Sunday, December 20, 2015

FBI rukavice S8E3, predlozi

sezona 8, epizoda 3


Na ovom postu skupljamo predloge za nastupajući krug igre FBI rukavice, koje možete ostaviti putem komentara. Po prijemu pet validnih predloga biće postavljena anketa, putem koje ćemo zajedno izglasati budući blog za istragu. Više o igri i pravilima pogledajte ovde.

Tuesday, December 15, 2015

Patin petnaesti #14 - tema


Od 15. decembra 2015. do 15. januara 2016. u sklopu igre Patin petnaesti spremaćemo Limunove zvezdice koje su osvojile 8 od ukupno 11 vaših glasova tj. 73 %.

Ostali predlozi u ovom krugu igre su bili:
 - Crni lincer (sakupio 1 glas tj. 9 %)
 - Šišarke kolači (sakupili 2 glasa tj. 18 %)

Učesnik u ovoj igri treba da:
  • pripremi recept koji je osvojio najviše glasova  
  • post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15.01.2016.  
  • u postu linkuje homepage same igre  
  • pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com

Više o igri pročitajte ovde.


LIMUNOVE ZVEZDICE

Na dasku za mešenje izmrviti 200 g hladnog masla s ½ kilograma brašna. U brašno i maslo dodati 14 kocaka tucanog šećera, 2 tvrdo kuvana i pasirana žumanceta, nastrugane kore od ½ limuna i sok od 1 limuna. Sa ovim dodacima testo glatko izmesiti, pa ga oklagijom razviti u koru s pola prsta debljine. Sad uzeti kalup koji ima oblik zvezde, vaditi iz testa zvezdice i stavljati ih na namazan pleh. Od 2 belanceta umutiti sneg, na svaku zvezdicu staviti ovoga snega i posuti ga tucanim šećerom. Peći ih, ali paziti da ostanu svetle boje, zatim posuti šećerom zamirisanim vanilom i služiti.



Friday, December 11, 2015

Patin petnaesti #14 - predlozi


Decembar, poslednji mesec u godini, je nekako rezervisan za slatkiše. Naravno da i slaniši dobro prolaze, ali opet, svi pravimo spiskove sitnih kolača ili keksića koje ćemo isprobati tokom ovog meseca i uvrstiti u praznični meni. Zato su i predlozi u četrnaestom krugu igre Patin petnaesti iz ove grupe:

1. CRNI LINCER

Na dasku za mešenje prosejati ¼ kilograma oštrog brašna, dodati toliko isto masla, ¼ kilograma šećera, 4 žumanceta, strugane kore od limuna, ¼ kilograma mlevenih, neoljuštenih badema i ko voli, malo sitnog cimeta, pa sve to zamesiti sa 3 velike kašike kisele pavlake, a testo raditi na hladnom mestu. Pleh se ne mora mazati. Na dasci razvaljati oklagijom koru debljine 2 santimetra, vaditi pogačice, ređati ih na tepsiju i na svaku još presnu pogačicu staviti po 1 badem. Isto tako mogu se pogačice mazati i dobrom marmeladom, pa pečene slepiti i prevući glazurom od čokolade.


2. LIMUNOVE ZVEZDICE

Na dasku za mešenje izmrviti 200 g hladnog masla s ½ kilograma brašna. U brašno i maslo dodati 14 kocaka tucanog šećera, 2 tvrdo kuvana i pasirana žumanceta, nastrugane kore od ½ limuna i sok od 1 limuna. Sa ovim dodacima testo glatko izmesiti, pa ga oklagijom razviti u koru s pola prsta debljine. Sad uzeti kalup koji ima oblik zvezde, vaditi iz testa zvezdice i stavljati ih na namazan pleh. Od 2 belanceta umutiti sneg, na svaku zvezdicu staviti ovoga snega i posuti ga tucanim šećerom. Peći ih, ali paziti da ostanu svetle boje, zatim posuti šećerom zamirisanim vanilom i služiti.


3. ŠIŠARKE KOLAČI

Tri stotine grama strugane čokolade, 210 grama oljuštenih i samlevenih badema, 210 grama šećera zamesiti s 3 belanceta i 3 kašike ruma. Sve zajedno smesiti i ostaviti da stoji 2 sata na hladnom mestu. Sad praviti nadev: 60 grama masla dobro umutiti sa 120 grama šećera u prahu. Masa mora biti penasto umućena. Zatim joj dodati 2 kašike ruma, 2 tvrdo kuvana i propasirana žumanceta, pa sve zajedno mešati dok masa ne postane penasta. Ovaj nadev ostaviti da stoji 2 sata. Posle 2 sata od prve mase praviti male okrugle loptice. U svakoj loptici praviti udubljenje i puniti ih pripremljenim nadevom, pa svaku lopticu zatvoriti tako da se krem iz nje ne vadi. Nadevene loptice uvaljati u šećer, stavljati ih u podmetače od hartije i služiti.