Saturday, February 25, 2017

Patin petnaesti #26 - tema


U 26. krugu igre Patin petnaesti spremaćemo Krem-karamel. Ovaj predlog je sakupio 7 (54%) od ukupno 13 pristiglih glasova.

Ostali predlozi u ovom krugu igre su bili:

 - Kupa od piškota i banana (2 glasa, tj. 15%)
 - Krem od pečenih lešnika (4 glasa, tj. 31%)


Učesnik u ovoj igri treba da:
- pripremi jelo po receptu koji je osvojio najviše glasova- post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15.03.2017.- u postu linkuje homepage same igre- pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com

 Više o igri pročitajte ovde

Krem-karamel


Prokuvati na vatri 3/4 litra mleka, 150 grama kristal-šećera i šipku nerasečene, cele vanile. Zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Za to vreme u jedan sud odvojiti 6 žumanaca i 4cela jajeta. Sve dobro izmutiti s prohlađenom masom od mleka, šećera i vanile, dobro izmešati i kroz sito procediti. U kalup u kome će se kuvati masa treba prvo sipati već pripremljeni karamel koji se pravi na ovaj način: 50 grama Kristal-šećera staviti u tiganju na štednjak i mešati šećer dok se sasvim ne rastopi. Kad dobije lepu žutu boju, onda ga sipati na dno kalupa, a preko karamela izručiti mleko s jajima i celu masu kuvati u pari jedan sat. Kuvati u pari znači: u pećnicu staviti duboko đuveč veličine 3 litra u koji treba sipati litar vrele vode. U đuveč s vodom spustiti kalup s kremom i kuvati u zatvorenoj pećnici 1 sat. Kad je krem gotov, izvaditi ga sa kalupom zajedno, spustiti u hladnu vodu ili metnuti na led da se ohladi. Kad je krem hladan, izručiti ga na staklenu zdelu na kojoj će se krem izneti na sto.



Monday, February 13, 2017

Patin petnaesti #26 - predlozi


U Patinom kuvaru nećete pronaći samo starinske, tradicionalne recepte. Mnogi od recepata u svim poglavljima se savršeno uklapaju u savremenu kuhinju. Kremove iz poglavlja Slatkiši možete ponosno poslužiti najizbirljivijim gostima na svečanoj večeri. Glasajte za jedan od ponuđenih recepata do 18.02.2017. Da biste učestvovali u igri ne morate biti bloger(ka), potrebno je samo da imate mogućnost da negde javno postavite sliku i utiske, tačno 15. 03. 2017, i pošaljete link (prijavu) na patin15ti@gmail.com.

Kupa od piškota i banana

Uzeti 1/4 kilograma piškota i 5 komada banana. Napraviti krem od vanile, i to na ovaj način: u sud staviti 5 žumanaca, 5 velikih kašika šećera, 1/2 litra mleka i šipku vanile. Sve dobro izmešati, staviti na paru I žicom lupati dok se krem ne zgusne, a zatim ga skinuti sa vatre i prohladiti. Uzeti zdelu koja će se izneti na sto pa ređati: cele piškote, koje treba još ranije poprskati mlekom i rumom, a preko njih staviti oljuštene i na kocke isečene banana. Svaki red zalivati kremom. Ređati istim redom piškote i banana, i to u vidu kupe. Ostatkom krema preliti piramidu I ukrasiti je umućenom slatkom pavlakom.


Krem-karamel

Prokuvati na vatri 3/4 litra mleka, 150 grama kristal-šećera i šipku nerasečene, cele vanile. Zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Za to vreme u jedan sud odvojiti 6 žumanaca i 4cela jajeta. Sve dobro izmutiti s prohlađenom masom od mleka, šećera i vanile, dobro izmešati i kroz sito procediti. U kalup u kome će se kuvati masa treba prvo sipati već pripremljeni karamel koji se pravi na ovaj način: 50 grama Kristal-šećera staviti u tiganju na štednjak i mešati šećer dok se sasvim ne rastopi. Kad dobije lepu žutu boju, onda ga sipati na dno kalupa, a preko karamela izručiti mleko s jajima i celu masu kuvati u pari jedan sat. Kuvati u pari znači: u pećnicu staviti duboko đuveč veličine 3 litra u koji treba sipati litar vrele vode. U đuveč s vodom spustiti kalup s kremom i kuvati u zatvorenoj pećnici 1 sat. Kad je krem gotov, izvaditi ga sa kalupom zajedno, spustiti u hladnu vodu ili metnuti na led da se ohladi. Kad je krem hladan, izručiti ga na staklenu zdelu na kojoj će se krem izneti na sto.



Krem od pečenih lešnika

U kazanče za sneg staviti 3 cela jajeta i 7 žumanaca, dodati 10 kašika šećera,pa jaja dobro sa šećerom umutiti. Na štednjak, u šerpu, usuti litar mleka, staviti šipku vanile, pa kad mleko provri, postepeno ga dodavati u umućena jaja a zatim kazanče staviti na štednjak pa kuvati masu dok se ne zgusne. Sud s kremom skinuti sa štednjaka i dodati 10 tabli u hladnoj vodi nakvašena želatina. Želatin u kremu dobro izmešati a zatim dodati 150 grama u pećnici ispečenih, od ljusaka očišćenih i samlevenih lešnika i ravnomerno ih pomešati s kremom.Krem malo prohladiti, pa dodati 1/4 litra umućene i zaslađene slatke pavlake. Namazati kalup najboljim uljem, okrenuti ga da od ulja otkaplje, zatim sipati krem, pa ostaviti na ledu najmanje tri sata dok se krem ne stegne. Zatim ga izručiti na staklenu zdelu i služiti.


