Decembar, poslednji mesec u godini, je nekako rezervisan za slatkiše. Naravno da i slaniši dobro prolaze, ali opet, svi pravimo spiskove sitnih kolača ili keksića koje ćemo isprobati tokom ovog meseca i uvrstiti u praznični meni. Zato su i predlozi u četrnaestom krugu igre
Patin petnaesti iz ove grupe:
1. CRNI LINCER
Na
dasku za mešenje prosejati ¼ kilograma oštrog brašna, dodati toliko isto masla,
¼ kilograma šećera, 4 žumanceta, strugane kore od limuna, ¼ kilograma mlevenih,
neoljuštenih badema i ko voli, malo sitnog cimeta, pa sve to zamesiti sa 3
velike kašike kisele pavlake, a testo raditi na hladnom mestu. Pleh se ne mora
mazati. Na dasci razvaljati oklagijom koru debljine 2 santimetra, vaditi
pogačice, ređati ih na tepsiju i na svaku još presnu pogačicu staviti po 1
badem. Isto tako mogu se pogačice mazati i dobrom marmeladom, pa pečene slepiti
i prevući glazurom od čokolade.
2. LIMUNOVE ZVEZDICE
Na
dasku za mešenje izmrviti 200 g hladnog masla s ½ kilograma brašna. U brašno i
maslo dodati 14 kocaka tucanog šećera, 2 tvrdo kuvana i pasirana žumanceta,
nastrugane kore od ½ limuna i sok od 1 limuna. Sa ovim dodacima testo glatko
izmesiti, pa ga oklagijom razviti u koru s pola prsta debljine. Sad uzeti kalup
koji ima oblik zvezde, vaditi iz testa zvezdice i stavljati ih na namazan pleh.
Od 2 belanceta umutiti sneg, na svaku zvezdicu staviti ovoga snega i posuti ga
tucanim šećerom. Peći ih, ali paziti da ostanu svetle boje, zatim posuti
šećerom zamirisanim vanilom i služiti.
3. ŠIŠARKE KOLAČI
Tri
stotine grama strugane čokolade, 210 grama oljuštenih i samlevenih badema, 210
grama šećera zamesiti s 3 belanceta i 3 kašike ruma. Sve zajedno smesiti i
ostaviti da stoji 2 sata na hladnom mestu. Sad praviti nadev: 60 grama masla
dobro umutiti sa 120 grama šećera u prahu. Masa mora biti penasto umućena.
Zatim joj dodati 2 kašike ruma, 2 tvrdo kuvana i propasirana žumanceta, pa sve
zajedno mešati dok masa ne postane penasta. Ovaj nadev ostaviti da stoji 2
sata. Posle 2 sata od prve mase praviti male okrugle loptice. U svakoj loptici
praviti udubljenje i puniti ih pripremljenim nadevom, pa svaku lopticu
zatvoriti tako da se krem iz nje ne vadi. Nadevene loptice uvaljati u šećer,
stavljati ih u podmetače od hartije i služiti.