pecene, za klasu su obicnije). Nisam objavila je su mi slike uzasne bile, ali utiske pamtim i rado bi ih ponovila. Dakle, moj predlog su zagosrki strukli (slani).

What's for dessert? said...

I ja bih rado da radimo zagorske štrukle :)))))

J e l e n a said...

I ja sam se motala oko tih Tadejinih štrukli. Strava ste se setile! Samo molim i neki link sa izradu u slikama za one koji nisu baš vični testu ako bude izglasano.

Dilajla said...

I ja sam za štrukle može i slane i slatke iako meni ne uspiju izgledom, budu jako fine okusom.

Nina said...

može štrukli :)

J e l e n a said...

Majo, izgleda da ne moramo ni da glasamo, već odmah da pravimo štrukle!

Maja Babić said...

Jelena, čim ima više od jednog predloga, moramo da glasamo :) Mislim da se samo jednom desilo da smo imali samo jedan predlog, a to je bio burek :)

What's for dessert? said...

Pa kako sad da odlučim između slanih i slatkih štrukla?!?!?!?!? Ja bi i jedne i druge.

Vidim da slane vode, pa ću se onda pridružiti većini i jedan dio pošećeriti :D

Nada said...

Ja ću ovdje biti otvorena. Mislim i uvjerena sam, da se ovdje ne radi o samom receptu, nego o osobama čiji su recepti..Radi se o stvari o klanu Maja- Tadeja...o antagonizmu ili ljubomori..toliko da otvorim malo oči ovom našem divnom i meni jako dragom blogerskom svijetu i prijateljstvu..Ako treba pojašnjavati nekome ja ću ovdje na istom mjestu pojasniti o čemu točno se radi...Od mene klik na slane (Tadejine štrukle) i ljepo bi molila da one budu tema kuvarijacija za idući mjesec. Ovim putem i molim sve kolegice blogerice da učine isto i glasaju za Tadeju.
Lijep pozdrav svima, Nada!

Maja Babić said...

Nado, žao mi je što imaš takvo mišljenje, ali pre svega ono govori više o tebi, neko o ikom drugom. Ja sam samoinicijativno predložila štrukle sa T&T bloga, bez ikakvih konsultacija sa Tadejom. Toliko od mene, a ako ti u to ne možeš da poveruješ, sorry.

Pozdrav,
Maja

Nada said...

Majo Draga,
ti si već svojim blogom jako puno rekla o sebi, a svako tko je imalo bio i gledao tvoj blog i čitao tvoje postove i gadgete, znat će o čemu ja govorim.
Zar ti misliš da su sve druge blogerice glupe, dapače to su uglavnom pametne žene koje dobro vide, a ja sam im sad samo malo skrenula pažnju...
Što se mene tiče ja već dosta dugo pišem svoj blog i komentiram pa su me upoznale, naravno, kao i tebe...
Pozdrav , Nada!

Tadeja said...

Nado, ne znam što vrtiš u glavi, što te primilo, ali ove ne da su ružne insinuacije, nego su otvorene objede da namještamo igre.
Temeljem čega si došla do tog zaključka?
I ajde ako misliš da smo obje pokvarene i u nekakvom klanu, ali koliko glupe bismo morale biti da to činimo na ovaj način? i što imamo od toga?
Maja je isprobala štrukle kad je moj blog bio pod istragom i nikad nije objavila i doista je oduševljena njima, ne samo ona, kao što su vjerojatni mnogi, što se vidi i po glasanju oduševljeni tvojim receptom.
Ili bih ja sad trebala posumnjati u postojanje nekog klana s tvoje strane???!!
Ne znam koji ti je motiv, ali nije ovo bilo potrebno.
I daj molim te onda kad si tako otvorena skreni i nama ostalima pažnju, što je to što mi ne vidimo, a tako je očito?

Maja Babić said...

Nado, mrzim prazne razgovore. Ako imaš šta konkretno, kaži. Usput, pogledaj rezultate glasanja, možda te odobrovolji.

