Decembar je praznični mesec! Vreme je da se počastimo nečim posebnim... Vreme je da pravimo tortu! :) Naši predlozi u četvrtom krugu igre
Patin petnaesti u kojoj istražujemo Veliki narodni kuvar Spasenije Pate Marković su:
1.
Šubertova torta
Za
ovu tortu treba praviti dva testa. Prvo testo napraviti na ovaj način: u
porculanskom sudu dugo mutiti 100 grama masla, dodati 4 žumanceta, 70 grama šećera, pa opet zajedno
dobro umutiti. Zatim staviti 80 grama neoljuštena i samlevena badema i 60 grama
istrugane čokolade, a naposletku čvrsto ulupan sneg i testo ispeći u pećnici.
Za
drugo testo treba uzeti 1 celo jaje, 4 žumanceta, 100 grama šećera, pa sve to
dugo mutiti u sudu, zatim dodati 80 grama samlevenih oraha i 20 grama mrvica od
biskvita i na kraju čvrsto ulupan sneg od 4 belanceta. Drugo testo peći u istom
kalupu kao i prvo.
Nadev
za tortu praviti na ovaj način: 100 grama šećera mutiti sa 4 žumanceta i 1/8
litra slatke pavlake i vanilom. Na pari, na štednjaku, masu kuvati, i kad je
gotova, ostaviti je da se ohladi, a u ohlađenu masu dodati 140 grama masla
zasebno umućenog sa šećerom. Obe pećene torte raseći na polovine, i to prvo
uzeti jedan list torte koja je pravljena s maslom. Sad list premazati pekmezom
od kajsija, namazati nadevom, pa onda staviti polovinu torte od oraha. Opet
premazati tankim slojem pekmeza, pa metnuti drugu polovinu torte od masla, opet
premazati pekmezom, nadenuti i završiti četvrtom korom, od oraha. Ovako
nadevenu tortu sa strane premazati nadevom, a odozgo premazati glazurom od
čokolade.
2.
Markiza torta
Uzeti
okrugli kalup za tortu, pa dno kalupa kao i strane obložiti piškotama, koje
prethodno treba poprskati rumom. Sad praviti krem: 200 grama masla izmešati sa
200 grama šećera u prahu. U izmućeno maslo dodati jedno po jedno 7 žumanaca. U
dobro izmešanu masu sipati 200 grama rastopljene čokolade i kašičicu ruma.
Ulupati čvrst sneg od 7 belanaca pomešati sa 4 lista belog želatina, rastopljenog
u malo mlaka mleka i najzad sve sa masom promešati. Celu šupljinu kalupa
napuniti ovim kremom, a površinu pokriti piškotama, koje takođe treba poprskati
rumom. Ovako napunjen kalup staviti na hladno mesto da se stegne. Pre služenja
čvrsto ulupati ¼ litra slatke pavlake i preliti preko torte. Za ovu tortu
potrebno je imati kalup za rasklapanje, kako bi se lakše torta služila.
Potrebno je kupiti 35 komada piškota.
3.
Torta od pomorandže
Umutiti
dobro 9 žumanaca sa 160 grama šećera u prahu. Tome dodati sneg od 9 belanaca i
ribanu koru od 1 pomorandže, 210 grama obarenih, oljuštenih i samlevenih badema
i sok od 1 pomorandže. Sve to smešati. Uzeti kalup, namazati ga maslom, pa
posuti brašnom. U kalup sipati masu i peći u umereno toploj pećnici otprilike 1
sat.
Nadev
za tortu pripremiti na ovaj način: 140 grama masla i 140 grama šećera u prahu
dobro mutiti. Tome dodati 4 štangle čokolade, prethodno na kraju štednjaka ili
u pećnici, bez vode, omekšane u šerpici. Najzad dodati dva cela jajeta i dobro
sve izmešati. Ispečenu tortu izvaditi iz kalupa, ohladiti je, iseći oštrim
nožem na 2-3 dela, pa je nadevati ovim nadevom i unutra i spolja, i ukrasiti
oljuštenim bademima.