Tuesday, January 17, 2017

Patin petnaesti #25 - tema


Za novi krug igre Patin petnaesti izglasan je Pržen "grašak". Nije reč o pravom grašku već o testu za supu u obliku zrna graška :)  Ukupno je stiglo 23 glasa, a pobednički je odneo 39%.

Ostali predlozi u ovom krugu bili su:
- Knedle od džigerice, 35%
- Kocke od griza za supu, 26%


Učesnik u ovoj igri treba da:
- pripremi jelo po receptu koji je osvojio najviše glasova
- post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15.02.2017.
- u postu linkuje homepage same igre
- pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com

 Više o igri pročitajte ovde.


PRŽEN "GRAŠAK"


Razbiti 2 cela jajeta u kazanče za sneg. Dodati malo soli, 1 veliku kašiku mleka, pa sve to mešati i dodavati malo-pomalo brašna, dok se ne dobije masa tako gusta koja, kad se propusti kroz đevđir, ne curi već kaplje. Masa mora biti gušća no što je masa od koje se prave palačinke. U tiganj staviti više masti i dobro je zagrejati. Na mast, kroz đevđir, sipati malo-pomalo testa i dok se bude cedilo kroz đevđir testo će dobijati oblik zrna graška. Ne sme se nikako sva masa sipati u tiganj odjednom, no samo toliko koliko je potrebno da svako zrno ima dovoljno mesta i zasebno se prži sve dok ne porumeni. Kad je testo prženo, vaditi ga rešetkastom lopaticom iz masti, a postupak ponavljati dok sav "grašak" ne bude ispečen. Ovaj uložak spušta se u konsome tek onda kad se konsome iznosi na sto.

Wednesday, January 11, 2017

Patin petnaesti #25 - predlozi


Još par dana je ostalo do datuma kada treba da objavimo utiske za Češke buhtle. Nije kasno, priključite se i vi, napravite buhtle po ovom receptu! Ne morate biti bloger(ka), potrebno je samo da imate mogućnost da negde javno postavite sliku i utiske, tačno 15. 01. 2017, i pošaljete link (prijavu) na patin15ti@gmail.com.

Ni ja još nisam spremila buhtle, večito nešto ostavljam za zadnji čas, ali nadam se da ću stići. Jer recept zvuči divno, i rekla bih malo drugačije od drugih, sa dosta putera unutar testa i belancima koja se prvo umute u sneg pa onda pridružuju masi.

Uporedo, spremamo se za novi kurug igre, i ovaj put biramo jedan od tri recepta iz poglavlja "Ulošci za supe". Zima je, svima prija tanjir tople supe, pa hajde da u njih zakuvamo nešto drugo osim običnih rezanaca ili klasičnih griz knedli.

Učestvujte u odabiru nove teme, glasajte za recept koji vam deluje najzanimljivije, a svi oni koji odluče da uzmu učešće u igri će isprobati baš taj, odabran recept.



1. KNEDLE OD DŽIGERICE


Četvrt kilograma pileće, jagnjeće ili teleće džigerice oprati i sitno samleti. Zagrejati u šerpi jednu kašiku masti, dodati glavicu sitno sečena crna luka. Luk ispržiti rumeno, pa šerpu skinuti s vatre. U šerpu s lukom dodadti mlevenu džigericu, 2 žumanceta, sitnog bibera, soli, sitno sečenog peršunovog lišća i tvrdo ulupan sneg od 2 belanceta. Sve dobro izmešati i najzad dodati 2 kašike prosejanih mrvica. Od mase uzimati malom kašičicom knedle sve iste veličine. Kašiku uvek zamakati u vrelu supu koja vri i kuvati dok ne odmeknu.



2. KOCKE OD GRIZA ZA SUPU


Od 2 sveža belanceta ulupati čvrst sneg. Dodati 4 kašike griza, soli, 2 žumanceta, pa sve dobro promešati.
U šerpu sipati više masti, u zagrejanu mast izručiti masu, pa kad se reš ispekla, pažljivo je izvaditi iz šerpe, iseći na pravilne kockice, staviti u zdelu, pa preko reš pečenih kockica usuti proceđenu goveđu ili živinsku supu.


3. PRŽEN "GRAŠAK"


Razbiti 2 cela jajeta u kazanče za sneg. Dodati malo soli, 1 veliku kašiku mleka, pa sve to mešati i dodavati malo-pomalo brašna, dok se ne dobije masa tako gusta koja, kad se propusti kroz đevđir, ne curi već kaplje. Masa mora biti gušća no što je masa od koje se prave palačinke. U tiganj staviti više masti i dobro je zagrejati. Na mast, kroz đevđir, sipati malo-pomalo testa i dok se bude cedilo kroz đevđir testo će dobijati oblik zrna graška. Ne sme se nikako sva masa sipati u tiganj odjednom, no samo toliko koliko je potrebno da svako zrno ima dovoljno mesta i zasebno se prži sve dok ne porumeni. Kad je testo prženo, vaditi ga rešetkastom lopaticom iz masti, a postupak ponavljati dok sav "grašak" ne bude ispečen. Ovaj uložak spušta se u konsome tek onda kad se konsome iznosi na sto.