Nada said...

Tadeja..reci mi sad realno, meni osobno je svejedno, čemu predlagati još jednu varijantu štrukli, kad su štrukle štrukle, a šećer je samo sastojak koji se dodaje po želji!
Drugo - svi znamo da si bila u Beogradu i da ste vas dvije odnedavno velike prijateljice i to je jako lijepo i niko nema ništa protiv, to i je bit ovog okupljanja i druženja..
To da ste vas dvije pokvarene, ja nisam rekla, to si ti napisala. Ali i Tebe Tadeja već svi jako dobro znaju..i ja se jako veselim 08.10. da te napokon upoznam.
Što se tiče dalje Maje..osobno sam dobivala mailove od nekih drugih blogerica s pitanjima kao: Nado jesi li vidjela Majin gadget osoba koje ona cijeni, pa Nado šta smo mi kužne!?..reci mi molim te (znam da svako piše po svom blogu što želi) što je to!?kakav je to gadget!?

Nada said...

Što se mene tiče ja molim još jednom sve da sad prekinemo glasanje i stavimo Tadejine štrukle kao temu kuvarijacija, ja ću ih sa zadovoljstvom raditi, fotografirati i objaviti.

Nada said...

Eto s obzirom da je sad 22 i 30 a ja u jutro vodim djete u školu, moram na spavanje, pa ću vam dalje ako šta treba sutra odgovoriti.
Pozdrav objema!

Tadeja said...

A što reći osim bravo Nado, prozrela si veliku urotu i pokvarenost. :(
Srećom eto i Maju i mene svi znaju, sad smo upoznali i Tebe.
Jedino ti je promaklo da recepti iako slični, ipak imaju neke različitosti, koje možda nekim kuharicama igraju bitnu ulogu. :(
O Majinim ukusima po pitanju blogova i autora i odluci koga će i kako stavljati u svoje gadgete ne znam, ne mogu i neću.

Maja Babić said...

Nado,

štrukli po receptu sa Tadejinog bloga ja sam pravila pre otprilike godinu dana. Jako su mi se dopale, ali nisam bila zadovoljna slikama i nisam objavila. Štrukli su ostali da čekaju da ih ponovo pravim (i jesam, ali tada nisam slikala uopšte), i kao puno drugih stvari, ostale na čekanju, i malo pale u zaborav.

Kad sam videla Verin predlog, posetila sam se štrukli kao takvih. Predložila sam recept sa T&T bloga, jer sam tvoj videla da je slatka varijanta, nisam iskreno ni čitala recept. Moguće da su oni sasvim slični, ali ja sam eto, dala svoj predlog, jer su na T&T slani, i jer sam njih probala. Ne znam što si to doživela kao napad na tebe. I što bi se ti našla uvređena, a predlog je dala Vera? Predlog kao predlog, svako može da da svoj. Ionako će glasanje odlučiti šta će biti tema igre.

Što se tiče spornog gadgeta - nisam uopšte shvatila o čemu govoriš. Sad vidim da si pitala Tadeju, kakav je to gadget, pa i dalje ne shvatam šta je zapravo pitanje, i da li uopšte želiš odgovor, i što ne pitaš mene? Možda bih i mogla da ti odgovorim, ako bih znala šta je pitanje.

Pozdrav,
Maja

Вера said...

Ja jesam predložila Štrukle, naravno bez dogovora sa Nadom ili bilo kime.Bilo mi je malo bezveze kada si predložila Tadeju,ali su mi i ona i Nada drage, te mi je tu sve jedno , volela bih da isprobam recept i to je to.
Mislim, bilo mi je bezveze, jer kako bi se ti recimo osećala kada si sebe predložila za Pavlovu, i sada recimo nas dve tri napisemo ,ma ne taj recept, bolje da radimo Mirjanin ili Brankin, verovatno bi ti Mamajac bilo krivo, a možda i ne..:)
Ma ne bitno, čiji je recept, važno je da stigne da se isproba.A ne kao u većini slučajeva, sećam se bila je Rapska torta, pobedila je sa malte ne 100 posto glasova i onda na kraju meseca nas 4-5 napravilo, ili i manje, znam da je bilo nesto bezv.
Mislim da je to vaznije, da nas više blogera učestvuje, već kada se izglasa, bez obzira na recept.
A za Nadu sam glasala, jer sam je predložila.

What's for dessert? said...

Kao što sam i napisala, moj glas je išao isključivo jelu koje je imalo više glasova. Jučer su to bili slani, a danas slatki štrukli.

Kako god, imam namjeru napraviti i jednu i drugu varijantu. Danas je prva isprobana.

Maja Babić said...

Vera,
meni je tvoj motiv jasan - dala si predlog za nešto što bi i sama volela da praviš. I moj je isti - ostavila sam svoj predlog, nakon što si me ti uopšte podsetila na štrukle, i nakon što sam kratkim pregledom tvog predloga videla da to nije to što je meni u sećanju. Kao recimo da smo obe predložile neke pite, ali ti pitu sa višnjama, ja sa mesom. I jeste slično, i nije. Razumeš?

Žao mi je što je to protumačeno kao neki napad, ali to već nije do mene.

A štrukli su, po mom mišljenju i ukusu, zasenili svaku gibanicu ili pitu sa sirom. To je nešto sočno i fino, sa malo debeljušnim korama, koje obožavam i u bureku (ako kod bureka se na takve kore često lome zubi), bogato filovano, ali opet u balansu sa količinom testa. Sećam se kad sam ih pravila da je prvo što mi je bilo čudno da ide pola kg sira, na testo od 250 g brašna, a onda kad sam ih zalila slatkom pavlakom pre pečenja, i videla kako to sve pliva, pomislih da će biti neki koh na kraju. A ono - ne! Taman dovoljno da strukli postanu bezobrazno sočni, a opet se lepo poznaje i oseća svaki sloj testa. Prelepo nešto.

Pošto je Jelena pitala za postupak, a ja sam slikala postupak (tad pre godinu i kusur, kad nisam bila zadovoljna finalnim slikama), podigla sam fotke na album, i poslala Jeleni da pogleda.

Što i sada činim ovde (ima 13 slika, ovo je prva u nizu), bez ikakvih zlih namera, već sa željom da što više blogera poželi da isproba štrukle, a slike postupka mogu olakšati nekome ko se dvoumi. Ja sam bila dobila 12 štrukli, pa sam 6 prvo malo skuvala, a drugih 6 nisam, i pekla zajedno u plehu, jer me je zanimalo kakva je razlika. Videla sam po raznim receptima na Coolinariki da neko kuva, neko ne, i meni se više dopale ove kuvane pa pečene.

Zapravo, ovako je sve počelo. Na cool susretu u Koprivnici sam prvi put probala neke štrukle, nisam imala pojma kako su spremane. Kad sam kod kuće napravila, u verziji pola kuvane-pa-pečene, a pola samo pečene, vuklo mi je da sam u Korpivnici probala kuvane, jer dobiju jedan poseban šmek, kao sva kuvana testa. U potrazi za receptom za štrukle konsultovala sam i Violet Love, i pregledala silne recepte i na Coolinariki i van nje, i na kraju radila po ovom koji je Tadeja objavila. Malo je reći da sam bila prezadovoljna i svima preporučujem da probaju da naprave štrukle (naravno da lično preporučujem recept koji sam i sama isprobala, a to je sa T&T), naročito devojkama/ženama iz Srbije, jer nama je ovde gibanica pojam dobre pite sa sirom, ali ovo je tri klase bolje.

Pozdrav! :)

Nada said...

Ja mislim da je ovo sad sve skupa otišlo daleko, štrukle su štrukle, ja sam na svom receptu ponudila i verziju (tko voli) kuhanih, pa pečenih, a šećer je kako bi Balašević rekao "sve ostalo su nijanse"..A to ako je tebi Tadeja draža, to je u redu i s pravom, pa si onda predložila uz moje (usput mene u svom gadgetu ne cijeniš) i njene štrukle..
Majo - evo još jednom u vezi gadgeta, ja osobno na tvoj blog jako rijetko dolazim, ali sam eto od nekih kolegica dobila pitanje, koje i mene zanima sad, znači ti pratiš sve naše blogove, ali ne cijeniš sve osobe tih blogova jednako (tako piše na tvom blogu)..one koje si znači tamo navela cijeniš a da ne nabrajam sad koje (i mene) ne cijeniš, što to točno znači, objasni mi molim te!?
I dakle zašto od jutros više nema linka na ove komentare, tako da svi, što bi ja jako voljela, to mogu pročitati?
Usput hvala svima koji su u ovolikom broju glasali za moje štrukle, iako bi ja sad više voljela da tema budu Tadejine, što sam i predložila, bez obzira na glasove predlažem da radimo Tadejine!

Maja Babić said...

Nado,
moj izbor blogova koje ću da referišem je najuži spisak onih koji su na mene ostavili neki pozitivan utisak. To je sasvim normalno, kao u životu što ne ostave svi ljudi isti utisak na nas. Ne nalazim da je potrebno izlistati sve blogove koji postoje, za to je blogroll na kuvarigircama, a ovako, svako ima svoje favorite, priznavao to javno ili ne.

Grupica linkova na druge blogove se kod mene dugo zvala "blogovi koje volim da čitam". Onda sam pre neki mesec shvatila da tako iskazano, jednostavno nije istinito. To bi nekako značilo da ih i čitam, a ne čitam ja dosta blogova sa te liste, jednostavno ne stižem. Jako je porasla blog zajednica i odavno sam shvatila da je to nemoguće i prestala i da se trudim. Uglavnom se trudim da imam sve blogove u readeru, da mogu da pretrčim zbog igrica, da bih i one koji ne pošalju prijavu a učestvovali su svrstala u roundup.

Tako je i nastala promena iz "blogovi koje volim da čitam" u "blogovi koje cenim", jer je iskazano na taj način naprosto tačnije. Cenim - da, ali ne čitam redovno ni sve sa tog spiska, ali ih sve obiđem makar i retroaktivno, kad imam vremena.

Puno je tu još dobrih blogova, koje ako bih krenula sve da popisujem, pretvorilo bi se u neko suvoparno nabrajanje, što opet gubi smisao.

A tvoj blog, konkretno, s razlogom nije među njima.

Pratila sam te jedno vreme, a kasnije prestala, jer mi se ne dopada tvoj stil, tj. nedostatak istog. Previše si evidentno iskopirala layout od starog Palachinka bloga, premalo se referišeš na izvore recepata a to je po meni neki bon-ton u ovom našem svetu, previše ljubazne a prazne komentare ostavljaš i to se vidi, imala sam utisak da stojiš u gardu i dok te niko ne dira, ni komplimente nisi prepoznala ispravno nego kao napad... Jednostavno nemaš neku osobenost koja bi me navela da se vraćam na tvoj blog. Nasuprot tvom osećaju da iza svega stoji neka teorija zavere - ne mrzim te, naprosto sam ravnodušna.

Ali pošto ti ovo sve neće biti dovoljno objašnjenje, da bi razumela smisao, ja te molim da pokušaš sama sebi da odgovoriš na pitanje - zašto tebe toliko pogađa što nisi na nečijem favorite spisku? Tu je koren tvojih problema, sama ih stvaraš, pa su ti drugi krivi.

Na widgetima za igrice nema linkova iz dva moguća razloga. Nekoliko dana unazad takođe nije bilo podataka ispod naslova igara, za šta je kriva havarija na serverima Orion telekoma, gde ti podaci hostuju. Juče je proradilo, a ja sam danas uplatila novu godinu hostovanja koja je isticala ovih dana, pa sad ne znam da li je opet kod njih neki problem (moguće), ili mi je istekao plaćeni host, a ova uplata današnja možda nije odmah legla.

Pozdrav,
Maja

majloV said...

Najezih se sva.. brrr.. :(

Nada said...

Majo, Majo..cijeniti nekoga a druge blogere ne nije baš nešto osobito lijepo!Mene osobno niti nemoraš cijeniti, mene su na taj tvoj gadget upozorile (putem e-maila) druge blogerice!
Drugo - kad me već vučeš za jezik, kakvi su tvoji komentari molim te? Tvoji su opširni možda? Ako baš hoćeš znati, moji komentari kad ja imam vremena budu dovoljnno opširni. Ja sam majka dvoje male djece i žena koja radi u hitnoj službi centra jednog velikog grada, u turnusima (i po danu i po noći, i vikendom i praznikom) pa draga moja ne stignem ostavljati kilometarske komentare! Kad smo još kod blogova, pogledaj malo svoje recepte, tebi jedinoj treba pola kocke kvasca, kad nama svima u istom receptu treba cijela! A iz jednog običnog recepta napraviš elaborat kao da se radi o ne znam čemu i naravno uvijek se praviš kao da ti naaaajbolje kuhaš i pečeš od svih nas, a mi druge nemamo pojma o kuhanju. Eto, s obzirom da ti pišem u ranim jutarnjim satima i žurim na posao, toliko za sad od mene! Nastavit ćemo nema problema kasnije!

Maja Babić said...

Nado, odgovorila sam ti na pitanja, a ti me i dalje napadaš, sa bože-me-sačuvaj argumentima. Moraćeš to sama sa sobom.
Pozdrav,
Maja

Tadeja said...

Nado, ovo ti se neće svidjeti, vjerojatno će čitavu situaciju učiniti još gorom, ali sama si povukla temu i tražiš odgovore, pa ću ti ga i ja dati.
Ne bih otišla tako daleko da ti nisi inicirala.
Ovo što zamjeraš Maji, opširnost i detaljnost u receptima, uopće pristup kuhanju, tehnikama i receptima jest zapravo ono što razlikuje blogerice i kuharice koje netko cijeni i one koje samo registrira u njihovom postojanju.
Moj i tvoj recept se razlikuju donekle, Maja ti je u tri navrata pokušala reći gdje, ja navodim da se za najbolji doživljaj, štrukli PRVO skuhaju, a onda ZAPEKU, ti si samo NAKNADNO u svoj recept dodala da se mogu i skuhati i prepržiti na maslacu i mrvicama. Što je pak treći način.
Ali osnovno što ti se pokušava lijepo reći, što nema veze sa štruklima, ali si svojim napadom na Maju i sadržaj njenih gadgeta potegnula, i teško je i nemoguće formulirati, a da se ne uvrijediš i da u svemu ne vidiš urotu jest slijedeće :( ...... ti doista "lijepo" kuhaš. Tvoji recepti i postovi i fotografije izgledaju lijepo i tu nitko ništa ne može prigovoriti. Ali oni su svi copy/paste odnekud, u pravilu to i ne navedeš. U njima nema duše niti strasti, niti mrve autorskog. I isto tako znam da zbog mira u kući i ne uvlačenja u ovo, što zapravo mislim da i jest najpametnije, jer i ja bih najradije izbjegla, malo će ti koja druga blogerica, iako ih priličan broj isto misli, to i otvoreno reći. Ti izvanredno reproduciraš, poput vrhunskih falsifikatora starih majstora i u tome se mogu složiti s tobom, to treba cijeniti, ali ako Maja to ne cijeni, ima i na to pravo.
Nitko od nas se ne nalazi na svim blog listama i svim gadgetima i nikoga svi ne komentiraju i nikoga svi ne vole. I to je realno i ljudski. Nismo si jednako simpatični, niti se jednako doživljavamo, a nažalost glavni doživljaj nekoga ipak stičeš preko onoga što i kako iznosi na blogu.
Ti si ovdje stvar doživjela i postavila osobno, kao napad na tebe kao osobu, pritom zapravo pokazala da ne vidiš sitne razlike u receptima i pripremi koje su zapravo bitne i da sve to doživljavaš nebitnim, da ne kažem "preseravanjem". I time zapravo sama sebi odgovorila na većinu pitanja.
Ja sam bila protiv toga da i moja varijanta štrukla ide na glasanje, Maja je htjela njih, ako se već štrukli isprobavaju, ali nije imala mehanizam niti bi ga upotrijebila da ga i ima, da ih izgura mimo tvojih, ako blog zajednica izglasa tvoje.
Kako sad stvari stoje, izglasani će biti tvoji štrukli, a sve odgovore na postavljena pitanja si dobila i nadam se da temu možemo zatvoriti.
Ja ne bih na tvojem mjestu dodatno otvarala Pandorinu kutiju.

Tanja said...

Citam ovo i ne verujem sta citam i mislim se da li uopste da se umesam. Prosto mi je neverovatno koliko neki ljudi na mrezi pridaju znacaj nekim totalno nebitnim stvarima i naprave frku na mestu koje treba da sluzi za druzenje i razbribrigu i isto tako "sirenju vidika" iliti ucenje.

Da Majin blog nije kvalitetan, sumnjam da bi nekog zasvrbelo sto joj nije na listi, a ko se s kim zblizava ... pa to je kao i u realnom zivotu. Jednostavno se prepoznas sa nekim, sa drugim ne. Nekog rado citas i komentarises, a nekog obilazis u sirokom luku, kao sto ja tebe Nado obilazim od kruga Ajme, kada sam bila domacica i kada si bila bespotrebno vrlo drska prema meni. I samo iz tog razloga dajem sebi prava da sada pisem, jer nikom ovde advokat nije potreban, ali sam na svojoj kozi osetila sta znaci kad ti ustanes na levu nogu, a mozda ti je to standardno stanje, nemam pojma niti me zanima.

Ova igrica je zamisljena tako da svako moze da predlozi sta zeli, i nigde nije precizirano da se ti predlozi moraju drasticno razlikovati. A niko nikog ne moze da natera da klikne na recept koji mu se ne dopada. Od mene je ovaj manki hlebac dobio glas, mada su me sad strukli bas zaintrigirali i to obe varijante da vidim razliku.
... i jako mi je bitno da se svaki recept predstavi sto preciznije i sama se trudim da radim tako, jer ima dosta neiskusnih. Izuzetno postujem kada neko odvoji vreme da detaljno ispise, istrazi i napise zakljucke, a sta je predstavio i sta je kome vrhunska hrana, to mi nije tako vazno. Jednom je to obicno jelom, drugom su to "muda od labuda" ...

pozdrav svima!

J e l e n a said...

Ovo čitam nakon izdavanja svog posta i ne mogu da verujem sopstvenim očima!

Nale Coolinarija said...

Citam, iscitavam i trazim razlog ovakvom nesporazumu i otvorenim prebacivanjima i zamerkama... A, stvarno ne vidim razlog. I da je neko, mada to ne osecam i celu stvar ne dozivljavam kao "Maja&Tadeja Co.", favorizovao nekoga - postavljam pitanje a, sto je to bitno u ovom blogerskom svetu, gde maltene jedni drugima ne znamo ni imena a kamoli lik, delo ili nešto od karakternih osobina.
Lično, nikom ne treba moj glas "ZA" ili "PROTIV" nečega, jer sve je ovo na dobrovoljnoj bazi i u tome je makar do sada bila lepota ovog druženja.
Niko u ovome neće dobiti na značaju, niti će naše živote učiniti bogatijim ili manje bogatim, već je samo NEPOTREBNO ubačeno "seme razdora" u nešto što već sutra kada Blogger zataji postaje ono što i jeste - NIŠTA OPIPLJIVO!
VELIKI POZDRAV SVIMA...